Voetbal – Vroege Nederlandse aanval doet Griekenland zinken

Het verhaal gaat verder onder deze SALTWIRE-video's

Ben Proudfoot in zijn voor een Oscar genomineerde korte documentaire “The Last Repair Shop” | Zoutdraad

Bekijk op YouTube: “Ben Proudfoot in zijn voor een Oscar genomineerde korte documentaire 'The Last Repair Shop' | SaltWire”

Eindhoven, Nederland (Reuters) – Nederland scoorde drie doelpunten in de eerste helft en won donderdag eenvoudig met 3-0 van Griekenland in een EK-kwalificatiewedstrijd.

Martin De Roon, Cody Jacobo en Wout Weghorst scoorden doelpunten en bezorgden Nederland de overwinning in hun tweede wedstrijd in Groep B. Ze lieten een aanzienlijke verbetering zien na het verlaten van de finale van de European Nations League die ze in juni organiseerden.

De ploeg heeft nu zes punten, met een voorsprong op Griekenland op doelsaldo, achter koploper Frankrijk, dat er vijf van de vijf heeft gewonnen.

De overwinning van Nederland kwam nadat coach Ronald Koeman zijn team uitdaagde om meer kracht te tonen nadat hij drie van de vier wedstrijden had verloren sinds hij begin dit jaar de leiding nam.

De Roon scoorde het eerste doelpunt na 17 minuten toen hij uit een hoekschop Denzel Dumfries naar huis kopte en zijn eerste internationale doelpunt scoorde.

Jackpo was ongemarkeerd bij de achterpaal toen de Griekse verdediging bloot kwam te liggen en hij rondde een slimme voorzet af van Dumfries, die een hattrick van assists voltooide toen Weghorst een gechipte voorzet produceerde en in de 39e minuut een duikinspanning naar binnen gooide.

Dumfries had zelf een doelpunt kunnen maken, maar werd in de 36e minuut geblokkeerd door een paal, terwijl het afgeweken schot van Xavi Simons in de 28e minuut leidde tot een wonderbaarlijke stop met één hand van de Griekse doelman Odyssias Vlachodimos.

De tweede helft kende niet veel kansen, maar de schade was al aangericht, want het Griekse team leed de grootste nederlaag sinds Gustavo Puet achttien maanden geleden de leiding overnam als coach van het team.

Het Nederlands elftal staat zondag in Dublin een belangrijke kwalificatiewedstrijd te wachten tegen Ierland, dat donderdag met 2-0 verloor van Frankrijk. Griekenland ontvangt zondag Gibraltar in Athene.

(Schrijven door Mark Gleeson in Kaapstad; redactie door Ed Osmond)