April 26, 2024

Voetbal |  Europees Kampioenschap Dames |  Groep B |  Groep C |  Spanje |  Duitsland |  Nederland

Voetbal | Europees Kampioenschap Dames | Groep B | Groep C | Spanje | Duitsland | Nederland

Een wedstrijd vol spanning en weer een vol doelpunten in Groep B zorgde ervoor dat Spanje het laatste team werd dat zich kwalificeerde voor de kwartfinales van het Europees Kampioenschap Dames, naast Duitsland, Engeland en Frankrijk in de volgende ronde.

Denemarken leed een late liefdesverdriet tegen Spanje in het Brentford Community Stadium toen ze met 1-0 onderuit gingen om een ​​duel in de kwartfinale met Engeland op te zetten. De Spanjaarden wisten dat ze slechts één punt nodig hadden uit de wedstrijd van vanavond, terwijl de Denen daarentegen wisten dat ze een overwinning nodig hadden om bij de laatste acht te komen. Een lage, veerkrachtige verdediging maakte het moeilijk voor het Spaanse team om de Deense verdediging af te breken, terwijl hun hoge verdedigingslinie hen kwetsbaar maakte voor tegenaanvallen.

Een gebrek aan kwaliteit in het laatste derde deel bleek het probleem van Denemarken te zijn, en toen er kansen werden geboden, slaagden ze er niet in om te profiteren van zware aanrakingen en rusteloosheid. Spanje deed waar ze beroemd om zijn en maakte het gemakkelijk om de bal heen en weer te bewegen, maar slaagde er niet in om duidelijke kansen te creëren.

De wedstrijd opende met de stand nog steeds gelijk op 0-0 het ingaan van de laatste 15 minuten. Ondanks hun moed en hardnekkige vastberadenheid werd de Deense verdediging uiteindelijk in de 90e minuut gebroken door een kopbal van Marta Cardona. Dit Spaanse optreden is niet iets waar Sarina Wiegmann en haar Leeuwinnen zich al te veel zorgen over maken.

Duitsland won in het MK Stadium met 0-3 van het al uitgeschakelde Finland. De dominante Duitse ploeg, die met een roulerende ploeg de wedstrijd inging, al verzekerd van een plaats in de volgende ronde, opende vlak voor rust de score dankzij een kopbal van dichtbij van Sofia Kleinhern. Alexandra Popp schoot drie minuten in de tweede helft naar huis en Nicole Anyomi zette de taart op voor Duitsland met een lage inspanning langs de Finse keeper Katrina Talaslahti.

Op een van de warmste dagen van het jaar tot nu toe genieten alle vier de partijen van het noorden van Engeland, met Zwitserland vs Nederland in Bramall Lane in Sheffield United, terwijl Zweden vs Portugal naar Lee Sports Village gaan, de thuisbasis van Man Utd. Women’s en Betfred Championship rugby league outfit Leigh Centurions.

Tot nu toe heeft Nederland in Euro 2022 niet de titelverdediging gemaakt die ze wilden. Een 3-2 gelijkspel tegen Portugal volgde woensdag op een 1-1 gelijkspel met Zweden in Lee Sports Village.

Zweden versloeg Zwitserland met 2-1 in hun andere groepswedstrijd dankzij doelpunten van Fridolina Rolpo van Barcelona en Hannah Bennison van Everton. Elk resultaat anders dan een nederlaag tegen Portugal, dat lef en vastberadenheid toonde tegen Nederland, zou Zweden ofwel Frankrijk in de kwartfinales zien spelen of als tweede eindigen in Groep D.

Ondanks het verlies van Nederland afgelopen woensdag, maakte Portugal op het laatste moment indruk. De ploeg van Francisco Neto kreeg in het begin van de wedstrijd twee keer toe, maar Daniel van de Donk sloeg een raket van 25 yards om de achterstand in evenwicht te brengen tegen het door blessure getroffen Nederland.

Wat Zwitserland betreft, na een 2-2 gelijkspel tegen Portugal en een 2-1 verlies tegen Zweden, wisten ze een punt te pakken uit hun eerste twee wedstrijden.

Na elf doelpunten te hebben incasseerd in hun twee warming-upwedstrijden voor het toernooi, zou een resultaat tegen Nederland tegen de stroom in gaan, maar het is onwaarschijnlijk dat ze zonder doelman Sari van Wienendal zullen zitten na zijn EK-blessure. De vroege en topscorer aller tijden Vivienne Miedema testte na hun eerste wedstrijd positief op Covid.