May 16, 2024

Vekic scoorde een winnaar voor Kroatië tegen Nederland in de United Cup

Donna Vekic versloeg Arantza Rus met 6-2, 3-6, 6-1 en bezorgde Kroatië dinsdag een overwinning tegen Nederland op de United Cup in Sydney.

Eerder herstelde Borna Coric zich van een nederlaag in twee sets op maandag en bezorgde Kroatië een 1-0 voorsprong. De kampioen van Cincinnati uit 2022 versloeg Dallon Creekspor met 7-6(4), 6-4 in de Ken Rosewall Arena.

Het derde gemengd dubbelspel zal echter cruciaal zijn voor de kansen van Kroatië om door te gaan naar de kwartfinales. Een 3-0 clean sweep of een 2-1 overwinning over 5-2 sets zal de landtop in Groep F opleveren.

Als de setscore 4-2 of 5-3 in het voordeel van Kroatië is, bedraagt ​​het percentage gewonnen sets voor Kroatië, Nederland en Noorwegen 50 procent. De groepswinnaar wordt dus bepaald op basis van het percentage gewonnen games.

Na een paar breakpoints te hebben gespaard in zijn eerste servicegame, domineerde Vekic Rus in de eerste set met een combinatie van kracht en balgevoel. De forehand van de nummer 24 van de WTA-wereld was goed en ze verdiende de eerste break van Rusins ​​service om de stand op 3-2 te brengen, terwijl de Nederlandse eerlijk gebruik maakte van het valschot van de Nederlandse.

Russ kwam echter terug met een sterke service in de tweede set – de nummer 51 van de wereld heeft in dit traject geen breekpunt gekend – om zijn neus vooraan te houden. Bij 4-3 pakte ze de beslissende break van de set dankzij slim netspel en een reeks foutieve forehands van Vegic.

Maar Vekich herwon de controle in de beslisser met een ijzersterk allround spel. De 27-jarige hield Russ de hele tijd op de achterste voet en drukte op de voorhand, waardoor een reeks fouten op belangrijke punten zichtbaar werd. Vegic maakte ook indruk in de verdediging en kwam met een nauwkeurige lob op weg naar de rust voor een 5-1-voorsprong.