April 26, 2024

Nederlandse vrouwen wonnen zes medailles op EK atletiek

Hoogspringster Britt Wiermann eindigde als vierde in haar eerste internationale kampioenschappen. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Nederlandse atleten slaagden er op de laatste dag van de Europese kampioenschappen in München niet in om hun zes medailles toe te voegen en eindigden als vijfde in het algemeen klassement.

Nadine Visser Hij miste brons op de 100 meter horden Met 0,01 seconden won Pia Skrzyszowska uit Polen, die vier jaar geleden als vierde eindigde vanuit Berlijn.

‘Het is nog niet helemaal doorgedrongen’, zei de 27-jarige na de race. ‘Ik wacht al jaren op weer een EK. Het is erg frustrerend.’

En de 19-jarige hoogspringster Britt Wierman sprong op 1.93 even hoog als mede-tiener Angelina Topic uit Servië, maar eindigde als vierde omdat ze te veel fouten maakte.

Het sprintestafetteteam van de mannen had een onverwachte kans op een medaille, waarbij het sterk favoriete Duitsland het stokje liet vallen, maar in de laatste etappe werd ingehaald door Polen en in 38,25 seconden op de vierde plaats eindigde. Het damesteam eindigde als vijfde.

Alle Nederlandse medailles werden gewonnen door vrouwen. Femke Bol eindigde als de individuele ster van de Spelen, won titels op de 400m en 400m horden en verankerde het 4x400m-estafetteteam op zaterdag naar de overwinning.

Op de openingsdag van de kampioenschappen wonnen Jessica Schilder en Jorinde van Klingen respectievelijk goud en brons bij het kogelstoten, terwijl Nienke Brinkmann brons won op de marathon.

Nederland eindigde als zevende met negen gouden, zeven zilveren en twaalf bronzen medailles op de 11-daagse multisportkampioenschappen in München en Rome, met onder meer roeien, wielrennen, turnen en beachvolleybal.