April 26, 2024

Nederlandse sprintster Lauresen wint 10e wereldtitel baan – krant

Harry Lauresen van Nederland viert het winnen van de keirin-finale voor heren van de UCI Wereldkampioenschappen baanwielrennen op de National Velodrome. – Reuters

St Yvelins: De Nederlander Harry Lavresen heeft donderdag in Frankrijk zijn 10e gouden medaille op de wereldkampioenschappen baanwielrennen gewonnen met een derde opeenvolgende keirintitel voor heren.

De 25-jarige herstelde zich van de schokkende teleurstelling van de Nederlandse nederlaag tegen Australië in de sprintfinale van het herenteam op woensdag.

Lavresen eindigde als tweede voor landgenoot en gangmaker Geoffrey Hoogland, terwijl de Colombiaan Kevin Quintero het podium completeerde.

Tweevoudig Olympisch gouden medaillewinnaar Lavreson zal dit weekend bieden op een vierde opeenvolgende wereldtitel in de individuele sprint, met de finale gepland voor de laatste dag op zondag.

De Belgische ster Lotte Kobecki won de afvalrace bij de vrouwen en claimde daarmee de derde wereldtitel op de baan in haar carrière.

De 26-jarige heeft een geweldig seizoen op de weg achter de rug en won zowel het Stade Bianche als de eendaagse klassieker van de Ronde van Vlaanderen.

Kopecky heeft deze week meer kans op goud in de puntenkoers en het omnium.

De Amerikaanse Jennifer Valente nam voor het tweede jaar op rij genoegen met de bronzen medaille.

Eerder won Groot-Brittannië de titel bij het herenteam door olympisch kampioen Italië te verslaan.

Het Britse kwartet van Ethan Hayder, Oliver Wood, Ethan Vernon en Daniel Bigham versloeg hun laatste tegenstanders in drie minuten en 45,829 seconden.

Het was een verrassende nederlaag voor Italië, aangevoerd door de nieuwe wereldrecordhouder Filippo Canna, die zijn titel in 2021 behoudt.

Denemarken versloeg Oostenrijk om de bronzen medaille veilig te stellen.

Italië versloeg Groot-Brittannië in de finale van de ploegenachtervolging voor vrouwen en claimde hun tweede goud van de kampioenschappen toen gastland Frankrijk met brons op het bord kwam.

De Canadese Dylan Bibig won de scratchrace voor mannen, voor de Japanner Kazushige Kubogi en de Nederlander Roy Efting.