April 27, 2024

Kalinina versloeg Muguruza in Madrid en claimde zijn eerste top-10 overwinning;  Andreescu schudt Collins

Kalinina versloeg Muguruza in Madrid en claimde zijn eerste top-10 overwinning; Andreescu schudt Collins

37e reekshoofd Anhelina Kalinina zette haar sterke seizoen voort in de tweede ronde van de Mutua Madrid Open en boekte de eerste top-tien overwinning van haar carrière met 6-3 6-0 op 7e reekshoofd Garbine Muguruza.

Eerder slaagde Bianca Andreescu’s comeback erin om in slechts 69 minuten met 6-1, 6-1 te winnen van nummer 5 Danielle Collins om de derde ronde te bereiken.

Vijf dingen die u moet weten over Anhelina Kalinina

Kalinina stond vorig jaar deze keer op de 165e plaats, maar de voormalige US Junior Open-finaliste is de afgelopen 12 maanden consequent begonnen haar tienerbelofte waar te maken. Afgelopen zomer behaalde ze twee afzonderlijke sets van 14 overwinningen, waarmee ze haar tweede plaats behaalde in haar eerste WTA-finale in Boedapest.

Dit jaar bereikte de Oekraïense al de vierde ronde in Miami en de kwartfinales in Charleston, waar ze Elena Rybakina versloeg voor haar eerste overwinning op de 20-lijst. In Madrid schakelde ze Sloane Stephens zelfs uit in haar opener; Tegen Muguruza bij de Spanjaard was Kalinina sterk en sprintte ze in 1 uur en 21 minuten voor de overwinning. Ze zal het opnemen tegen Emma Raducano met nummer 9 zaad of haar landgenote Marta Kostyuk met een plek in de kwartfinale op de doellijn.

Muguruza’s ondergemiddelde record in het WTA 1000-evenement blijft bij haar thuis. De voormalige nummer één van de wereld bereikte slechts één keer de derde ronde, in 2018, in acht hoofdtoernooien.

Wedstrijdbeheer: Kalinina domineerde elke stat-categorie, schoot 26-tegen-acht winnaars op Muguruza en won 74% van haar eerste servicepunten vergeleken met 56% van haar tegenstander. Kalina, die de grond sloeg met haar krachtige slagen met opzet en speciaal plezier vond door de defecte Muguruza, had de controle over de meerderheid van de basisuitwisselingen.

De 25-jarige slaagde ook met vlag en wimpel voor de mentale tests voor de wedstrijd. Ze redde alle zes breakpoints die ze tegenkwam: vier om voorbij 4-1 te komen, en nog twee toen ze een moeilijk duel doormaakte om in de eerste set te eindigen.

Kalinina behield de overhand door vroeg in de tweede set opnieuw een multi-demonenstrijd aan te gaan toen Muguruza een dubbele fout maakte in het gezicht van haar vierde breakpunt van de wedstrijd. De tweevoudig hoofdkampioen nam een ​​time-out voor de behandeling toen hij met 3-0 achter stond en won slechts vier punten meer toen het spel werd hervat.

In de woorden van Kalinina: “Ik had niet verwacht dat het resultaat zo zou zijn. Ik was erg gefocust, zelfs tijdens de wedstrijd dacht ik niet aan het resultaat. In de eerste set voelde ik een beetje druk – het was erg moeilijk met een paar ballen, maar toen ik de set sloot, voelde ik me zekerder.

“Ik krijg veel meer wedstrijden dan in voorgaande jaren, dus ik heb veel meer ervaring opgedaan. Hoe meer je met deze geweldige spelers speelt, hoe meer je je thuis voelt. Vorig jaar speelde ik de meeste ITF-toernooien dus voor mij, het was belangrijk om in de top 100 te komen.”

Madrid: Kalinina behaalt eerste overwinning in zijn eerste 10 carrières tegen Muguruza

2022 Madrid

Andreescu scoorde zijn eerste overwinning in de top tien op gravel

In Andreescu’s vierde wedstrijd na een onderbreking van zes maanden geestelijke gezondheid, en de negende WTA-hoofdtabel van haar gravelcarrière, claimde de Canadese haar eerste overwinning in de top 10 sinds ze Serena Williams versloeg in de US Open-finale van 2019, de eerste van haar carrière buiten de harde rechtbanken.

Hoogtepunten: Andreescu d. Collins | Pegola d. canebi

Als nummer 111 komt naar Madrid, voorheen nummer 5 in de wereld, Andreescu zal volgende week gegarandeerd terugkeren naar de top 100. Ze neemt het op tegen nr. 12 Jessica Pegula in een poging om voor het eerst sinds Straatsburg vorig jaar de kwartfinales te bereiken, nadat de Amerikaanse Kaia Kanepi met 6-3, 6-3 in minuten versloeg. Andreescu is de vijfde laagst geklasseerde speler die in 2022 een overwinning behaalde in de top tien.

De laagst gerangschikte spelers die een top 10 tegenstander verslaan in 2022
nr. 409 Daria Savile d. Nr. 10 Ons Jabeur 7-5, 6-7 (0), 6-4, Indian Wells R2
nr. 231 Laura Siegemund Dr. Nr. 5 Maria Skari 6-4, 3-1 gepensioneerd, Stuttgart 2
No.146 Dayana Yastremska Dr. Nr. 3 Barbora Krijkova 6-3, 7-6 (3), Dubai R2
Nr. 115 Kaya Kanepi Dr. Nr. 2 Arena Sabalenka 5-7, 6-2, 7-6[7]Australian Open R4
Nr.111 Bianca Andreescu d. Nr. 8 Daniel Collins 6-1, 6-1, Madrid, tweede ronde

Wedstrijdbeheer: Beide spelers gingen in de eerste wedstrijd hard van start en verpletterden een reeks verbluffende winnaars in de eerste twee wedstrijden. Maar Andreescu’s combinatie van hogere verdediging en agressieve terugkeer stelde haar in staat om Collins te verslaan met een 2-1 break, en de vorm van de Amerikaan verdampte.

Andreescu had negen opeenvolgende wedstrijden waarin Collins de ongedwongen fouten maakte – 33 in totaal, vergeleken met de negen van Andreescu. De runner-up van de Australian Open had haar kansen om vroeg in de tweede set weer in de wedstrijd te komen, maar Andreescu verstevigde haar voorsprong door op grote punten te spelen en drie opeenvolgende Multiple Devils-ontmoetingen te winnen. Op dit stuk kon Collins zes gamepunten niet omzetten.

Door vier winnaars in één wedstrijd kon Collins Andreescu breken en het scorebord met 4-1 bereiken, maar die flits van kwaliteit schoot tekort. Back-to-back dubbele fouten maakten de weg vrij voor een ander serveervoorrecht, en Andreescu verzegelde haar derde matchpunt met een serve-overwinning.

Andreescu over haar optreden: “Ik wist dat ik het heel goed moest doen, want het gaat de laatste tijd heel goed met haar; ik had helemaal niet verwacht dat het zo zou gaan. Maar ik bleef bij mijn plan en het werkte.”

“Wat ik vandaag heel goed deed, was dat ik in het moment bleef en tegen mezelf zei dat het pas voorbij was als het voorbij was, zelfs bij 6-1, 4-1. Ik begon de bal heel hard te raken en soms ging het gewoon’ t. Maar wat ik deed was heel slim, want dat zette me weer onder druk. Als je mijn positie niet vasthoudt, ben je misschien terug in het spel. Het is een heel groot veld, dus het is gemakkelijk om terug te vallen, maar ik had de mentaliteit om op het hof te blijven.”

Andreescu bij terugkeer in de regio: “Ik probeerde mijn weg terug te vinden, en we hadden het die dag over hoe ik hoop dat het niet te veel matches kost. Ik was blij dat ik weer in dat gebied kon komen en alle tics kon vinden die me hielpen in mijn vorige wedstrijden Ze zijn erg nuttig, zelfs de dingen Kleine dingen zoals het aanraken van de lijn of het slaan van je schoenen met het racket, het helpt veel.

“[In terms of patterns], als ik op zoek ben naar een forehand, ren ik en ben agressief, druk vanaf het begin met mijn return, met mijn service. Alle startpuntposities, zoals wijd sturen en naar de andere kant laten rennen.”