May 5, 2024

Internationale vriendschappelijke wedstrijden: Nederlandse thrash ineenstorting Schotland, Colombia verstoren Spanje

Ontdek het grootste nieuws uit de hele voetbalwereld door onze sectie Topvoetbalnieuws te bezoeken en je te abonneren op pushmeldingen.

MADRID (AP) – Nederland herstelde zich van een nederlaag in de eerste helft en gaf Schotland een masterclass in klinisch voetbal en won vrijdag met 4-0 in een vriendschappelijke wedstrijd in Amsterdam.

Nederland kwam na veertig minuten op voorsprong toen Tijani Rangers scoorde vanaf 25 meter afstand. Georginio Wijnaldum verdubbelde de voorsprong in de 72e minuut toen hij een voorzet van Cody Kakpo binnenkopte.

Invaller Wood Wekhorst zorgde voor de 3-0 met een kopbal in de 84e, en Doniel Mallon vocht zich een weg door de verdediging om twee minuten later een vierde te scoren.

Het was een bittere les in de noodzaak om risico's te nemen voor Schotland, dat lange tijd gelijke tred hield met hun gastheren en twee keer tegen het houtwerk sloeg.

De duikende kopbal van Ryan Christie in het begin van de wedstrijd werd opgevangen door Mark Flecken op de lat, en bij 1-0 had Laurence Shankland, die zijn tweede start voor het nationale team maakte, alleen moeten scoren om de doelman te verslaan.

Schotland neemt het op 14 juni op tegen gastland Duitsland tijdens hun EK-opener in München. Nederland, Frankrijk, Oostenrijk en Polen-Wales zitten in Groep D met een play-offzege.

Colombia versloeg Spanje

Spanje, Europees kampioen in 1964, 2008 en 2012, is een van de favorieten voor het EK, maar kreeg van Colombia een lesje tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in het London Stadium.

Het Colombiaanse supportpubliek zag Daniel Munoz na 61 minuten het enige doelpunt scoren. James Rodriguez gaf Luis Diaz een voorzet via rechts en zijn voorzet werd op spectaculaire wijze binnengeschoten door de verdediger van Crystal Palace.

De overwinning verlengde de ongeslagen reeks van Colombia tot 20 wedstrijden, waaronder overwinningen op Duitsland, Brazilië en Mexico.

Het was de eerste nederlaag van Spanje in bijna een jaar. De ploeg van Luis de la Fuente zit in Groep B met Italië, Albanië en Kroatië.

Hongarije, Chili en Tsjechië wonnen

Hongarije breidde hun ongeslagen reeks uit naar 13 wedstrijden met een 1-0 overwinning op mede-Euro 2024-kwalificatiewedstrijd Turkije. Liverpool-middenvelder Dominic Sophoslai scoorde het enige doelpunt drie minuten in de tweede helft vanaf strafschopstip.

Tsjechië versloeg Noorwegen met 2-1 in de wedstrijd in Oslo. Oscar Pop zette Noorwegen na twintig minuten op voorsprong, maar David Zima maakte gelijk voor de bezoekers en Antonin Barak pakte vijf minuten voor tijd de winnaar.

De Tsjechen zitten in groep F met Portugal, Turkije en Georgië-Griekenland in hun achtste EK op rij met een play-offoverwinning.

Roemenië, dat het zal opnemen tegen België, Slowakije en Oekraïne of IJsland, zit in Groep E na een 1-1 gelijkspel tegen Noord-Ierland in Boekarest.

Jamie Reid scoorde zeven minuten na zijn internationale debuut voor Noord-Ierland, maar Roemenië maakte vijftien minuten later gelijk toen Conor Hazard het schot van de tennisman zijn handen liet laten draaien.

Tegen Spanje, Kroatië en Italië in Groep B verloor Albanië met 3-0 van Chili in Parma, Italië.

Veteraan-aanvaller Eduardo Vargas opende na 19 minuten de score, en late doelpunten van Marco Bolados en Victor Davila maakten een goede avond af voor de Zuid-Amerikanen.