September 29, 2023

Herinneringenscène van Rakhi Shenoy

Herinneringenscène van Rakhi Shenoy

Wat zou je zien als je nu door je gedachten zou lopen? Een mix van flashbackfoto’s, to-do-lijstjes die moeite hebben om gefocust te blijven en talloze emoties die om aandacht smeken? In haar show getiteld ‘The Presence of Absence’ geeft de in Bengaluru gevestigde kunstenaar Rakhi Shenoy kijkers een kijkje in haar onbewuste persoonlijkheid.

“Toen ik begon, kwam ik op het idee van ‘het droomachtige comfort dat fantasie elders biedt’. Het is eigenlijk een combinatie van alle dingen die mij dierbaar zijn, mijn dromen en ambities. Maar de dingen die van betekenis zijn die mij omringen, worden ook afgebeeld, niet alleen wat het in mijn verbeelding is’, zegt Rakhi.

Haar collectie, Presence of Absence, toont een bijzondere combinatie van objecten – drijvende vis- en theezakjes, heteluchtballonnen en een naaimachine – die je normaal niet samen zou zien. Er zijn ook vazen ​​in verschillende vormen en maten, met daarin een prachtige reeks bloemen in al hun kleuren.

“Ik naai veel, ik drink veel thee”, lacht ze. “We zien deze dingen misschien niet samen, maar er is geen specifieke plaats of gebied in ons hoofd. Het is er allemaal.”

Rakhi Shenoy | Bron afbeelding: privéarrangement

Rakhi laat vervolgens zien hoe de dingen die een plaats krijgen in haar werk een persoonlijke betekenis hebben. “In een van mijn stukken zit bijvoorbeeld een radio – een apparaat waar mijn grootvader en ik ‘s middags naar luisterden toen hij nog leefde. Die kleine radio en wij die op het balkon zaten te genieten van oude Indiase liedjes, is een mooie herinnering.”

“Mijn dromen en ambities, de plaatsen op mijn verlanglijstje, de belangrijke dingen die zich in mijn hoofd afspeelden, vonden allemaal een plek in mijn werk”, zegt ze, terwijl ze vertelt over een tijd waarin zij en haar hond vijgen aan het plukken waren op een klein grasveldje. boerderij. En hoe dat zich ook uit in haar werk.

Rakhee’s favoriete medium is eigenlijk een combinatie van verschillende technieken: handtekeningen, grafische afbeeldingen en digitale afbeeldingen. “De tekeningen en schilderijen worden gescand, en vervolgens zet ik ze samen op archiefcanvas. Vervolgens schilder ik eroverheen en voeg ik het handborduurwerk toe.

“Ik denk dat mijn werk een kruising is tussen kunst en design; “Mijn achtergrond in textiel heeft mijn kunst op zoveel manieren geïnspireerd”, zegt de textielweverijkunstenaar terwijl ze haar MFA behaalde aan het Imperial College London. Tegenwoordig werkt ze samen met verschillende fabrieken in India en Groot-Brittannië, en doet ze freelance handgetouwenwerk met handborduurwerk.

“Als kunstenaar en textielontwerper denk ik dat ik zowel 2D- als 3D-afbeeldingen gebruik, daarom gebruik ik meerdere stijlen om mijn kunstwerken te maken. Ik houd me niet aan één stijl en het was belangrijk voor mij om te laten zien hoe ik over alle stijlen denk deze lijnen bij het nadenken over of het maken van kunstwerken.

The Sculpture of Time – Objecten van herinneringen uit de Rakhi Shenoy-serie Aanwezigheid van afwezigheid | Bron afbeelding: privéarrangement

Dat zie je terug in het sereniteitspalet met handgetufte vazen. “Ik denk dat tuften een startpunt is voor waar ik nu aan ga werken. Met de tufttechniek ontstaat een mooi, tastbaar materiaal dat vaak voor vloerkleden wordt gebruikt, maar ik denk dat het eerder aan de muur hoort dan onder onze voeten.

Hoewel er in haar verbeelding geen schaarste lijkt te bestaan, is Rakhi van mening dat Dialoog 29 in de serie haar manier is om afscheid te nemen van deze gehechtheid. “Er zijn zoveel dingen die ik wil zeggen, maar waar moet ik stoppen?”

Er zijn 29 doeken te zien in Presence of Absence, gemaakt in de afgelopen anderhalf jaar, en in tegenstelling tot een paar kunstenaars heeft Rakhi haar werk een titel gegeven. “Als ik begin met werken, heb ik een globaal idee en als ik het af heb, komt er een naam in me op. Elk object heeft een verhaal of zelfs meerdere verhalen, maar die heb ik niet in de beschrijving toegevoegd omdat ik wil dat mensen hun eigen associaties maken en zich op een persoonlijk niveau met dit kunstwerk verbinden.

Ze zegt echter bereid te zijn persoonlijke verhalen met kijkers te delen als ze dat willen, “maar ik wil hun denken niet beïnvloeden.”

Rakhi maakt sinds 2018 kunstwerken en maakte deel uit van groepstentoonstellingen in Groot-Brittannië, Nederland en India; Presence of Absence wordt haar eerste soloshow.

Fabels in frames uit de Rakhi Shenoy-serie Aanwezigheid van afwezigheid | Bron afbeelding: privéarrangement

Attendance of Absence zal van 1 tot 3 september te zien zijn in het Bangalore International Centre, Domlur. De tentoonstelling is op verzoek te bezichtigen bij Artisera in Indiranagar en op www.artisera.com tot 24 september 2023.

Verhalen verteld in dingen uit de Rakhi Shenoy-serie Aanwezigheid van afwezigheid | Bron afbeelding: privéarrangement

Comfortzone van de Rakhi Shenoy-serie Aanwezigheid van afwezigheid | Bron afbeelding: privéarrangement

Herinneringen oogsten uit de serie Aanwezigheid van Afwezigheid door Rakhi Shenoy | Bron afbeelding: privéarrangement

Gefluister van geruststelling uit de serie Presence of Absence van Raki Shinui | Bron afbeelding: privéarrangement

Dit is een uitgelicht artikel dat exclusief beschikbaar is voor onze abonnees. Om elke maand meer dan 250 premiumartikelen te lezen

U heeft uw gratis artikellimiet bereikt. Steun alstublieft kwaliteitsjournalistiek.

U heeft uw gratis artikellimiet bereikt. Steun alstublieft kwaliteitsjournalistiek.

Dit is je laatste gratis artikel.

See also  2022 Vancouver Michelin Bib Gourmand