May 17, 2024

Griekenland doorstaat de Ierse uitdaging en zet zich schrap voor het Nederlands

[Intime]

Griekenland won vrijdag in Dublin met 2-0 van Ierland en zal maandag gastheer zijn van Nederland om uit te kijken naar de kansen op kwalificatie voor de EK-finale van 2024.

De spelers van Gus Poyet speelden een van hun meest efficiƫnte wedstrijden tot nu toe, met strak verdedigen en uitbundig aanvallen, hoewel Lady Luck ook in het voordeel was van de bezoekers in het Aviva Stadion toen de Ieren met nog minder dan vijf minuten te gaan tegen het houtwerk stuitten.

Na het opvangen van de druk van de thuisploeg genoten de Grieken van meer balbezit, gingen hun eigen spel spelen en scoorden via Giorgos Giakoumakis een prachtig doelpunt: Kostas Tsimikas barstte los vanaf de linkerflank en stuurde een trefzekere voorzet het strafschopgebied in en Atlanta United. De spits sprong krachtig en kopte de bal na twintig minuten in het net en zorgde voor de openingstreffer.

Vervolgens, in de blessuretijd van de eerste helft, opnieuw een fantastische teamprestatie waarbij Petros Mantalos en Tasos Bakasetas betrokken waren, toen Giorgos Masouras met de bal in het strafschopgebied terechtkwam en zijn zesde doelpunt in de laatste zeven wedstrijden scoorde.

De tweede helft verliep met minder opwinding, omdat de Grieken niet happig waren op het derde doelpunt en de gastheren geen uitweg konden vinden.

Ierland testte de Griekse doelman Odyssias Vlachodimos, maar het mocht niet baten, want hij en de Griekse verdediging genoten uiteindelijk opnieuw de nul.

Griekenland heeft nu twaalf punten uit zes wedstrijden na Ierland en Gibraltar heen en weer te hebben verslagen, en zal maandag gastheer zijn van Nederland in New Philadelphia in een poging de tweede plaats in de groep te veroveren met een overwinning.