April 26, 2024

Frankrijk maakt een einde aan de mars van Marokko’s dromen om de finale van het WK voor mannen te bereiken

Kylian Mbappé tegen Lionel Messi.

De nieuwste superster van het voetbal tegen misschien wel de grootste speler van de sport in de WK-finale waar bijna iedereen op hoopte.

Frankrijk en Mbappé keerden terug naar de grootste wedstrijd in het voetbal en naar een langverwachte wedstrijd met Argentinië, nadat ze woensdag de historische mars van Marokko op het WK hadden beëindigd.

Tegen de president van het land, Emmanuel Macron, versloeg Frankrijk het allereerste Afrikaanse team in de halve finale met 2-0, waarbij Mbappé een rol speelde in doelpunten van Theo Hernandez in de vijfde minuut en Randall Kolo Mwane in de 79e minuut.

Mbappé is een wereldwijd fenomeen geworden door Frankrijk in 2018 naar de titel in Rusland te leiden en krijgt de kans om de Braziliaanse grootheid Pele na te bootsen als een held in de eerste twee Wereldbekers wanneer hij het opneemt tegen de 35-jarige Messi, die het toernooi heeft gedomineerd. team. Wedstrijden met Cristiano Ronaldo in de afgelopen 15 jaar.

Het is een droomfinale voor velen, met Frankrijk dat het eerste team wil worden dat de titel vasthoudt sinds Brazilië in 1962 en Argentinië op een missie is om voor de derde keer de ultieme voetbaltrofee te winnen in wat waarschijnlijk Messi’s laatste WK zal zijn.

De Franse doelman Hugo Lloris zei: “We hebben al onze kracht en al onze energie nodig om het op te nemen tegen een zeer competitief team met een van de legendes van de sport met Messi.”

We wilden hun droom levend houden

Er zal geen team uit de Arabische wereld in de finale van de eerste World Cup in het Midden-Oosten staan, een mogelijkheid die voor het toernooi bijna onmogelijk leek, maar die bijna gebeurde in Qatar.

Marokko wordt alom geprezen omdat het de weg heeft geëffend voor Afrika en zorgde voor een golf van trots onder de Arabische naties nadat het een groep met onder meer Kroatië en België had aangevoerd en twee andere Europese mogendheden – Spanje en Portugal – had uitgeschakeld in de knock-outfase. Hun spelers bezorgden Frankrijk ook een verre van gemakkelijke campagne voordat ze na het laatste fluitsignaal wanhopig op de grond vielen.

“We zijn teleurgesteld in het Marokkaanse volk”, zei Marokko-coach Walid Regragui. “We wilden hun droom levend houden.” “We hadden het gevoel dat we verder hadden kunnen gaan, maar we hebben een goed beeld geschetst van Marokko en het Afrikaanse voetbal. Dat was belangrijk voor ons.”

De Franse spelers vierden feest na het doelpunt van Hernandez in de eerste helft. (Dan Mullan/Getty Images)

Opmerkelijk genoeg was het vroege doelpunt van Hernandez de eerste die hij tegen Marokko scoorde door een speler van de tegenstander in het toernooi – de andere was een eigen doelpunt in de groepsfase – maar het team reageerde daarop en de blessure van hun verdediging met een gedurfde prestatie voorin. Tienduizenden fans domineerden het Al Bayt Stadium, dat een capaciteit heeft van 60.000 toeschouwers.

Frankrijk heeft zich soms moeten verdedigen, maar heeft een talent ontwikkeld om overwinningen te behalen ondanks dat ze niet hun best hebben gedaan. Het land staat voor de vierde keer in de laatste zeven WK’s in de finale, meer dan enig ander land.

“Het was niet gemakkelijk en we hebben onze kwaliteit, onze ervaring en onze teamgeest getoond”, zei de Franse coach Didier Deschamps.

Op jacht naar de Gouden Schoen

Mbappe kwam zijn vijf doelpunten in het toernooi te kort, maar assisteerde wel bij het opzetten van de openingstreffer van Hernandez toen zijn schot via een verdediger in het pad van de linksback werd afgebogen. Hernandez liet de bal stuiteren voordat hij vanuit een krappe hoek een neerwaartse poging in het net drong.

Normaal gesproken een verdediging van het eerste team, moest Marokko naar buiten komen en spelen, ondanks dat het aan het wankelen was door het verlies van Naif Aguird door een blessure in de warming-up en een andere vleugelverdediger, aanvoerder Romain Saïss, na slechts 21 minuten met een hamstringblessure. Voor de wedstrijd heerste er twijfel bij beide spelers, maar ze werden in gevaar gebracht door Rekragui en linksback Nossair Mazraoui, die griep opliep en doorging tot het einde van de eerste helft.

Marokko, gekleed in rood en groen, kwam het dichtst bij scoren toen Jaouad El Yamak de paal raakte met een kopbal in de 44e minuut en Frankrijk dwong om in aantal te verdedigen, met Antoine Griezmann – de spelmaker van het team – effectief. Hij speelt als een diepe middenvelder en schiet vaak ballen vanuit het strafschopgebied.

De Marokkaan Jaouad El Yamig wordt in de lucht tegengehouden terwijl hij een acrobatische omhaal probeert terwijl twee Franse verdedigers aan weerszijden hem wanhopig toekijken.
De Marokkaan Jaouad El Yamak probeerde in de eerste helft een omhaal. (Dan Mullan/Getty Images)

Mbappé genoot echter van meer ruimte toen Marokko laat in de tweede helft moe werd en naar een centrale positie werd verplaatst. Nadat hij langs twee verdedigers was gedribbeld, raakte hij een schot dat werd afgebogen richting Kolo Mwani, die het minder dan een minuut over het veld tikte.

Het doelpunt werd gevierd in VIP-stoelen door Macron, die reisde om de wedstrijd bij te wonen en eerder Doha’s Souq Waqif had bezocht voordat hij naar het stadion reisde. De president feliciteerde de spelers van Frankrijk na de wedstrijd in de kleedkamer.

Het kan echter zijn dat ze hun wedstrijd tegen Argentinië moeten verbeteren.

“Elk team met Messi is een heel ander voorstel”, zei Griezmann.

Het WK is niet het enige dat zondag op het spel staat. Messi en Mbappé zijn gedeeld topscorer met vijf doelpunten in hun bod op de Gouden Schoen.

Het Marokkaanse WK is nog niet voorbij. Het team speelt zaterdag de wedstrijd om de derde plaats tegen Kroatië in het Khalifa International Stadium.