April 25, 2024

Duitsland vs Nederland in Euro Hockey Indoor Finale Dames: European Hockey Confederation

Vrijdag 9 december: Duitsland ontmoet Nederland in de finale van het Euro Hockey Indoor Championship voor vrouwen, zoals ze wilden, waarbij Oekraïne en Oostenrijk strijden om het brons in Hamburg.

De Duitsers zullen als favorieten de beslisser ingaan na een grote comeback-overwinning op de Nederlanders, die hen hielp de groep aan te voeren met vijf overwinningen uit vijf.

Oostenrijk vs Oekraïne 2-2

Het was een goede dag voor Oostenrijk, dat vier punten boekte om een ​​plaats op de derde plaats veilig te stellen tegen Oekraïne; Tsjechië en Turkije strijden om de vijfde/zesde playoff.

Ten eerste was het eerste resultaat van Oostenrijk tegen hun volgende tegenstander, Oekraïne – een 2-2 gelijkspel. In een kansrijk eerste kwartier waren beide keepers sterk, terwijl Lisa Stirer uit een hoekschop de paal raakte. De voorsprong kwam in de 18e minuut toen Daria Buchta ruimte vond op de linker eindlijn en het prachtige schot van Alina Fadieva binnen kopte.

Oekraïne maakte in Q3 gelijk uit een hoekschop van Yvenia Kernos, maar Oostenrijk kwam weer op voorsprong met een schitterend doelpunt van Steyerer, die naar rechts uitzwaaide.

Ze hoopten op hun eerste overwinning van het toernooi tot de laatste momenten waarop Oekraïne en Kernos hun tweede corner sloegen om 2-2 gelijk te spelen.

Tsjechische Republiek v Turkije zelf 3-2

Tsjechië won hun eerste wedstrijd met een 3-2 overwinning tegen Tarkiev, die een doelpunt scoorde voor de derde wedstrijd op rij.

Natalie Hajkova doorbrak de patstelling in de vierde minuut met een slimme ‘near-post touch’ van Adila Lehovkova’s pull-back, maar de Turken kwamen nog voor het einde van het eerste kwart op voorsprong.

De onderschepping van Merv Aslan was de eerste die kwam van aanvoerder Berrihan Sinar na een snelle counter. Fatma Songül Gultekin voltooide vervolgens nog een counter en wisselde passes met Zeliha Kendir om de stand op 2-1 te brengen.

De Tsjechen begonnen echter de bal onder controle te krijgen en vanaf dat moment was hun lage verdediging ondoordringbaar. Lucie Duchkova maakte gelijk met een hoekschop en de cruciale winnaar kwam in de 26e minuut van aanvoerder Katerina Lacina, waarbij Hajkova een vroege redding maakte.

Sinar raakte in de laatste vijf minuten de binnenkant van de paal, terwijl Lacina een slag miste die een makkelijke finale werd, maar Tsjechië hield stand voor de overwinning.

Duitsland vs Nederland 4-2

Duitsland versloeg Nederland met 4-2 en verzekerde zich na een 2-0 achterstand van een plek in de finale.

Laura van Heugden pakte een rebound van dichtbij om Oranje op voorsprong te zetten in de tweede minuut, en Victoria Hoos was foutloos toen haar schot uit de strafbal naast ging nadat Lisa Altenburg was gestruikeld.

De voorsprong werd verdubbeld met een switch-flick van Mabel Brands, maar Duitsland sloeg nog voor rust terug toen Hoos een perfecte diagonale pass pakte die werd opgepikt door Cecile Piper en naar binnen schoof.

Pia Mertens maakte met een prachtig schot van haar rechtervoet de gelijkmaker en zorgde bij de rust voor 2-2 dankzij de heldendaden van Natalie Kubalski.

Maertens was opnieuw de spelbreker met een stijlvolle run en krulde opnieuw een vroeg rechtsbenig schot richting doel. En de vliegende aanvaller zette in de slotmomenten Ann Schroeder op om extra daglicht tussen de teams te brengen.

Oostenrijk v Turkije 5-2

In de tweede sessie bevestigde Oostenrijk hun deelname aan de wedstrijd om brons met een 5-2 overwinning op Turquiev.

Ze kwamen vanaf de achtste minuut op voorsprong via Johanna Cech en keken nooit meer achterom, scoorden uit een hoekschop en ze maakte er een kopie van om de 2-0 te maken. Marta Lakinja voegde er nog een toe in het onbewaakte net vanaf een spelhervatting voor een gezonde voorsprong.

Berrihan Cinar trok er een terug maar Fiona Felper brak de hoge druk om de wedstrijd volledig uit het zicht te krijgen. Hij reed tweemaal in een open doel om de stand op 5-1 te brengen; Cinar kreeg via een verdedigende afbuiging het troostdoelpunt om de wedstrijd te beëindigen.

Duitsland behaalde er vijf van de vijf overwinningen toen ze Tsjechië met 8-2 versloegen. Vroege doelpunten van Lisa Altenburg en een mooie afbuiging van Sonja Zimmerman zetten de toon en een strafcorner van Victoria Hoose zorgde voor 3-0 bij rust.

Klassieke inspanningen van Altenburg, Sara Strauss en Pia Maertens kwamen in het derde kwartaal voordat Altenburg haar hattrick voltooide in het laatste kwart.

Hij heeft nu 12 goals gescoord in vijf wedstrijden in deze competitie, terwijl Mertens zijn tweede van de wedstrijd scoorde in de 38e minuut om het groepsniveau op 10 te eindigen. Aan weerszijden daarvan scoorde Adela Lehovkova tweemaal en zette Tsjechen op het scorebord.

Oekraïne en Nederland 1-12

De laatste wedstrijd van de groepsfase was beslissend om te zien wie zich bij de Duitsers zou voegen in de finale, waarbij Nederland Oekraïne op schone hielen zette met een allesomvattende overwinning.

Laura van Heugden vond de volgende in de eerste minuut en met Nour de Baut die een tweede scoorde voor het einde van het eerste kwart, zou het altijd een comfortabel resultaat worden.

Anna de Cuse scoorde het tweede doelpunt vanuit de middencirkel en Elin van Erck verlengde de voorsprong naar 4-0 tijdens de rust. Twee doelpunten van Donja Zwingels, één van Pam Imhof en een treffer van Leek van Wijk zorgden ervoor dat er aan het einde van Q3 acht doelpunten tussen beide ploegen waren.

Kateryna Kasianova scoorde het Oekraïne-doelpunt, maar nog vier Nederlandse goals in het laatste kwart brachten de stand op 12-1.

De finale is zaterdag tussen Duitsland en Nederland om 15.35 uur (CET); Oekraïne neemt het om 14.10 uur (CET) op tegen Oostenrijk voor het brons, terwijl de wedstrijd om de vijfde/zesde plaats tussen Tsjechië en Türkiye om 12.45 uur (CET) plaatsvindt.

****

Hier kun je elke wedstrijd van het EuroHockey Indoor Championship 2022 bekijken www.eurohockeytv.org; Wedstrijdtickets voor alle landen behalve Duitsland zijn € 3,99 voor wedstrijden waarbij Duitsland betrokken is. Die games worden geografisch geblokkeerd vanwege live-uitzendingen op lokale zenders.