May 15, 2024

Duitsland Basketball versloeg Servië en won voor de eerste keer het WK

MANILA (Reuters) – Duitsland heeft zondag in Manila zijn allereerste FIBA ​​Wereldbekertitel gewonnen door Servië met 83-77 te verslaan in een zware krachtmeting tussen de twee Europese machten.

Duitsland vertrouwde op zijn 22-10 voorsprong in het derde kwart, aangevoerd door de broers Franz en Moritz Wagner, om een ​​voorsprong op te bouwen en gaf de voorsprong niet uit handen om de eerste puur Europese WK-finale sinds 2006 te winnen.

Dennis Schröder, de meest waardevolle speler van het toernooi, hield Duitsland op 28 punten, ruim boven zijn gemiddelde van 17,9 punten per wedstrijd, en voegde twee rebounds en twee assists toe.

Duitsland werd het eerste team dat de FIBA ​​Wereldbekertitel won tijdens hun laatste optreden sinds Spanje in 2006. Servië kreeg opnieuw een liefdesverdriet nadat het met 129-92 verloor van de Verenigde Staten in de finale van 2014 in Madrid, Spanje, waar ze beter eindigden dan een kwart. -Definitieve exit in 2019.

De twee teams, gekenmerkt door teamwerk en sterke harmonie, wisselden manden uit in de eerste helft en gingen elk met 47 punten de pauze in.

Maar Duitsland breidde zijn voorsprong laat in het derde kwartaal uit tot 12 punten en keek nooit achterom.

Marko Jodoric scoorde twee vrije worpen en bracht de voorsprong van Duitsland terug naar twee, 79-77, met nog 39,5 punten over in het laatste frame. Een kostbare omzet en gemiste driepunters verhinderden een comeback van Servië.

De Servische startende doelman Eugen Dobrić werd weggevoerd met een enkelblessure met nog 7:40 te gaan in het eerste kwart. Servië speelde ook zonder spits Borisa Simanic, die in Manilla een operatie onderging om een ​​nier te verwijderen nadat hij in een voorwedstrijd tegen Zuid-Soedan een klap op zijn buik had opgelopen.

Eerder klom Canada voor het eerst op het podium in de WK-finale en versloeg de Verenigde Staten in de verlenging met 127-118 in een spannende wedstrijd waarin het de bronzen medaille won.

Dillon Brooks, die volgend seizoen voor de Houston Rockets speelt, verhoogde het Canadese team met 39 punten, het hoogste niveau in het toernooi, door zeven van de acht driepunters te slaan, samen met vier rebounds en vijf assists. Dit waren de meeste punten die een speler scoorde in een medaillewinnende wedstrijd in de geschiedenis van het toernooi.

Brooks verdiende MVP-gezangen van het publiek met zijn historische optreden, heel anders dan het luide gejoel van de vorige wedstrijden van Canada.

Shai Gilgeous-Alexander, Canada’s topscorer, rebounder en assister, eindigde met 31 punten, zes rebounds en 12 assists. “Het was leuk om te proberen te accepteren wat de verdediging mij biedt”, zei hij tegen verslaggevers.

Team USA Rookie of the Year Paolo Banchero, Defensive Player of the Year Jaren Jackson Jr. en aanvaller Brandon Ingram stonden buitenspel vanwege ziekte.

Minnesota Timberwolves-speler Anthony Edwards, de topscorer van het team, scoorde 24 punten, vijf rebounds en drie assists.

Canada profiteerde van de trage start van de VS en nam in het eerste kwartaal een voorsprong van 34-21, voordat Team USA terugvechtte.

De Canadese Kelly Olynyk miste een potentiële game-winnende drie bij de zoemer en eindigde het vierde kwartaal op 111 punten per stuk.

De Amerikanen scoorden de meeste punten tegen in één WK-wedstrijd.

Canada behaalde verschillende mijlpalen op het toernooi, waaronder het eerste optreden in de halve finales, terwijl het zich voor het eerst sinds 2000 kwalificeerde voor de Olympische Zomerspelen.

Ondanks de nederlaag eindigden de Verenigde Staten in 2019 beter dan de zevende plaats, de slechtste finish ooit op een groot internationaal toernooi. De Verenigde Staten hebben het toernooi vijf keer een record gewonnen.

Rapportage door Neil Jerome Morales, redactie door Christian Radnedge en Claire Fallon

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.