April 26, 2024

De Nederlanders werden door Louis van Gaal uitgeschakeld in de WK-finale

LUSAIL, Qatar (AFP) — Nederland is in de kwartfinale van het WK in de minderheid.

Argentinië had Lionel Messi en Nederland had er geen.

De Portugezen kwamen echter terug en dwongen extra tijd af in een eeuwenoude knock-outwedstrijd door te scoren in de 83e minuut en vervolgens een pitch-type herstart in de 11e – ja, 11! Een minuut blessuretijd in de tweede helft.

Toen Argentinië na een 2-2 gelijkspel op zaterdag een strafschoppenserie met 4-3 ontweek om de halve finale tegen Kroatië te bereiken, gingen de Nederlanders het veld op in hun feloranje uniformen, als een verdorde citrusboomgaard. Wout Weghorst, die 1,80 meter lang is, lag plat op zijn rug in de middencirkel terwijl Macy met zijn teamgenoten danste voor tienduizenden zingende supporters.

“Ze hebben alles gegeven en ik ben heel trots”, aldus coach Louis van Gaal. “Ze hebben er alles aan gedaan om dat te voorkomen.”

Het land dat een halve eeuw geleden het totale voetbal aan de wereld heeft gegeven, heeft nog steeds nul WK-titels en is nog steeds op jacht naar Brazilië (vijf), Duitsland en Italië (elk vier), Argentinië, Frankrijk en Uruguay (elk twee), Engeland en Spanje.

Als gerenommeerde innovator met coaches die jonge talenten van over de hele wereld aantrekken, heeft Nederland drie WK-finales verloren. De Nederlanders namen een vroege voorsprong in 1974 voordat ze met 2-1 verloren van West-Duitsland en keerden vier jaar later terug naar de kampioenswedstrijd om in verlengingen met 3-1 te verliezen van Argentinië.

Hun volgende generatie won het EK in 1988 toen Ruud Gullit en Marco van Basten hen met 2-0 langs de Sovjet-Unie leidden. Maar de grote prijs is nog ver van de Nederlanders.

Arjen Robben en Robin van Persie brachten hen naar een andere finale in 2010, maar ze verloren met 1-0 in extra tijd van een superieur Spanje en verloren vervolgens van Messi en Argentinië in de halve finale van 2014 na strafschoppen. Ze keerden dit jaar terug naar het WK nadat ze zich niet hadden gekwalificeerd voor 2018 en gingen de kwartfinales in met een ongeslagen reeks van 19 wedstrijden.

Er waren slechts 1.400 Nederlandse fans die hun felgekleurde truien vasthielden tussen een menigte van 88.235, ongeveer 90% in de blauw-wit gestreepte Argentijnse truien met Messi’s nummer 10 op de rug.

Messi’s geweldige pass zorgde voor het doel van Nahuel Molina in de 35e minuut, en Messi verdubbelde hun voorsprong toen hij een penalty omzette in de 73e minuut nadat Denzel Dumfries Marcos Acuña op de rand van het strafschopgebied had geduwd.

“Ik denk dat de penalty redelijk makkelijk werd toegekend”, aldus Van Gaal.

Hij nam het doel van Van Gaal een lange rit en koos ervoor om op te staan. Vykhorst komt binnen, die in de 83e minuut een voorzet van Stephen Burgess langs Emiliano Martinez stuurde.

Hij werd na vijf minuten van de bank geveegd op een avond waarop hij 17 gele kaarten voor het WK scoorde plus een rode kaart na de wedstrijd.

Toen kwam de grootste wending van allemaal. Nadat de Duitser Pezzella een fout had gemaakt op Weghorst om Oranje een vrije trap te geven vanaf 22 meter afstand, begon Teun Koopmeiners aan een actie die je op training maar nooit in wedstrijden zag: hij stuurde een lage trap over de vloer naar de muur, waar Weghorst een aanraking maakte, verdraaid en serveerde de bal in het doel van Martinez.

En daar bleef de score ook na de verlenging, na het drama van Enzo Fernandez die in de tweede blessuretijd de paal raakte.

“We dachten dat we zouden kunnen winnen als het op penalty’s aankwam”, zei Van Gaal.

Aanvoerder Virgil van Dijk nam het eerste doelpunt en Martinez schoot uit om de bal naast te duwen. Nadat Messi zich had bekeerd, sloeg Martinez linksaf om Berges te ontkennen.

Toen Enzo Fernandez zijn inzet tegen de paal zette, kreeg Oranje een kans, maar Lautaro Martínez schoot zijn trap rechts van doelman Andres Nobert, die naar links dook.

Terwijl het feest voortduurde, wisselden Messi en Van Gaal woorden uit.

“Dit was mijn laatste wedstrijd”, zei Van Gaal, na zijn derde periode als bondscoach van Oranje. “Ik kijk er positief op terug.”

Hij werd gevraagd om zijn prestatie te beoordelen en de ongeslagen reeks van 20 wedstrijden van het team te noemen.

“Ik weet niet hoeveel we gewonnen hebben (14), maar check het allemaal eens. Ik denk dat het Google is. Het Nederlands team, Louis van Gaal en het doelsaldo.”