May 19, 2024

De Boer stapt op als Nederlandse baas na verlies EK-goal

Ronald Koeman, 51, nam eind september 2020 de leiding over zijn land na zijn vertrek naar Barcelona.

Hij werd de eerste Oranje-baas die niets won in zijn eerste vier wedstrijden, maar hield toezicht op de voortgang in de vorm van acht overwinningen en een gelijkspel uit de volgende 10 wedstrijden.

Die drie overwinningen vormden de laatste 16 ontmoeting met Tsjechië toen ze in groepsfasen naar Nederland reisden in deze toernooien.

Maar de Nederlanders verloren hun kwartfinaledoelpunt toen ze met 2-0 verloren in Boedapest; Als gevolg hiervan zag de Boer zich genoodzaakt zijn functie neer te leggen voorafgaand aan een geplande ontmoeting met KNVP-leiders.

Hij zei: “In afwachting van de evaluatie heb ik besloten om niet verder te gaan als bondscoach. Het doel is niet bereikt, dat is duidelijk.

“Toen hij mij in 2020 als bondscoach benaderde, vond ik het een eer en een uitdaging, maar ik wist ook van de druk die vanaf het moment dat ik werd aangesteld op mij kwam, die druk wordt nu alleen maar groter en het is geen gezonde situatie voor mij, of om me te kwalificeren voor het WK, niet het team dat op komst is met een belangrijk toernooi voor het Nederlandse voetbal.

“Ik wil iedereen bedanken, natuurlijk de fans en de spelers. Mijn complimenten aan het management voor het creëren van een werkelijk geweldige sportomgeving op de campus.”

Nederland staat één punt voor op Turkije in de WK-kwalificaties.