April 26, 2024

Camden Haven Courier weer koploper in Nederland in dameshockey

Nederland won hun derde Olympische dameshockeytitel in vier wedstrijden na een 3-1 overwinning op Argentinië in Tokio.

De Nederlanders werden de eerste vrouwen die vier hockey-gouden wonnen en Australië met drie titels versloegen. In geen enkel ander land meer dan één.

De strafcorner van Marcot van Jeffen en de twee strafcorners van Gaya van Masaker leidden Oranje in het tweede kwart.

Argentinië had moeite om in de wedstrijd te komen en de eerste aanval van Van Masaker was ongelukkig nadat Sofia Tocalino uit een strafcorner was gegaan.

Ze trokken er een terug bij de rust toen een strafcorner van Augustina Corselani door de benen van doelman Josein Gonning ging.

De Zuid-Amerikanen waren na rust meer in het spel, maar de Nederlanders waren meer op hun gemak met winnen met 1984, 2008 en 2012.

De kampioenen van 2016, Groot-Brittannië, versloeg India met 4-3 om de bronzen medaille te behalen.

Voordat de strafcorner van Gurjit Kaur India op het scorebord zet, sloeg Groot-Brittannië in het tweede kwart twee keer toe.

Kaur maakte een paar minuten later de gelijkmaker met nog een strafcorner voordat het velddoelpunt van Vandana Kataria India vlak voor rust op een 3-2 voorsprong bracht.

De onbeantwoorde goals van de Britse aanvoerders Holly Bearn-Webb en Grace Paulston zorgden echter voor de overwinning voor een team dat al een tijdje worstelde na de overwinning in Rio.