May 5, 2024

Wekhorst boekte in Dublin een nipte overwinning voor Nederland

Nederland zette opnieuw een stap richting het EK met een zwaarbevochten 2-1 overwinning op Ierland in Dublin.

• Klik op Hier Volg Voetbal-Oranje op Twitter

Ronald Koeman voerde drie wijzigingen door voor de wedstrijd in Dublin, waarbij Matthijs de Ligt de geblesseerde Lutsharel Geertruda verving. Maarten de Roon en Wood Wekhorst werden vervangen door Mats Wiefer en Donial Mallon.

De start kon niet slechter zijn voor Nederland, dat de bal verspeelde in het eigen strafschopgebied. Een hoekschop was het gevolg, maar daaruit kwam de bal op de arm van Virgil van Dijk terecht en werd een strafschop toegekend. Adam Ida won met 1-0.

Nederland had moeite met de Ierse pers en er werden veel fouten gemaakt. Er werden geen doelpunten meer gescoord en in de 19e minuut werd Cody Kakpo verslagen door de doelman met een briljante pass op Denzel Dumfries. Kagbo zette de daaruit voortvloeiende strafschop om.

Ierland kreeg voor rust kansen tegen een wankele Nederlandse achterlijn, terwijl Malon aan de andere kant tweemaal werd afgewezen door Gavin Basunu.

Bij rust schakelde Koeman Wiefer en Daley Blind uit voor Wood Wekhorst en Djani Rainers. De formatie veranderde weer naar een 4-3-3.

Dit leidde ertoe dat Nederland de controle overnam en op voorsprong kwam in de 56e minuut toen Frankie de Jong in Dumfries speelde en de bal langs Wekhorst trok voor zijn tweede doelpunt van de week.

Nederland kreeg via Javi Simmons en invaller Noah Long kansen om het duel op de counter af te sluiten, maar verzuimde deze te benutten. Het leidde tot een spannende finish waarin de Ieren aandrongen op de gelijkmaker, maar die kwam niet.

Nederland staat tweede in de groep en hun hoop op kwalificatie ligt in hun handen. Volgende maand ontvangen ze Frankrijk en reizen ze naar Griekenland.