April 21, 2024

TCL QM8 Mini-LED-tv Praktische indrukken: ik was geschokt

TCL QM8 Mini-LED-tv Praktische indrukken: ik was geschokt

Doug Murray / Digitale trends

Ik denk niet dat je klaar bent voor TCL QM8 TV. Ik weet zeker dat het dat niet was. En daar moeten we het over hebben.

Velen van ons verwachtten goede dingen van de TCL QM8. Op basis van enkele DM’s, e-mails en opmerkingen die ik heb ontvangen, is er veel interesse in deze tv. En ik denk dat dat komt omdat wat er uit CES kwam, er heel bemoedigend uitzag. Maar TCL verandert ook zijn modelnummerovereenkomst en herstructureert zijn tv-opstelling een beetje, waardoor we ons waarschijnlijk afvragen of de QM8 dat alles zal zijn en een zak chips, of misschien gewoon een andere iteratie van wat vroeger bekend stond als de 6-serie.

Ik zal het hebben over de nieuwe modelnummers en de strategie van TCL voor 2023, inclusief wat volgens mij groot nieuws is over het NFL-partnerschap, in toekomstige artikelen waarin ik ook inga op Q7 en Q6. Maar voor nu wil ik me echt concentreren op de QM8, want deze tv heeft me echt verrast.

Ik kan niet zeggen dat ik geschokt was omdat ik verwachtte dat TCL me scherp zou krijgen, maar ik wist niet dat de QM8 dat zou zijn dit Goed.

video

Eerste blik op TCL QM8 Mini-LED QLED TV | verbazingwekkend! TCL heeft zichzelf (en alle anderen) overtroffen

Eerste indruk

Dit is geen volledige recensie. Ik ga deze tv een volledige recensie geven zodra hij hier is en ik er meer dan zes uur mee heb kunnen doorbrengen. Maar tijdens een recent TCL-evenement in New York heb ik behoorlijk wat informatie over deze tv kunnen verzamelen, die ik op het punt sta met u te delen. Voordat ik dat doe, nog een paar herinneringen over deze tv:

De QM8 is de enige tv in het TCL-assortiment met een kleine LED-achtergrondverlichting – dat is de “M” in de QM8. Maten variëren van 65 inch tot 98 inch, en in dit 98-inch model heeft de tv maar liefst 2.300 lokale dimzones. Hoe kleiner het patroon, hoe minder regio’s er nodig zijn, maar het aantal regio’s is evenredig met de grootte van het bord. En ik kan instaan ​​voor het feit dat de 85- en 98-inch modellen die ik zag hetzelfde tegenlichtgedrag vertoonden. De QM8 heeft een centraal statief voor het 85-inch model, maar het 98-inch model heeft voetjes voor stabiliteit. Alle formaten hebben een subwoofer ingebouwd in de achterkant om mee te gaan met de naar beneden gerichte luidsprekers. De tv heeft twee HDMI 2.1-ingangen en kan 4K bij 144 Hz of 1440p bij 240 Hz doen met behulp van enkele spelversnellingstrucs.

QM8 werkt Google TV ondersteunt bijna alles. Het enige dat ik niet heb gecontroleerd, is of het een ingebouwde ATSC 3.0-tuner heeft, en ik heb niets kunnen bevestigen voordat ik het postte. Maar ik zal doorgaan voor de volledige beoordeling.

Laten we nu naar de prestaties gaan.

helderheid

De kop hier is dat de QM8 daadwerkelijk 2.200 nits haalde met een standaard 10% wit venster (het deed hetzelfde met kleinere vensters). Zoals bij de meeste tv’s, neemt de helderheid af naarmate het witte venster groter wordt. Het 85-inch model dat ik heb getest, lijkt het echter Zojuist Ik kwam de dag ervoor aan in NYC en het werd helemaal niet gecontroleerd – ik slaagde erin om 1.000 nits uit een volledig wit venster te blussen. Duizend kaarsen in volledig scherm! Nu zijn er een paar kanttekeningen bij, maar daar kom ik op terug. Ik ben nog niet klaar met geschokt zijn.

De tv kan ongelooflijk helder zijn.

Terwijl de tv die piekluminantiemetingen registreerde met behulp van standaardtestprocedures voor het plaatsen van een wit venster op het scherm en het meten van de output in SDR en HDR, is er een andere test die ik uitvoer waarbij mijn Calman-software een snel vuur uitvoert om de vensterafmetingen te schalen van klein tot groot en meet de output van elk. De TCL QM8 piekte in deze test op ongeveer 3.200 nits en bij 100% kwam hij uit op 941 nits.

Dus wat betekent dit? Kort gezegd betekent dit dat de tv ongelooflijk helder kan zijn. Zoals het vlaggenschip 8K mini LED-tv van concurrerende merken zoals Samsung Bright. Vraag niet of het een goede tv is in een lichte kamer – je kunt hem buiten in de volle zon kijken, hoewel ik hem niet zou aanraden omdat hij niet weerbestendig is.

Doug Murray / Digitale trends

Maar, je zou je kunnen afvragen, waarom bereikte de tv een piek van 2.200 nits in de ene test en 3.200 nits in een andere? Hoe overtreffen de beloofde prestaties van TCL? Als deze vragen u bekend in de oren klinken, komt dat omdat u een loyale lezer bent – bedankt – die mij dezelfde opmerkingen heeft zien maken over Hisense-tv’s.

Toen ik Hisense vroeg waarom zijn tv’s consequent hun claims overtreffen, gaven de vertegenwoordigers me een lijn van bewondering. Beloof minder en lever meer. Het is geen slechte zakelijke praktijk om de verwachtingen van uw klanten te overtreffen, toch? Maar ik vermoed dat er meer aan de hand is. Dit is slechts een theorie, maar ik geloof dat verschillen in fabricage — verschillen in de prestaties van verschillende onderdelen in een tv — betekenen dat niet alle eenheden van een bepaald model hetzelfde presteren. Het kan dus zijn dat de ene QM8 helderder is dan de andere. Het is hetzelfde als bijvoorbeeld de Hisense U8K of U7K. Ze stellen een basislijn vast die ze kunnen garanderen, en dan, als de prestatie die basislijn overtreft, dan heb je geluk.

Doug Murray / Digitale trends

Maar er is nog een ander stuk. Waarom verschillen mijn metingen van de ene test tot de andere? Nou, dat is ongeveer hoe de processor in de tv waarneemt wat hij laat zien. Zoals we in het verleden hebben gezien, zijn prestaties in testpatronen soms niet indicatief voor prestaties in de echte wereld. In gevallen waarin de prestatie van het testpatroon beter presteert dan de echte inhoud, is het niet goed. Maar wanneer presteert echte content beter dan testpatronen? Dit is frustrerend voor mij, maar uitstekend voor jou. Ik vermoed dat onze snelvuurtest snel genoeg is verlopen om de processor in de tv te laten werken zoals bij echte inhoud en dat echte HDR-functies op sommige apparaten de 3000-nit-regio kunnen bereiken. Dit spreekt over de toonaangevende helderheidsprestaties van de tv, die ik niet had verwacht.

fotokwaliteit

Natuurlijk is hoge helderheid slechts een deel van het beeld (excuseer de woordspeling), dus we moeten ook weten hoe de bediening van het dimmen van de achtergrondverlichting is. Hoe is de bloei en/of verlichting van de halo? Ik heb geweldig nieuws: wat je zag was geweldig. Uitstekende zwartwaarden, echt eersteklas donkere tinten, inktzwart waar het zou moeten zijn. Ik was verbaasd over hoe goed het dimmen op deze tv was. Het is lichtjaren geleden sinds de TCL R646 die ik regelmatig in het dagelijks leven gebruik. Het is genoeg om me jaloers te maken.

Ik kon niet ingaan op de details, zoals hoe goed schaduwdetails bewaard waren gebleven of dat het zwart tot een onaanvaardbaar niveau verpletterde – dit is iets waar ik me in zal verdiepen als ik meer tijd met de tv heb voor een volledige beoordeling. Maar ik was blij met wat ik kon zien in de tijd dat ik het had.

Wat betreft andere items zoals kleurnauwkeurigheid en kleurvolume, zal ik zeggen dat de QM8 zeker wat grijswaardenkalibratie nodig heeft om er op zijn best en meest nauwkeurig uit te zien. Geen ton, maar het was vereist voor nauwkeurigheid. En het deed ongeveer 96% van de P3-kleurruimte en ongeveer 75% van de BT 2020-kleurruimte – daarboven met enkele van de beste tv’s die je de afgelopen jaren kunt kopen. Van wat ik kon zien, zag de beweging er redelijk goed uit. De omsingeling was minimaal; De verwerking voelt zeer degelijk aan.

Ik ben al een beetje verkocht op tv. Maar toen schokte TCL me met prijzen. Toen wist ik dat deze tv dit jaar enorm zou worden.

De prijs is geldig

Het 65-inch model heeft een adviesprijs van $ 1.700. Dat klinkt misschien als veel voor TCL, maar niet als je bedenkt dat deze tv concurreert met bijvoorbeeld de Samsung QN90C en zelfs QN95C qua prestaties. Het zal minstens $ 800 minder opleveren dan de concurrentie. Er is ook slechts een verschil van $ 500 tussen de 75- en 85-inch modellen, wat betekent dat mensen groot willen worden met de QM8. Natuurlijk is het 98-inch model gewoon een beest en dus verwacht ik een flink prijskaartje. Maar het zal je misschien verbazen dat de 98-inch QM8 wordt geleverd met een prijskaartje van ongeveer $ 10.000. Nogmaals, dat is veel geld, maar houd er rekening mee dat de Samsung QN90A 98-inch tv uit 2021 $ 15.000 kostte, en de belachelijke 98-inch QN100B die we vorig jaar bij CEDIA zagen $ 40.000.

TCL maakt dit jaar zonder twijfel een enorme waarde. Dit is altijd zijn tas geweest. Maar nu hebben we de QM8, die echt toonaangevende prestaties biedt die wedijvert met de beste 4K-tv’s die er zijn, en voor een zeer aantrekkelijke prijs. Tenzij hij iets heel ergs doet dat ik niet op het evenement heb gezien, wordt de QM8 dit jaar een onmisbare tv. Ik hoop alleen dat TCL er genoeg van maakt.

Hier is een overzicht van de tv-line-up van TCL voor 2023, met prijzen voor elk model en elke maat.

Aanbevelingen van de redactie