April 24, 2024

Riddick overleefde drievoudige verlenging om de chaotische COTA Cup te winnen

Na een moeizame start van het jaar met zijn nieuwe team, sloeg Tyler Reddick zondag Victory Lane in en won hij een NASCAR Cup-race op het Circuit of the Americas.

Riddick en William Byron brachten een groot deel van de race de leiding door, maar Riddick reed voor de laatste keer naar de leiding in ronde 64 van wat oorspronkelijk was gepland als een race van 68 ronden.

Om de overwinning vast te houden, moest Riddick het echter opnemen tegen herhaalde rivalen in drie verlengingen en twee ronden om de overwinning te pakken tijdens de race van zondag in Cota, zijn eerste rijdende 23XI Racing’s nr. 45 Toyota.

Bij de laatste herstart met Riddick aan de leiding kwam Kyle Busch Alex Bowman tegen bij het ingaan van bocht 1, wat Riddick hielp de leiding te passeren en de witte vlag te bereiken zonder verdere incidenten op de baan.

Riddick versloeg Busch uiteindelijk met 1.411 seconden voor zijn vierde overwinning in zijn carrière, waarvan er drie op de weg kwamen.

De overwinning zet een opmerkelijke ommekeer voort voor Reddick, die het seizoen begon met het wegwerken van de eerste twee races.

“Ze bedoelt de wereld. Het hele 23XI-team heeft de hele winter hard gewerkt om hun programma voor wegcursussen te verbeteren. Ik was erg opgewonden om hier te komen en het ook te bewijzen, “zei Reddick.

“Toyota, iedereen, alle middelen die ze hierin hebben gestoken om het road course-programma om te draaien, betekenen veel. We hadden geen benzine meer.

“Helaas hadden we wat problemen met de geweldige trui. Dat voelde ik vandaag. Ik heb bocht 1 elke keer verpest. Het is goed om het om te draaien en het aan het eind beter te maken.”

Bowman eindigde als derde, Ross Chastain als vierde en Byron als vijfde.

Austin Cindrick, Ricky Stenhouse Jr., Chris Buescher, Ty Gibbs en Todd Gilliland maakten de top tien compleet.

Van de ‘ringshooters’ die zondag aan de race deelnamen, had voormalig Formule 1-kampioen Jenson Button als beste finish een 18e plaats.

Sportwagenster Jordan Taylor, die de geblesseerde Chase Elliott verving, werd 24e en voormalig Formule 1-kampioen Kimi Raikkonen kreeg een penalty voor een rijstrookverkorting in de laatste ronde en eindigde als 29e.

Fase 3

Toen de laatste etappe begon, bleef Riddick de leider.

In ronde 31 kreeg Gibbs een pass-penalty voor het verkorten van het essentiële deel van de baan.

Kyle Larson behoorde tot een handjevol coureurs die ervoor kozen om na de laatste etappestart onder de green te spelen, maar werden bestraft voor te hard rijden en moesten een pass-penalty uitzitten.

Reddick maakte een groene vlag-stop in ronde 32, die de leiding overhandigde aan Buescher.

Nadat Buescher stopte bij een groene vlag, keerde Byron in ronde 33 terug naar de leiding.

In ronde 34 werd Gibbs opnieuw bestraft voor het inkorten van een essentieel deel van de baan en moest hij opnieuw een pitroad pass-penalty uitzitten.

Op versere banden passeerde Reddick AJ Allmendinger in ronde 37 en klom naar de tweede plaats, 1,5 seconde achter Byron.

Reddick betrapte uiteindelijk Byron die uit bocht 1 kwam in ronde 3, en hij ging snel om de binnenkant heen en kwam weer aan de leiding.

Hamlin ging in ronde 41 in de buurt van bocht 8 in een spin, waardoor grind op het baanoppervlak werd verspreid en NASCAR dwong om in ronde 42 de derde waarschuwing van de race te tonen.

De meeste auto’s in de eerste ronde raakten de waarschuwing met Reddick als eerste op de pitstraat. Joey Logano bleef op de baan en erfde de leiding.

Bij de herstart in ronde 44 werd Logano gevolgd door Harrison Burton, Cody Weir, Reddick, Byron, Daniel Suarez en Austin Dillon.

Nadat het veld zeven pars had geslagen in bocht 1 bij de herstart, kwam Byron naar voren als de leider, gevolgd door Riddick en Chastain.

Na twee ronden zij aan zij te hebben geracet, slaagde Riddick er eindelijk in om Byron vrij te spelen en de leiding in ronde 47 te heroveren.

De nr. 5 Chevrolet van Kyle Larson leek een teenring te hebben gebroken en het tempo te hebben verlaagd in ronde 49. Hij vond uiteindelijk zijn weg naar de weg.

In ronde 53 gingen Brad Keselowski en Ricky Stenhouse Jr. beiden in bocht 11 spinnen, maar beiden konden weer de baan op.

Keselowski’s nr. 6 Ford stopte in ronde 57 van de baan, waardoor NASCAR gedwongen werd de vierde waarschuwing van de race uit te brengen. De waarschuwing hielp ook veel van de teams die op het punt stonden zonder brandstof te komen te zitten totdat ze het einde van de race bereikten.

De meeste auto’s in de eerste ronde waren pitstops, maar vijf bleven op de baan en Bell erfde de leiding. Riddick kwam als eerste uit de pitstraat.

Bij de herstart in ronde 60 volgde Christopher Bill Busch, Denny Hamlin, Räikkönen, Ryan Preece, Reddick, Byron en Suarez.

Reddick slaagde erin om bij het ingaan van bocht 1 aan de leiding te komen, maar Austin Dillon, Chastain en Allminder maakten contact en raakten van de baan. Chastain’s nr. 1 Chevrolet stopte op de baan en dwong NASCAR om de race voorzichtig te hervatten.

De race begon met nog zeven ronden te gaan voordat Riddick als beste uit de bus kwam, gevolgd door Bell, Byron, Busch, Martin Truex Jr., Bowman en Räikkönen.

Byron kon de leiding nemen bij de herstart toen Reddick als tweede achter hem viel.

Met nog vijf ronden te gaan behield Byron een kleine voorsprong op Riddick, terwijl Busch derde werd, Suarez vierde en Bowman vijfde.

In ronde 64 passeerde Riddick Byron in bocht 11 en kwam weer aan de leiding.

NASCAR moest in ronde 66 een waarschuwing geven voor puin op het rechte stuk naar beneden gebracht door Austin Dillon’s nr. 3 Chevrolet, waardoor de race in twee verlengingen terechtkwam.

Om de verlenging te beginnen, leidde Riddick de weg, gevolgd door Byron, Bosh, Sawrez, Truex, Bowman en McDowell.

De race ging in een tweede verlenging toen de band van Ryan Blaney het begaf en versnipperde en zijn rug bedekt was met puin.

Om de tweede verlenging te beginnen, leidde Riddick nog steeds, gevolgd door Bosh, Byron, Suarez, Truex, McDowell en Bowman.

De race ging naar een derde verlenging toen verschillende auto’s in ronde 71 contactschade opliepen en een band op de baan belandde.

Om de derde verlenging te beginnen, leidde Riddick nog steeds, gevolgd door Bosh, Bowman, Byron, Chastain, Cendric en Boescher.

De tweede fase

Reddick eindigde ronde 30 en stond bovenaan en pakte de overwinning in etappe 2, zijn eerste overwinning van het seizoen 2023.

Austin Dillon werd tweede, McDowell derde, Kevin Harvick vierde en Boescher completeerde de top vijf.

Toen de tweede etappe van start ging, leidde Byron de weg toen de race in ronde 16 werd hervat.

In ronde 17 spinde Ryan Blaney nadat hij contact had gemaakt met Larson en ontspoorde even. Hij kon zonder waarschuwing weer op de baan komen. Hij nam zijn nr. 12 Ford mee naar de pits voor een reparatie.

In ronde 21 behoorden Busch en Button tot de coureurs die besloten om pitstops met groene vlag te maken om nieuwe banden en brandstof te gebruiken. Gibbs pits in ronde 22.

Cendric en Taylor maakten allebei een pitstop in ronde 23. Chastain en Bowman deden het ook.

Byron maakte zijn eerste pitstop van de race in ronde 24, waarmee hij de leiding teruggaf aan Riddick.

Met nog vijf ronden te gaan in de etappe ging Riddick voorop, gevolgd door Austin Dillon en McDowell.

In ronde 29 spinde Larson in de buurt van bocht 9, maar hij kon weer op de baan komen en verder gaan.

niveau 1

Na het voltooien van ronde 15 behaalde Byron de eerste etappezege omdat hij aan de leiding ging terwijl de race voorzichtig was.

Cendric werd tweede, Almender derde, Bowman vierde en Suarez completeerde de top vijf.

Byron startte op pole en net na het leiden van de eerste ronde spinde Keselowski en verzamelde Ty Dillon in bocht 20 om de race voorzichtig te maken. Het ongeval bracht ook Jimmie Johnson en Boescher samen.

Zowel Dillon als Johnson konden hun auto niet repareren en hun race eindigde voortijdig.

Een handvol auto’s onder voorzichtigheid, maar Byron bleef op de baan en aan de leiding toen de race in ronde 6 weer groen werd.

Cindric schakelde Byron en Reddick in bij bocht 1 bij de herstart en nam de leiding.

In ronde 7 kreeg Logano een pass-penalty voor het verkorten van de ronden.

In ronde 8 kregen Hamlin en Corey Lajoie elk dezelfde straf opgelegd.

Eveneens in ronde 8 ging Reddick naar de buitenkant van Cindric en pakte voor het eerst in de race de leiding.

McDowell kreeg in ronde 9 een pass-penalty voor het verkorten van het essentiële deel van de baan.

In ronde 12 draaide Hamlin Larson rond en stopte op de baan om een ​​waarschuwing te geven.

Verschillende auto’s besloten de pitstraat in te gaan, waaronder de leider, maar Byron bleef op de baan en erfde de leiding.

McDowell moest de race vanaf de achterkant van het veld starten om niet-goedgekeurde wijzigingen aan zijn nr. 34 Ford aan te brengen.