April 16, 2024

Ranking eindoverwinningen voor Nederland en België om de REC23 te voltooien

Het National Rugby Centre in Amsterdam zag zondag twee fastball-wedstrijden, waarbij Nederland vijfde werd en België zevende in het Heren Rugby Europe Championship.

In de tweede wedstrijd scoorde Nederland 28 punten in de eerste helft en versloeg uiteindelijk Duitsland met 50-28 in de wedstrijd om de vijfde plaats.

Enkele seconden later stonden de eerste punten op het bord, waarbij de uittrap van Duitsland werd afgebroken en de Nederlandse scrumhalf Hugo Schoeller een try scoorde. Full-back David Wiersma verving hem.

Ze verdubbelden hun voorsprong voor hun thuisfans zes minuten later toen Willie du Plessis een geconverteerde poging scoorde vanaf de stand-off.

De Nederlandse aanvoerder Hugo Langelon, een loshoofdige prop, was de volgende try-scorer om er tegen het einde van het eerste kwart 21-0 van te maken.

Vijf minuten voor rust sloot hooker Ross Penny-Colson de eerste 40 minuten van Nederland af met zeven punten.

Duitsland was geschokt, maar begon de tweede helft met de voorste voet en centrum Leo Wolff maakte een goede doorbraak om Nicolas Ringlin te vervangen. Winger Edoardo Stella verving hem.

Benny-Cholson, een topcoureur uit Nederland, greep zijn tweede poging. Dat veranderde niet, maar na 47 minuten stonden ze met 33-7 voor.

Nr.8 Christophe Raymond scoorde een zesde poging met nog 25 minuten te spelen toen Wiersma er 33 punten van maakte.

Ze kregen in de 62e minuut een penalty-try toegekend om de stand op 40-21 te brengen, iets meer dan een uur voordat Wolff de tweede geconverteerde poging van Duitsland pakte. Nederland verloor in die tijd ook een man aan de zondebak.

Een zevende poging kwam voor de gastheren na 12 minuten – en met 14 man – toen backline Wolf van Dijk over kopte van een lineout drive. Het is niet veranderd.

Er was nog tijd voor aanvoerder Felix Lammers om de vierde geconverteerde poging van Duitsland te scoren, terwijl invaller Mark Darlington er vijf punten van maakte voor de gastheren.

Na het behalen van hun tweede overwinning van het jaar tegen Duitsland, zei de Nederlandse bondscoach Lynn Jones: “Ik ben erg blij, erg opgelucht.

“Het was een allesomvattende overwinning voor het team en de spelers deden het goed in de eerste helft om de weg vrij te maken voor dit resultaat.”

Zijn tegenstander Mark Gullmann zei: “We maakten veel fouten bij de start en het was een welverdiende overwinning voor Nederland, het was teleurstellend.

“We zagen er gevaarlijk uit toen we de bal hadden in de tweede helft, maar het was te weinig en te laat.”

Eerder in de wedstrijd om de zevende plaats tegen Polen kende België een vliegende start, net als Nederland.

In de eerste minuut pakte een grubbertrap van het centrum Guillaume Biron-opgezette vleugelspeler Daisy Garnes de bal en ging voor een try. Het bleef ongewijzigd.

De aanvoerder van Polen, Piotr Jeszudek, scoorde na 5 minuten een try van nummer 8 en vleugelverdediger Wojciech Piotrovic bekeerde zich om de stand op 7-5 te brengen.

De punten bleven komen en na 11 minuten stond het 8-7 voor België toen centrum Florian Remeu een penalty trapte.

Met België een man in de zondebak, trapte Piotrovic zijn eigen strafschop om Polen op een 10-8 voorsprong te zetten.

Met nog maar 14 man over, bezorgde Remu’s penalty België na 28 minuten een 11-10 voorsprong.

Dat bleef zo ​​tot aan de rust en het werd een levendige ontmoeting.

Tien minuten na de tweede helft stond Polen een man achter in de zondebak, maar de score bleef staan, het was 15 tegen 15, Remue bekeerde zich met een snelle poging.

Met opnieuw een achterstand van 14 voor België, ging de Poolse back Seokiwaha Daufui Halaibuana vijf minuten voor tijd over voor een geconverteerde poging en de wedstrijd was op het scherp van de snee.

België boekte een zeer belangrijke overwinning en wist als zevende te eindigen.

De Belgische hoofdcoach Mike Ford, die hen zag verliezen van Polen in de poulefase, zei: “Het was een geweldige wedstrijd, de score was altijd dichtbij en het had alle kanten op kunnen gaan.

“Ik ben blij voor de spelers. Het was leuk om een ​​moeilijke wedstrijd voor ons af te sluiten met een overwinning. Het is een overwinning voor alle Belgische rugbyfans.”

De Poolse bondscoach Christian Hitt zei: “Als je kansen creëert op dit niveau, moet je ze afmaken en dat hebben we in deze wedstrijd helaas niet gedaan.

“We hebben de afgelopen weken echter laten zien dat we op dit niveau mee kunnen doen.”