April 20, 2024

Orlov en Samsonov helpen Capitals Penguins vierde nederlaag op rij toe te dienen

PITTSBURGH Dmitry Orlov scoorde zijn tweede van de wedstrijd met nog 43 seconden te gaan in de verlengingen om de Washington Capitals een 4-3 overwinning te bezorgen tegen de Pittsburgh Penguins in de PPG Paints Arena op dinsdag.

De verdediger droeg de puck rond de buitenrand van de rechter face-off cirkel en Penguins naar voren Sydney Crosby naar de gleuf voor een polsschot.

Ilya Samsonov maakte 43 reddingen na het starten van keeper Vitek Vanecek liep een bovenlichaamblessure op in de eerste periode voor de Capitals (25-12-9), die er twee op rij wonnen na drie van de vier te hebben verloren.

“Er waren veel goede dingen”, zei coach Peter Laviolette uit Washington. “Alleen het gevecht terug in de wedstrijd. We waren de hele nacht aan het terugvechten. Er waren veel dingen tegen ons, veel tegenspoed. Ik geef de jongens veel eer dat ze er gewoon bij zijn gebleven.”

Bryan Rust twee keer gescoord, Jake Guentzel had drie assists en Crosby had twee assists voor de Penguins (27-11-8), die vier keer op rij hebben verloren (0-1-3) sinds een reeks van zes wedstrijden. Tristan Jarry maakte 28 reddingen.

“Ik vond het de beste wedstrijd die we in tijden hebben gespeeld”, zei Pittsburgh-coach Mike Sullivan. “Ik dacht dat ons energieniveau enorm was. Ik dacht dat we op onze tenen speelden. … Voor mij had het alle ingrediënten, denk ik, die de identiteit van de Penguins maken tot wat het is.”

Crosby had een ontsnapping van 55 seconden in de verlenging, maar Samsonov maakte een pad-save.

Nick Dowd gaf de Capitals een 1-0 voorsprong met een shorthanded goal op 5:50 van de eerste periode. Na het onderscheppen van een pass van Penguins verdediger Kris Letang langs de blauwe lijn schoot Dowd vijf holes op een ontsnapping.

“Eerlijk gezegd, al voordat ik hier kwam, zag ik deze jongens tegen elkaar spelen”, zei Dowd. “Het lijkt alsof elke keer dat we tegen elkaar spelen, er iets raars gebeurt. Het verbaasde me helemaal niet dat we zo heen en weer gingen. Sommige jongens scoorden een aantal grote goals op grote tijden. En onze keeperswerk was geweldig .”

Evgeni Malkin bond het 1-1 op een one-timer tijdens de power play om 6:26, het beëindigen van Pittsburgh’s streak van vijf wedstrijden zonder een eerste periode doelpunt.

Het centrum heeft 10 punten (drie goals, zeven assists) gescoord in een reeks van negen wedstrijden en ten minste één punt in 10 van de 12 wedstrijden sinds zijn terugkeer in januari. 11 van een knieoperatie buiten het seizoen.

“Ik probeer mijn best te doen,” zei Malkin. “We hadden de afgelopen week een zwaar programma. We speelden zo [many] spellen. Maar jongens spelen goed, ongelooflijk. Speel het hard. Probeer alles. Maar ik weet dat ik beter kan spelen, en dat zal ik ook doen.”

Vanecek, die door naar voren werd geschaatst door Penguins Kasperi Kapanen, werd om 6.43 uur van de eerste periode vervangen door Samsonov. Vanecek stond één doelpunt toe op twee schoten.

Rust bezorgde de Penguins een 2-1 voorsprong om 11:26 met een powerplay-doelpunt op een backhand.

Orlov bracht de stand om 16:13 gelijk met 2-2 met een powerplay-doelpunt op een polsschot uit een rebound.

Rust zette Pittsburgh op 3-2 om 4:44 van de tweede periode door de puck in te tikken op een powerplay nadat Crosby een schot van de paal had gechipt. Rust scoorde zondag ook twee doelpunten in een 4-3 nederlaag tegen de Los Angeles Kings.

Dowd leek het te binden door een schot te tippen om 7:05 uur. Het werd vernietigd na een Penguins-uitdaging, die regeerde dat Dowd Jarry hinderde.

Daniel Sprong bond het 3-3 met 42 seconden te gaan. Hij reed naar het net langs de verdediger van Pittsburgh Tsjaad Ruhwedel voor een polsschot.

De Capitals werden in die periode met 23-7 verslagen.

“Ik denk dat ze in de eerste helft van de wedstrijd iets beter waren”, zei Orlov. “Toen hebben we een manier gevonden en ik denk… [Samsonov] was ook goed. Hij sprong erin. Het is niet makkelijk. Hij maakte geweldige reddingen om ons in het spel te houden. Ze schieten ons voorbij, maar in de tweede helft ging het beter. Veel beter.”

OPMERKINGEN: Washington heeft de afgelopen drie wedstrijden gewonnen die in verlengingen eindigden na het verliezen van de eerste zeven. … De Penguins gebruikten dezelfde drie verdedigingsparen voor een 33e game op rij. Ruhwedel speelde nadat Sullivan zei dat de verdediger zich in het NHL COVID-19-protocol bevond na de ochtendschaats; Brian Dumoulin was op zijn gebruikelijke paar met Letang nadat het een beslissing van de wedstrijd was met een niet nader genoemde blessure. … Capitals verdediger Nick Jensen had vijf hits in 17:14 ijstijd na het missen van vier wedstrijden met een bovenlichaamblessure. … Washington verdediger John Carlson had een assist voor zijn 556e punt voor de Capitals (124 goals, 432 assists), waardoor Dale Hunter (181 goals, 375 assists) de zesde plaats in hun geschiedenis vastlegde. … Ovechkin (nr. 1 keuze in NHL Draft 2004) en Crosby (nr. 1 in NHL Draft 2005) speelden voor de 61e keer in de reguliere competitie tegen elkaar (Crosby is 36-22-3). Dat bond Denis Potvin (nr. 1 in NHL Draft 1973) en Mel Bridgman (nr. 1 in NHL Draft 1975) voor de meeste wedstrijden tussen twee nr. 1 NHL Draft-keuzes.