July 27, 2024

Opeenvolgende doelpunten leiden letterlijk Kazachstan

Kazachstan scoorde vanmiddag in Ostrava drie onorthodoxe doelpunten op weg naar een 3-1 overwinning op Frankrijk. De overwinning levert de Kazachen een cruciale drie punten op in het klassement, omdat ze ernaar streven om in Groep A te blijven en misschien dromen van kwalificatie voor de kwartfinales.

Frankrijk heeft drie van de vier voorgaande ontmoetingen tussen de twee teams gewonnen, waarbij de enige overwinning van Kazachstan in 2004 kwam.

“Het is erg belangrijk om de eerste wedstrijd te winnen, maar het licht was moeilijk om aan te wennen”, zei winnende doelverdediger Andrey Shutov, die 29 schoten stopte om zijn vierde overwinning in zijn carrière bij WM te behalen.

De Franse spits Kevin Buzon zei: “Ze scoorden drie doelpunten van achter het net, dus we kunnen zeggen dat het geluk aan hun kant stond, maar ze creëerden die kansen om te scoren, dus het is moeilijk.” “Ik denk dat wij de betere ploeg waren, maar het was een wedstrijd die je moet winnen en belangrijk voor degradatie, dus nu moeten we een goede tegenstander verrassen, vooral Polen. We moeten het veel beter doen dan vandaag.”

De Fransen hadden zich geen betere start kunnen wensen en openden al na twee minuten de score om de wedstrijd te beginnen. Louis Beaudon, die in zijn derde wereldkampioenschap heren op rij speelde, vond Enzo Cantagallo vooraan, en Cantagallo's schot versloeg Shutov aan de andere kant.

Kazachstan kwam al na 66 seconden op gelijke hoogte na een slimme aanval van aanvoerder Roman Starchenko. Terwijl hij de bal achter het net wiegde en verder niets zag, stapte hij naar voren en schoot een schot dat in de zijkant van doelman Sebastian Ilonen terechtkwam.

Het Kazachse nationale team kwam na vier en een halve minuut sterke aanval op voorsprong, bij een soortgelijke aanval vanaf de andere kant. Dit keer schoot Maxim Mukhametov de bal opzettelijk van de rug van Ilonin en zette Kazachstan om 7.30 uur op een 2-1 voorsprong.

De Kazachse ploeg speelde een vrijwel foutloze tweede helft, omdat ze de Franse aanval konden stoppen en de voorsprong konden behouden. Frankrijk kreeg twee goede kansen om te scoren, maar beide werden gered door Shutov, die een prachtige handschoenredding maakte op het schot van Kevin Buzon en vervolgens Kevins broer Thiem redde.

Frankrijk was de enige macht in deze periode, en in die periode consolideerde Kazachstan zijn opmars. Kirill Savitsky kreeg de puck binnen zijn lijn en stormde het ijs op, maar in plaats van te schieten was hij Ilonin te slim af, wikkelde zich om het net en legde hem om 17:47 uur in de open kant voor een korte schoonheid.

Hoewel Frankrijk de derde plaats domineerde, kon het Shutov niet voor de tweede keer verslaan. Kevin Bozon kreeg van dichtbij een grote kans maar die werd verijdeld, een late powerplay en daarna een leeg net voor een extra spits leverden ook niets op.

Beide teams keren morgen terug naar de competitie. Kazachstan speelt de vroege wedstrijd tegen Slowakije, waarna Frankrijk tegenover Letland staat.