March 29, 2024

Nieuwe aanvoerder van Frankrijk Mbappé verslaat Nederland bij start

Door Agence France-Presse

BSR-bureau / Getty Images Sport / Getty

Kylian Mbappe markeerde vrijdag zijn eerste wedstrijd als aanvoerder van Frankrijk met twee doelpunten en een assist toen de WK-finalisten naar een 4-0 overwinning op underdog Nederland gingen in een Euro 2024-kwalificatiewedstrijd in Parijs.

Mbappé volgde de Franse aanvoerder Hugo Lloris op en het nieuwe tijdperk kende een vliegende start toen de superster van Paris Saint-Germain de rozeharige Antoine Griezmann opzette om binnen twee minuten te scoren.

Tayot Upamecano scoorde het tweede doelpunt in de achtste minuut en Mbappé kreeg zijn naam op het wedstrijdformulier voor halverwege de eerste helft waardoor het 3-0 werd.

Mbappe rondde de overwinning op nadrukkelijke wijze af met nog twee minuten te gaan voordat een blessuretijdstraf werd gered door de Nederlandse Memphis Depay-doelman Mike Michonne.

Het was een staaltje van meedogenloos optreden van de kant van Didier Deschamps tegen Oranje, dat verschillende sleutelspelers miste nadat een virus door hun ploeg raasde.

Ze kunnen troost putten uit de wetenschap dat hun zware taak om zich te kwalificeren voor Groep B nog lang niet voorbij is en dat hun volgende wedstrijd maandag in Gibraltar is.

De Fransen reizen nu naar Dublin om tegen de Republiek Ierland te spelen, maar er zal iets belangrijks voor nodig zijn om zich niet te kwalificeren voor het EK van volgend jaar, aangezien de twee beste teams in elke groep gaan.

Het was de eerste wedstrijd van Frankrijk sinds hun nederlaag in de WK-finale drie maanden eerder tegen Argentinië na strafschoppen.

Vier wijzigingen werden aangebracht aan de ploeg van Deschamps uit die wedstrijd, waarbij Lloris en centrale verdediger Raphael Varane stopten – ze werden gehuldigd op het veld van Stade de France voor de aftrap – Ousmane Dembélé geblesseerd en Olivier Giroud startte. Bank.

Mignon van AC Milan kwam in het doel en Ibrahima Konade van Liverpool in de centrale verdediging, terwijl Kingsley Coman en Randall Kolo Mwani, twee spelers die van de bank kwamen in de finale van Doha, aan de start stonden.

Nederland, in de tweede periode van Ronald Koeman als coach, zat om verschillende redenen zonder Cody Kagbo, Matthijs de Ligt, Sven Bateman, Denzel Dumfries en Frankie de Jong.

Meedogenloze efficiëntie

Frankrijk blies ze gewoon weg in een verrassende start.

Mbappé heeft gezworen een verbindende rol te spelen voor zijn land, hoewel Griezmann toegaf dat hij teleurgesteld was dat Dechamps hem over het hoofd zag als aanvoerder.

Als Mbappé de bal aan de linkerkant van het strafschopgebied ontvangt, probeert hij meestal naar de verre hoek te schieten.

Hij zei niets in de tweede minuut, invaller Griezmann koos ervoor om een ​​vierkante pass te spelen om als eerste te eindigen.

Griezmann hernam de rol op het middenveld waarin hij zo prominent optrad tijdens het WK, en eindigde toen als tweede.

Zijn vrije trap vanaf rechts werd slecht verwerkt door de Nederlandse doelman Jasper Cillessen en makkelijk afgewerkt door Bayern München-verdediger Upamecano.

Er was een vleugje echte klasse bij het derde doelpunt toen de steekpass van Kolo Mwani werd besloten om de steekpass van Aurélien Dichoumeni niet volledig aan te raken voor de Nederlandse verdediging en Mbappé eruit stapte om de doelman te verslaan.

Frankrijk leidde met 3-0 met slechts 30 procent balbezit, en Koeman wisselde voor rust door Ajax-middenvelder Kenneth Taylor te vervangen door Manchester United-doelman Wood Wekhorst.

Alleen een uitstekende redding van Cillessen op een kopbal van Konade verhinderde Frankrijk voor rust opnieuw te scoren, en invaller Moussa Diaby kreeg toen een doelpunt geweigerd.

Mbappé bezegelde echter twee minuten later de overwinning door een losse bal te bespringen voordat hij een schot door de benen van Jurien Timber in de benedenhoek krulde.

De avond eindigde met Mignon die de penalty van Depay redde die was toegekend voor een Upamecano-volley.