April 20, 2024

Nederlands hockeyteam heren plaatst zich voor EK-finale

Het Nederlandse herenhockeyteam plaatste zich voor de finale van het Euro Hockey Nations Championship in Amsterdam. De Nederlanders wisten donderdag Europees kampioen België te verslaan na een verhitte strafschoppenserie.

De stand was 2-2 na de reguliere speeltijd in het Wagner Stadion. De Nederlanders wisten de overwinning binnen te slepen met een succesvolle shootout van 3-1. Jorit Crohn scoorde het beslissende schot.

Beide teams begonnen traag aan een wedstrijd die voor 3.000 toeschouwers werd gespeeld. Het eerste doelpunt werd pas in het derde kwart gescoord door Nicola de Gerbel van België. Nederland maakte in de 52e minuut gelijk via Van Ass. Een minuut later hernam België de leiding via Alexander Hendrix. Zip Johnson verdedigde in de 56e minuut de Nederlandse penalty.

Zaterdag neemt Oranje het in de finale op tegen Duitsland. Duitsland had eerder Engeland met 3-2 verslagen om door te gaan naar de finale. Nederland nam in de groepsfase een 2-2 voorsprong met Duitsland, maar verzuimde een 2-0 voorsprong te nemen.

Het EK is binnenkort de laatste voorbereidingswedstrijd voor atleten die naar Tokio gaan voor de Olympische Spelen. De Nederlanders nemen het op 24 juli opnieuw op tegen België in hun groepsfase-opener.