April 26, 2024

Nederland was in het bezit van Zweden bij de start van hun EK-titelverdediging

SHEFFIELD, Engeland (AP) — De Nederlandse bondscoach Mark Parsons was teleurgesteld over de opkomst van duizenden fans tegen Zweden bij de start van hun titelverdediging bij het Europees Kampioenschap Dames.

Hij annuleerde het doelpunt van Jonah Andersson in de 52e minuut om het doelpunt van Jill Roord teniet te doen – slechts zijn derde in 51 wedstrijden voor de Zweedse vleugel – om een ​​1-1 gelijkspel voor Nederland in Groep C te herstellen.

“Het was zwaar, maar we hadden een aantal goede momenten toen we balbezit speelden”, zei Parsons. “Het was niet genoeg, de gaten waren groot, dus Viv (Meedema) en anderen moesten meer rennen. Ik was erg teleurgesteld over het doelpunt.

Er zal snel verbetering nodig zijn in de ontmoeting van woensdag met Portugal, dat in de eerste vijf minuten tegen Zwitserland terugkwam van twee tegenslagen.

Oranje zal de blessures beoordelen die de botsing met Zweden bemoeilijkten, waarbij doelman Sari van Wienendaal en verdediger Anik Nouwen werden uitgesloten.

Verdedigers Stephanie van der Gracht en Lynn Wilms maakten de gelijkmaker toen van Weenendal een vrije trap redde. Het fluitsignaal maakte een einde aan de voortdurende aanval van Zweden, vooral met bezorgdheid voor Van der Gracht. Van Wienendal kreeg in de nasleep aandacht en werd na 10 minuten gedwongen uitgeschakeld.

Leek Martens en Roord slaagden er niet in om met langeafstandspogingen voor Nederland te dreigen voordat Zweden de leiding nam toen de Kosovaarse Aslani Noven hem versloeg en Andersen zijn lage voorzet afmaakte.

Lina Hurdik kopte een voorzet van Andersen naast onder druk van Noven, die werd vervangen door de geblesseerde Marisa Olislagers.

Zweden verspeelde kansen om de voorsprong uit te breiden voordat Roord acht doelpunten maakte in evenveel interlands.

Vivian Meadem creëerde de beste kans voor een Nederlandse winnaar door voormalig Arsenal-teamgenoot Roord te voeden, wiens aarzeling Magdalena Eriksen in staat stelde een doelreddende tackle te maken.

De Portugese Jessica Silva viert feest met haar teamgenoten na het maken van het tweede doelpunt van haar team tijdens de Women’s Euro 2022 voetbalwedstrijd tussen Portugal en Zwitserland in Leigh Sports Village in Wigan & Leigh, Engeland, zaterdag 9 juli 2022.

Een menigte van 21.342 mensen in Bramall Lane in Sheffield United, het gastland, nam niet deel aan de wedstrijd van het Europees kampioenschap voor dames.

Er waren 5.902 fans aanwezig in het stadion in de noordwestelijke Engelse stad Leigh, waar Portugal gelijkspeelde met Zwitserland.

De comeback van Portugal werd in de 58e begonnen door Diana Gomez, die de comeback ontmoette nadat haar eerste kopbal uit een corner werd gered door doelman Kelle Thalmann.

Jessica Silva kopte een voorzet van Tatiana Pinto binnen en maakte gelijk in de 65e, waardoor vroege Zwitserse doelpunten van Koomba Chow en Rahel Kivic werden gewist.

“Dit is Portugal – Portugal met ziel en vechtlust”, zei Silva. “De getoonde moed was fantastisch, maar helaas konden we niet meer scoren.”

De Portugese coach Francisco Neto was opgetogen over de volwassenheid die zijn spelers toonden toen ze zich kwalificeerden voor het 16-teamtoernooi nadat Rusland was geschorst wegens het binnenvallen van Oekraïne.

“Vandaag is een bewijs van onze groei als team”, zei Neto. “Misschien zouden we een paar jaar geleden in paniek zijn geraakt en te veel goals incasseren, dat is vandaag niet gebeurd. Zelfs toen we met 2-0 verloren, bleef het team kalm, probeerde te hergroeperen, communiceerde en ontwikkelde zich. Daarom waren we competitief tot het einde.

Portugal speelt woensdag tegen Nederland in Lee.

“Als we spelen zoals we in de tweede helft deden, kunnen we natuurlijk met hen concurreren”, zei Silva. “We waren de eerste minuten een beetje gespannen, maar we reageerden goed en lieten zien dat we een supercompetitief Portugal zijn dat elk team kan evenaren.”

Groep D neemt het zondag in Rotherham op tegen Italië, terwijl België het in Manchester opneemt tegen IJsland.