April 26, 2024

Nederland promoveerde naar Rugby Europe Championship

Nederland is gepromoveerd naar het Rugby Europe Championship (REC).

Nederland, dat in 2020 de Rugby Europe Trophy won, won een promotie-exit play-off tegen België, die hij vorig jaar afsloot onder het REC. Voor het eerst in 19 jaar wonnen de Nederlanders de play-off met 23-21 om door te gaan naar de Rugby Europe-wedstrijd van de premier.

Het was een dramatische wedstrijd in Waterloo, waarbij de leiding verschillende keren van eigenaar wisselde en de late penalty een historische overwinning voor de toeschouwers bezegelde.

Nederland had bij rust de controle met 10-0 dankzij de inzet, de bekering en de penalty van David Versma. Het centrum werd in de 52e minuut met 13-0 verlengd door een nieuwe strafschop.

Nederlandse coach Jane Gardiner demonstreert haar breakdown skills (PSR Agency / Getty Images)

Gastheer België vocht toen terug met 12 pogingen in 12 minuten. Eerste prop Maxim Jadot probeerde het van dichtbij te proberen, door verandering toe te voegen om de achterstand van de helft van Alan Williams te verkleinen om te vliegen. Toen de poging van Jens Dorfs werd vervangen door Williams, namen ze in de laatste tien minuten een nipte voorsprong.

Echter, Nederland nam opnieuw de leiding toen Bart Virenga voor een poging ging en Weirsma op een herstart mikte.

Bij de derde poging, toen Thomas de Moulter voorkwam en Williams verving, wendde Pendul zich tot België en nam binnen de laatste vijf minuten een voorsprong van 21-20.

Versma had het laatste woord. Bij de rust in de 77e minuut kregen de gastheren een strafschop toe, Versma haastte zich om die op het slot te doen en Nederland wist de winst te behouden.

De hoogtepunten van de wedstrijd zijn hier te vinden

Nederland speelt zijn eerste REC-wedstrijd op zaterdag 26 juni tegen het ongeslagen Georgië met vier overwinningen in vier wedstrijden op het kampioenschap van dit jaar.

De promotie voor het REC geeft Nederland een kans om 2023 te bereiken Rugby Wereldbeker Omdat de Europese competitie ook dienst doet als kwalificatiewedstrijd voor wereldwijde paradepaardjes.

Kunt u niet naar de winkels? U kunt de digitale versie van Rugby World rechtstreeks naar uw tablet downloaden of u kunt zich abonneren op de gedrukte versie om het tijdschrift bij u thuis te bezorgen.

Volg de rugbywereld op Facebook, Instagram en Twitter.