May 12, 2024

Nederland en Maleisië strijden om de eerste FIH Hockey 5 Wereldbekertitel voor heren

Nederland en Maleisië wonnen gisteren op de derde dag van dinsdag in Oman de kwartfinales en halve finales om een ​​finalewedstrijd op te zetten om gekroond te worden tot de eerste FIH Hockey5s-wereldkampioen voor heren.

Nederland versloeg India in de laatste acht play-offs en schoof door naar de finale door Oman in de halve finale te verslaan.

Ondertussen versloeg Maleisië Trinidad en Tobago en hield vervolgens het pittige Polen tegen om door te gaan naar de gouden medaille-wedstrijd.

Hierdoor strijden Oman en Polen om de bronzen medaille.

Ondertussen neemt Pakistan het op tegen Zwitserland in de Challenger Trophy, waar niet-kwartfinalisten strijden.

Zo verliep de derde speeldag…

Nederland maakte uiteindelijk een einde aan de indrukwekkende reeks van Oman tijdens de eerste FIH Wereldbeker van het gastland met een relatief comfortabele 5-3 overwinning in de eerste halve finale van de dag. Oranje domineerde de eerste helft en stond voor rust met 3-0 voor. Oman vocht goed om te winnen in de tweede helft, maar Nederland gebruikte al zijn ervaring om balbezit te controleren en het tempo te dicteren. Nederland verdient een plek in de finale, terwijl Oman met opgeheven hoofd de wedstrijd om het brons zal tegemoet treden.

Na de overwinning zei aanvoerder van Nederland Imre Vos: “Het is geweldig om in de finale te staan. Het is tot nu toe een geweldige wedstrijd geweest met fantastische tegenstanders en we moesten de hele wedstrijd alert zijn. We moesten ons elke keer een beetje meer concentreren. Gedurende de hele wedstrijd hebben de tegenstanders ons gestraft, dus het was zwaar, maar ondanks dat ben ik erg blij dat ik de finale heb bereikt.”

In de tweede halve finale versloeg Maleisië Polen met 4-3. Beide ploegen speelden een strakke, gedisciplineerde eerste helft, waarbij de stand bij rust 1-1 was. Maleisië kwam na de rust op voorsprong met een afstandsschot en voegde er met zes minuten te spelen twee aan toe voor een 4-1-voorsprong. Polen maakte een comeback en scoorde tweemaal in de slotfase, voordat de klok liep en de kans om uit te dagen verloren ging.

Na de wedstrijd zei de Maleisische aanvoerder Akimullah Anuar, die in de halve finale twee keer op het scoreformulier stond: “Ik moet het team de eer geven. We hebben veel opgeofferd om hier te komen. We zijn niet aan het toernooi begonnen.” Idealiter met een gelijkspel tegen Oman, maar sindsdien hebben we elke wedstrijd verbeterd en zijn we op dit punt gekomen.”

Ondertussen in de play-offs voor 5E – 8E India versoepelde naar een 9-4 overwinning op Kenia, waarbij India's Uttam Singh en Kenia's Moses Ademba hattricks scoorden, terwijl Egypte's Hozameldin Ragab een hattrick scoorde in een 8-5 overwinning op Trinidad en Tobago.

In de vorige kwartfinalewedstrijd Nederland versloeg India met 7-4 en stond driemaal achter. Drie doelpunten in de drie minuten voor rust zorgden ervoor dat Oranje uiteindelijk met 5-3 op voorsprong kwam, en zelfs de hattrick van Mohammed Raheel was niet genoeg om India weer in de wedstrijd te brengen.

Gastland Oman absorbeerde alle vroege druk van Kenia en boekte vervolgens een 5-2 overwinning, waarbij Khalid Al Shaibi een hattrick bijdroeg en zijn ploeg hielp aan hun allereerste halve finale van de FIH Wereldbeker.

Polen won met 2-1 in een spannende wedstrijd tegen Egypte. Doelmannen Maciej Baganovski en Mohamed Hemid waren uitstekend en met een gelijke stand van 1-1 in de laatste minuut werden ze allebei opgeroepen om een ​​aantal serieuze reddingen te maken. Polen won de wedstrijd na een uitdaging naarmate de tijd verstreek.

Maleisië kwam driemaal terug van een achterstand in een 5-4 overwinning op Trinidad en Tobago en leidde na een sterke start van de tweede helft met 5-3. Trinidad en Tobago kwamen in de slotminuut hard terug, scoorden eenmaal en werd de gelijkmaker ontzegd door een schitterende redding van Sharoul Soubi met nog 30 seconden te gaan.

Challenger-trofee

9 in de play-offsE Tot 12E De Pakistaanse Rana Waheed scoorde vijf doelpunten toen zijn team Australië met 11-3 versloeg terwijl de teams streden om de nieuw geïntroduceerde Challenger Trophy. Zwitserland scoorde twee late doelpunten tegen Nieuw-Zeeland, waarbij Elias Bronnimann zijn hattrick voltooide in de 29e.E Het duurde een minuut om de scores gelijk te trekken en nog een doelpunt in de shootout, waarin de Zwitsers met 2-1 wonnen.

Op 13E-16E In de play-offs domineerden de VS Jamaica volledig met 8-1. Nigeria herstelde zich van twee doelpunten achterstand tegen Fiji toen Dennis Solomon in de laatste minuut de gelijkmaker maakte om zijn hattrick compleet te maken en de ploeg vervolgens op 2-1 voorsprong zette in de shootout.