March 29, 2024

Nederland bulldozert Chili met 14-0 naar kwartfinales met recordwinst

Bhubaneswar: Nederland gaf donderdag debutant Chili een record 14-0 les om het eerste team te worden dat zich kwalificeerde voor de kwartfinales van de FIH World Cup in het Kalinga Stadium hier.

Het winnende Nederlandse team voerde Groep ‘C’ aan. Het was hun zwaarste nederlaag op een WK en versloeg Zuid-Afrika met 12-0 in New Delhi in 2010.

Het doelpuntenfestijn begon in de zevende minuut toen Zip Jansen de eerste strafcorner van de wedstrijd omzette. Nederland verdiende er nog twee in het eerste kwart maar Chili verdedigde goed. De Chilenen waren op hun best in de eerste 15 minuten en verzamelden hun cirkel om de Nederlanders te verslaan. Maar wat konden ze doen toen Nederland, blijkbaar voldoende opgewarmd, ter zake kwam.

Vier doelpunten in acht minuten, drie strafcorners en 61 procent balbezit van de tegenstander onderstreepten hun dominantie tijdens de rust. Het was geweldig voor de Nederlanders, die zes doelpunten scoorden in het derde kwart en drie in het vierde – en het werd nog erger voor Chili – voordat Deon Bains in de 17e strafcorner van Nederland het record brak in de 49e minuut.

In een andere groep ‘C’-wedstrijd in Bhubaneswar op donderdag versloeg Maleisië Nieuw-Zeeland met 3-2 om hun vorm op nummer 2 te behouden.

Op gelijke punten begon Maleisië agressief en maakte hun bedoeling duidelijk met een strafcorner in de zevende minuut. Maar de winnaar van Shello Silverius vanaf de vleugel nam Faisal’s kleine aanraking om de Aziaten twee minuten later op voorsprong te zetten.

Het succes van Maleisië werd georkestreerd en uitgevoerd door hun ervaren trio van vleugelspeler, aanvoerder Marhan Jalil en veteraan Razi Rahim – die respectievelijk de aanval, het middenveld en de verdediging leidden. Ze legden de lat hoog voor de jongere spelers, vooral Jalil, die de weg naar voren bleef openen met felle passes om Maleisië een 1-0 voorsprong te bezorgen.

Nieuw-Zeeland kon driekwart van de wedstrijd geen fatsoenlijke verdediging doorbreken. Het was in de laatste 15 minuten dat de Black Sticks meer urgentie toonden en twee doelpunten scoorden in evenveel minuten – Sam Lane’s tweede voor zijn 2500ste WK-doelpunt – om de scores gelijk te trekken. Maar Sarri had met nog iets minder dan drie minuten te gaan alle tijd van de wereld om doelman Dominic Dixon naar de voeten te sturen, terwijl Nieuw-Zeeland al zijn energie naar voren schoof en een verdediging miste.

Eerder op donderdag versloeg gastland India Wales met 4-2 in hun laatste Poule ‘D’-wedstrijd op dezelfde locatie en eindigde als tweede in de poule.

Middenvelder Shamsher Singh (22e), Akashdeep Singh (33e, 46e) en de Indiase aanvoerder Harmanpreet Singh (60e) scoorden voor India, terwijl Gareth Furlong (43e) en Jacob Draper (45e) scoorden voor WK-debutanten Wales.

India speelt nu tegen het als derde geplaatste Nieuw-Zeeland in groep ‘C’ om door te gaan naar de kwartfinales in de cross-over.

Op donderdag versloeg Engeland Spanje met 4-0 om India te verslaan in groep ‘D’ en zich rechtstreeks te plaatsen voor de kwartfinales.

Volgens het formaat van het WK gaan de vier poulewinnaars (A, B, C en D) door naar de kwartfinales, terwijl de teams op de tweede en derde plaats in hun poules cross-over-wedstrijden spelen om de resterende vier kwartfinales. .

Met name Engeland en India speelden zondag een doelpuntloos gelijkspel, maar wonnen de andere twee wedstrijden om op zeven punten op gelijke hoogte te eindigen. Engeland eindigde echter met een beter doelsaldo van plus-9 in vergelijking met India’s plus-4. Spanje eindigde als derde in Poule ‘D’ en speelt in Poule ‘C’ Maleisië als tweede om een ​​plaats bij de laatste 8.