May 24, 2024

‘Mensen lachen, maar ik hou echt van het weer’

‘Mensen lachen, maar ik hou echt van het weer’

Foto: www.kevinscott.org

Cameron Jinks, 30, uit Noord-Ierland, arriveerde in Nederland nadat hij een plek had gevonden bij de Preta Amateur Rugby Club. Nadat hij de stad had gegoogled en had besloten dat hij het leuk vond wat hij zag, verhuisde hij naar Nederland. Inmiddels is hij technisch recruiter en coach van het eerste elftal van de Amsterdamse Rugby Club AAC en heeft hij geen plannen om ergens anders heen te gaan.

Hoe ben je in Nederland terechtgekomen?

Nou, 10 jaar geleden woonde ik nog in Noord-Ierland en ik had geen idee wat ik wilde doen. Veel van mijn vrienden gingen naar Australië en vele andere plaatsen. Ik speel altijd rugby en een Nederlander was op zoek naar een bureau om amateurrugby in het buitenland te spelen.

Ik was geïnteresseerd in rugby in Nederland en begon te spelen bij een club in Preta. Ik breng er 18 maanden door. Ik ging terug naar Noord-Ierland om een ​​carrière te vinden en technicus te worden, maar ik wilde altijd al naar Nederland. Ik kreeg vijf jaar geleden een baan in Amsterdam en ben nu technisch recruitment manager bij Uber.

Hoe beschrijf je jezelf – een buitenlander, een tortelduif, een immigrant, een international?

Ik heb er niet echt over nagedacht, maar ik zou zeggen dat ik een buitenlander ben. Ik denk dat ik een immigrant ben in de een of andere zin van het woord. Ik ben er tegen om volledig ingebed te zijn in de Nederlandse samenleving omdat ik wil dat mijn kinderen Iers en Nederlands begrijpen. Dus ik zou met een international of buitenlander gaan.

Hoe lang ben je van plan te blijven?

Ik ben niet van plan terug te gaan. In Noord-Ierland heb je een Iers paspoort en een Brits paspoort, dus gelukkig heb ik geen last gehad van de Brexit. Ik wil de kinderen hierheen brengen. Mijn vriendin is half Duits, ze wilde in Duitsland wonen, maar Nederland is een goed compromis. Het is een super internationale, diverse gemeenschap, veilig en schoon.

Spreek je Nederlands en hoe heb je het geleerd?

Ik praat een beetje, ik kan wat basis dingen doen, zoals bestellen in het restaurant. Ik krijg complimenten voor mijn Nederlandse accent, maar ik worstel met de structuur. Ik heb twee of drie cursussen gedaan via mijn werk, de eerste twee waren aan het kletsen in het Uber-kantoor en ik kreeg veel van hen. Jullie voelen je allemaal een beetje dom samen. De derde was helemaal uitvergroot, en ik haatte het. Ik ben van plan om ooit een andere opleiding te gaan doen.

Wat is jouw favoriete Nederlandse ding?

Je krijgt altijd dit antwoord – Fiets. Je komt niet te laat op je werk omdat je niet in het verkeer zit of op de trein wacht. Dat is het grote ding. Mensen lachen, maar ik hou van het weer. Je krijgt heel duidelijke seizoenen. Ja, er is nog steeds vuilnisweer dat grijs en nat is, maar in Ierland is het het hele jaar door grijs. Als het mooi weer is, zullen hier meer mensen komen wonen.

Hoe ben je Nederlander geworden?

Oeps, ik geef je het ene antwoord en mijn vrienden geven je het andere. Ik voel me geen Nederlander, ik zal altijd een international blijven, ook als ik hier blijf. Ik wil nog steeds mijn mening gebruiken om te stemmen, maar voel me geen Nederlander. Maar ik voel me volledig geïntegreerd. Als ik het vliegveld van Amsterdam binnenstap, heb ik het gevoel dat ik thuiskom.

Welke drie Nederlanders zou je het liefst ontmoeten, dood of levend?

Johann Groef Omdat hij erg populair is in de Nederlandse sport, en hij speelde zo’n belangrijke rol in het voetbal. Mark Rutte, Ik mag hem heel graag, en ik denk dat hij een geweldig persoon zou zijn om koffie mee te drinken. En ik zal zeggen, Vincent van Gogh. Stel je voor dat. Ik ben geen grote kunstliefhebber, maar het zal interessant zijn. Ik zou graag een glas wijn met hem willen drinken, zijn schilderijen in de schaduw willen stellen en hem wat vragen willen stellen over wat hij ziet.

Wat is je beste reisnotitie?

Verlaat het centrum van Amsterdam en de rosse buurt. Geniet van een echte omgeving zoals De Pijp. Zie hoe het werkelijk is voor de mensen die hier wonen. Je woont in Amsterdam en ik heb vrienden die zeggen dat het gek moet zijn, maar nee, zo is het niet als je hier woont.

Vertel ons iets geweldigs dat je over Nederland hebt gevonden

Wat is alles goed geregeld. Nederland wil bureaucratie, goed gestructureerd en georganiseerd. Wat me echter ook verbaasde, was het gebrek aan zwangerschapsverlof voor moeders. Mijn partner krijgt 16 weken zwangerschapsverlof, wat mij raakte naarmate jij meer krijgt in het VK. Ze voelde de druk om weer aan het werk te gaan. Je hoeft niet voor de wet te gaan, maar je wordt niet betaald. Voelde me verkeerd.

Wat zou jij doen als je 24 uur in Nederland had?

Ik ga waarschijnlijk op een biertour naar Jordanië en de Bijb. Ik hou van een bruine kroeg en je kunt me in het weekend op de lokale plek vinden WasjeWat eten Bitter En frituren. Ik breng ook mijn tijd door met het opsnuiven van de sfeer op de rugbyclub.

Cameron speelt in de Amsterdam 7s Rugby Wedstrijden op 4 en 5 juni. Jij kan Koop tickets online met 20% korting citeren DN2022.

Cameron was in gesprek met Chloe Lowe

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken hebben gedoneerd. Uw financiële hulp heeft ons geholpen om ‘s avonds en in het weekend onze berichtgeving over de Corona-viruscrisis uit te breiden en u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over Nederlandse zaken. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog niet gedoneerd, maar wilt u dit wel graag doen, Dit kan via Ideal, Creditcard of PayPal.