March 28, 2024

Marokko verbluft Spanje na strafschoppen en plaatst zich voor het WK Heren

De eerste editie van het WK in een Arabisch land leverde de eerste Arabische speler op die de kwartfinales bereikte.

Marokko werd pas het vierde Afrikaanse land dat de kwartfinales bereikte in ‘s werelds grootste voetbaltoernooi door Spanje met 3-0 te verslaan na strafschoppen na een 0-0 gelijkspel tijdens de verlenging in Al-Rayyan, Qatar.

De Marokkanen speelden pas in hun tweede WK-eliminatiewedstrijd, het evenement dat voor het eerst in zijn bijna 100-jarige geschiedenis in het Midden-Oosten wordt gehouden.

“We voelden de steun van onze fans, of het nu in Marokko is of in een ander land ter wereld”, zei de Marokkaanse doelman Yassine Bounou, die voor de Spaanse club Sevilla speelt en twee van de drie penalty’s redde die hij kreeg in de penalty shootout.

Achraf Hakimi, geboren in Madrid en eerder uitgekomen voor Real Madrid, scoorde de beslissende penalty in de shootout. Hij scoorde ook voor Marokko Abdelhamid Al-Sabiri en Hakim Ziyech, die terugkeerden in de nationale ploeg na een dispuut met de oud-coach.

Pablo Sarabia, Carlos Soler en Sergio Busquets misten strafschoppen in het voordeel van Spanje, want Sarabia raakte de paal en de Marokkaanse doelman Yacine Bounou stopte de andere twee.

De twee teams kwamen met 0-0 gelijk in systeem en verlenging.

Sarabia kwam in de laatste minuten van de extra tijd in de wedstrijd, blijkbaar voor een penalty shootout. Hij verving Neco Williams, die eerder in de wedstrijd ook als invaller was ingezet.

Spanje-doelman Unai Simon stopte de strafschop via Badr Bannon. Bono Nazir Simon speelt voor de Spaanse club Sevilla.

Portugal tot de volgende

Bono werd geboren in Montreal maar groeide op in Marokko.

Marokko was de grootste verrassing van het toernooi en treft de volgende keer Portugal.

Marokko is ook het enige team van buiten Europa of Zuid-Amerika dat de kwartfinales bereikt. Het team bereikte eerder de achtste finales, op het WK 1986 in Mexico.

Spanje werd tijdens het WK van 2018 na strafschoppen uitgeschakeld door gastland Rusland en Italië werd vorig jaar in de halve finale van het EK uitgeschakeld.

“We konden niet scoren… dus wat we ook zeiden dat we verdienden te winnen vanwege de kansen die we creëerden en meer speelden in hun gebied, het zou niets veranderen”, zei Simon. “Het enige wat ons nog rest is te accepteren dat we klaar zijn.”

Het was de vijfde keer op rij dat Spanje extra tijd speelde in de knock-outronde van een groot toernooi. Het team speelde 120 minuten tegen Rusland en in alle drie de knock-outwedstrijden van Euro 2020.

Marokkaanse fans waren in de minderheid

Marokko en Spanje zijn naaste buren met een complexe geopolitieke relatie.

Kameroen, Senegal en Ghana zijn de enige andere Afrikaanse landen die de kwartfinales van het WK hebben bereikt. Geen van de drie ging door naar de halve finale.

De Marokkaanse fans waren enorm in de minderheid en luidruchtiger dan de Spanjaarden in het Education City Stadium.

Geen van beide ploegen wist veel grote kansen te creëren. Marokko leek tevreden met Spanje dat de bal onder controle had en dreigend keek bij de tegenaanval

Beide teams kregen een handvol kansen in de verlenging, waarbij Spanje het dichtst bij een doelpunt kwam met een laatste wanhopige poging van Sarabia, die de paal omsloeg.

Het was de tweede ronde van 16 wedstrijden die dit jaar naar de verlenging ging op het WK. Kroatië versloeg Japan op penalty’s op maandag.