May 7, 2024

Jamaica staat tegenover Frankrijk, maar Zweden en Nederland verslaan de openers

SYDNEY: Jamaica opende zondag hun WK-campagne voor vrouwen met een 0-0 gelijkspel tegen de eeuwige underdog Frankrijk, maar zowel Zweden als Nederland wonnen met kleine marges.

Ondanks de kracht van de nationale competitie voor vrouwen, heeft Frankrijk het WK nooit opgeheven en verloor het van Jamaica in de regen van Sydney voor bijna 40.000 mensen.

Het Frankrijk van Herve Renard, een van de pre-WK-favorieten, houder van de VS en Engeland, raakte laat op het houtwerk en had meer balbezit en kansen, maar Jamaica weigerde te folden.

De Jamaicanen maakten pas in de vorige editie in 2019 hun WK-debuut voor vrouwen en verloren alle drie de wedstrijden, dus dit punt was voor hen een kostbaar eerste punt in het toernooi.

“Ik zou zeggen dat dit het nummer 1 resultaat is dat we ooit hebben behaald, jongens of meisjes – ik zal het daar neerzetten”, kondigde coach Lorne Donaldson aan.

De enige zure noot was het ontslag in blessuretijd van sterspits Khadija Shah voor een tweede gele kaart. Hierdoor mist hij de tweede wedstrijd van het toernooi tegen Panama.

De vijf gerangschikte Jamaicanen van Frankrijk, gerangschikt 43e in de wereld, marcheerden door de lucht bij het laatste fluitsignaal en verdediger Denisha Blackwood.

“Je speelt tegen een geweldig team als Frankrijk. Ik bedoel, als je naar de ranglijst kijkt, zou je zeggen dat het resultaat in dit stadium nummer 1 zou moeten zijn”, zei Donaldson.

Zuid-Afrika bezorgde Zweden een schokkende 2-1 overwinning in de eerste wedstrijd op de vierde dag van het toernooi in Australië en Nieuw-Zeeland.

De als derde geplaatste Zweden vochten terug van een doelpunt en krulden de winnaar in de 90e minuut naar huis via Arsenal-verdediger Amanda Illestedt, waardoor hun fans veel comfort kregen in de erbarmelijke natte omstandigheden in Wellington.

Een doelpunt in het begin van de tweede helft van Hilda Magaya – waarbij ze een blessure opliep die de wedstrijd beëindigde – gaf Zuid-Afrika hoop op een verrassing voor 18.317 toeschouwers.

Maar dat werd al snel teniet gedaan door Barcelona-ster Fridolina Rolfo, die van dichtbij naar huis kopte voor een zwaarbevochten overwinning voordat Ilestedt laat tussenbeide kwam.

Italië speelt maandag tegen Argentinië en in Groep G speelt Brazilië in dezelfde groep tegen Panama.

De Zweedse coach Peter Gerhardtsen zei dat “zenuwen en spanning” de oorzaak waren van hun wankele start van hun WK-campagne.

“Het is oké om nerveus te zijn, maar je moet nog steeds de moed hebben om die pass te maken”, zei Gerhardsen.

Oranje, dat vier jaar geleden in de finale met 2-0 verloor van de USA, had in het Nieuw-Zeelandse Dunedin minder last van debutanten Portugal.

Verdediger Stephanie van der Gracht scoorde na 13 minuten met een krachtige kopbal de winnaar.

Nederland neemt het nu op tegen de VS in een herkansing van hun finale op donderdag, waarbij de suprematie van Groep E op het spel staat.

In de wedstrijd van zondag in Dunedin, gespeeld voor bijna 12.000 toeschouwers, had Oranje meer balbezit, maar dreigde Portugal bij rust.

Het eerste schot van Portugal kwam in de laatste 10 minuten, maar de Nederlanders waren uiteindelijk zeer comfortabele winnaars.