June 25, 2024

Irene Icefield deelt haar reis over huidkanker: “Dit zal mijn realiteit zijn, voor de rest van mijn leven, maar ik weet hoeveel geluk ik heb.”

Edmonton – The Spot. Elke dag staarde hij me aan in de weerspiegeling van de spiegel. Ik dacht dat het er altijd was. Na verloop van tijd werd je een deel van mij, maar in de herfst van 2020 braken we uit met huidkanker.

Als journalisten onderzoeken we statistieken, informeren we ons publiek over risico’s en zorgen we vaak voor kritisch bewustzijn over uiteenlopende onderwerpen. Ik weet wat huidkanker is. Blijf uit de buurt van de schadelijkste stralen van de zon. Ik draag zonnebrandcrème. Ik gebruik nooit zonnebanken. Ik dacht dat ik mijn steentje had bijgedragen, maar op de een of andere manier was het gewoon niet genoeg.

Mijn kanker was melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Het kan fataal zijn.

Dermatoloog Dr. Russell Wong waarschuwt: “Huidkanker veroorzaakt 90 procent van de sterfgevallen door huidkanker bij mensen onder de 50 jaar, dus zeker bij de jongere bevolking kan het een rol spelen in hun gezondheid.”

Als je echter vroeg genoeg wordt gepakt, is er een overlevingspercentage van 85 procent. Gelukkig was mijn melanoom relatief oppervlakkig. We hebben het opgepikt in de eerste fase. Ik heb een schoonzus en mijn man daarvoor te bedanken. De enige reden om dingen te controleren is omdat ze merkten dat de “plek” op het linkersleutelbeen aan het veranderen was.

Irene Icefield

“Er is een teken van een lelijk eendje waar sommige mensen over praten. Als er een moedervlek is of een plek die niet op een van de andere plekken lijkt, moet dat worden gecontroleerd”, zegt dr. Wong van Rejuvenation Dermatology. , wat ons leidt naar wat A, B, C, D, Es huidkanker wordt genoemd.

onthullen

A = Asymmetrie – de ene helft van de moedervlek is niet hetzelfde als de andere

B = Border – De randen van de mol zijn ruw

C = kleur – meerdere verschillende kleuren

D = Diameter – iets groter dan 6 mm (de grootte van een potloodwisser)

E = Evolutie – Groei of verandering

Als u zich ergens zorgen over maakt, zegt dr. Wong dat u onmiddellijk contact moet opnemen met uw arts. Met een op de drie kankers die in Canada als melanoom worden gediagnosticeerd, is dit het grootste deel van zijn praktijk.

Huidkanker niveaus

Studies tonen nu aan dat het aantal gevallen van huidkanker wereldwijd stijgt. Ik denk dat dit een multi-factor is. We hebben nu betere technologie, en we hebben betere dossiers en betere hulpmiddelen voor het diagnosticeren van huidkanker “, zegt dr. Wong.” In mijn praktijk hebben we een groot aantal huidkankerpatiënten die een groot deel van mijn dag in beslag nemen. “

Ik zag Dr. Wong voor het eerst in oktober voor een biopsie. Twee weken later, op 13 oktober, kreeg ik de diagnose. Ik had geen tijd om het nieuws in me op te nemen toen ik de dag na mijn operatie naar kantoor terugkeerde.

Voor en na een operatie aan huidkanker

Het duurde niet lang, meer dan een uur, om de kanker te genezen. Vandaag ben ik genezen, maar ver van het bos. Omdat ik kanker en een lichte huid heb, loop ik meer risico dat het terugkomt.

“Nadat huidkanker is gediagnosticeerd, nemen we elke drie tot zes maanden contact op met onze patiënten om het gebied opnieuw te evalueren en ervoor te zorgen dat het niet terugkeert, en er vervolgens voor te zorgen dat er geen nieuwe vlekken verschijnen.” Zegt dr. Wong.

Dit zal mijn recht zijn voor de rest van mijn leven, maar ik weet hoeveel geluk ik heb. Mijn reis omvatte geen chemotherapie of bestraling. Sterker nog, ik kwam de dag na mijn operatie weer aan het werk.

Dus als de zomer nadert, moet u op een verantwoorde manier uw vitamine D-inname krijgen, een breedspectrum zonnebrandcrème dragen om UVA / UVB-stralen te blokkeren, zonlicht vermijden tussen 10.00 en 14.00 uur, een hoed, beschermende kleding en een zonnebril dragen.

Huidkanker kan worden voorkomen.