May 18, 2024

India verliest met 1-0 van Nederland

Nederland scoorde in de 27e minuut een velddoelpunt van Albers Felice. Foto: X / @FIH_Hockey

Rourkela: Het Indiase dameshockeyteam liet een sterk verbeterd defensief optreden zien tegen het machtige Nederland, maar door gebrek aan scherpte en innovatieve aanvalsbewegingen verloren ze woensdag hun FIH Pro League-wedstrijd met 0-1 van het nummer 1-team van de wereld. Het was tot nu toe de vijfde nederlaag van de thuisploeg in zes Pro League-wedstrijden, dankzij een verbluffend velddoelpunt in de 27e minuut van Albers Velez voor de Olympische, Wereld- en Pro League-kampioenen.

Dit is de tweede nederlaag voor het door Savita Punia geleide India in de IPL tegen Nederland. Een week geleden verloren ze in Bhubaneswar met 1-3 van de bezoekers.

Oranje was duidelijk de betere ploeg, maar de eer gaat naar de Indiase verdediging, vooral naar doelman Savita, die staande bleef te midden van een spervuur ​​van aanvallen om hun tegenstanders nog meer doelpunten te ontzeggen. Oranje moest wachten tot de 27e minuut om het belangrijkste doelpunt te scoren. Elzemiek Zandee liep goed binnen de cirkel en vuurde een krachtig schot richting doel. Hoewel Savita hem van het doel afduwde, controleerde Albers de hoge bal briljant en schoot deze langs de doelman.

Het doelpunt kwam als gevolg van de voortdurende druk die de Nederlanders halverwege het tweede kwart uitoefenden op de Indiase verdediging.

Een paar minuten eerder had Savita met haar snelle anticipatie en reflexen een schot goed gered, waardoor Albers werd ontkend, die vanaf links de cirkel in snelde en een voorzet richting de verre paal speelde.

Savita toonde goede anticipatie en veranderde snel de richting van de bal nadat deze van richting was veranderd door de stick van een verdediger.

Afgezien van die twee gelegenheden, waarvan er één resulteerde in een doelpunt, was de eerste helft een gelijkmatige aangelegenheid, waarbij Laremesiamie in het eerste kwart cirkelvormige doorbraken maakte, maar bij het doel momentum verloor. Oranje kreeg in het eerste kwart ook drie strafschoppen, maar door uitstekend verdedigend werk van de thuisploeg slaagde de bezoekende ploeg er niet in de score te openen.

India kreeg na het einde van de eerste helft veel kansen, maar miste veel strafschoppen om Oranje te zien winnen. India's eeuwige problemen met het omzetten van strafschoppen gingen door, aangezien het team in het derde kwartaal drie opeenvolgende spelhervattingen pakte, maar er niet in slaagde één enkele bal om te zetten.

De laatste wedstrijd in de serie was bijzonder verontrustend toen de ervaren Vandana Kataria probeerde de pass van Dipika weg te werken en de Nederlandse verdediging te overrompelen, maar de bal vloog naast. Daarvoor was Mumtaz Khan ook dicht bij de gelijkmaker nadat Jyoti een voorzet vanaf rechts binnenvuurde. Mumtaz had de bal wonderwel onder controle en vuurde een krachtig laag schot af, maar hij had de pech dat hij buiten het doel schoot.

Savita liep in de 38e minuut een tijdelijke hersenvervaging op, waardoor ze een gele kaart kreeg en vijf minuten van het veld werd gestuurd. De ervaren doelman trapte de bal buiten de cirkel en de scheidsrechter aarzelde niet om een ​​strafschop aan de Nederlander toe te kennen.

Dickie Blaine pakte de penalty, maar invaller Bishu Devi redde goed en hield haar team in de wedstrijd. Savita keerde terug naar het veld te midden van een reeks aanvallen en een reeks strafschoppen die in het laatste kwart aan de Nederlanders werden toegekend, maar de Indiase verdediging hield stand om het nummer 1-team nog meer doelpunten te ontzeggen.

Gepubliceerd op: 14 februari 2024 om 22:45:59 IST