June 14, 2024

Home Assistant SkyConnect is een combinatie van Zigbee- en Thread-dongles voor een betere slimme huisbediening

Home Assistant SkyConnect is een combinatie van Zigbee- en Thread-dongles voor een betere slimme huisbediening

Mijn slimme huis is al een tijdje een puinhoop. Voordat ik dit schreef, was het een combinatie van een Hue-hub en HomeKit, de eerste waar ik niet zo dol op ben, en de laatste die ik verdraag. Maar sinds een paar jaar wil ik mijn hele huis omtoveren tot Home Assistant: zelfgehoste domotica-software. En nu, met SkyConnect Connect, een combinatie van Zigbee en Matter/Thread dongle van Home Assistant, is die overgang compleet. Maar daarbij heb ik de helft van de dingen in mijn huis kapot gemaakt. Niets werkt, en ik kon niet gelukkiger zijn.

Home Assistant, voor degenen onder u die het ritme van de slimme huisnerd niet volgen, is de bijna universeel geaccepteerde keuze voor gratis en open source domotica. In tegenstelling tot HomeKit van Apple (waarvoor Apple-hardware nodig is), kan het worden uitgevoerd op computers met één bord, zoals een Raspberry Pi, een Docker-container of eigenlijk elke mini-pc waarop je het kunt installeren. Het laat je ook dieper in het onkruid graven terwijl je ook automatisch selecteert hoe je je huis wilt hebben. Het is niet de meest intuïtieve optie, maar het is niet zo moeilijk, en als je op afstand paranoïde bent over wie de sleutels van je slimme huis heeft (en dat ben ik), is Home Assistant een van je beste weddenschappen.

Afgezien van het probleem van de huisbeveiliging, is een van de grootste problemen met domotica de interoperabiliteit. Uit de doos hebben historisch gezien niet veel slimme gadgets voor thuis goed samengespeeld (ik kijk naar jou, Philips Hue). Het is met de jaren alleen maar beter geworden, vooral met HomeKit en Google Home, maar Home Assistant heeft hier altijd in uitgeblonken omdat het een zeer actieve gemeenschap van nerds heeft die willen dat al hun rare speelgoed op heel specifieke manieren leuk speelt. Als je een switch hebt die je met een ander apparaat wilt laten werken, is de kans groot dat iemand veel tijd heeft besteed aan het configureren ervan en het online zetten van die informatie als blauwdruk.

U bent wellicht ook bekend met Matter, de nieuwe standaard voor domotica die veel van deze problemen een stuk eenvoudiger wil maken. Als je niet bekend bent met Matter and Thread, raad ik het ten zeerste aan de randeigen tolk. De uitrol is nog in de maak en er zijn nog niet veel apparaten in het wild, maar als alles goed gaat (aanzienlijke als) Dan zouden er in de toekomst veel minder hoofdpijn moeten zijn.

Ik wilde van die hub af en alles in één klein ecosysteem laten werken

Ik heb een paar jaar geleden kort geëxperimenteerd met het uitvoeren van Home Assistant als een Docker-container op een NAS (het kleine netwerkapparaat dat ik gebruik om films op te slaan). Ik was erg onder de indruk van hoe goed het kon communiceren, niet alleen met mijn bestaande smart home-apparaten, maar ook hoe goed ik mijn bestaande apparaten kon microprogrammeren. Maar een ding dat me bleef tegenhouden, was mijn Philips Hue-systeem, dat het jarenlang een hele klus maakte om iets buiten het ecosysteem te gebruiken. Tot voor kort vertrouwde Hue op Zigbee, een energiezuinige mesh-netwerkstandaard, om de lampen met elkaar te laten praten.

Als early adopter van Hue maakt Hue het niet gemakkelijk. Ondanks het delen van het Zigbee-protocol met andere lampen en schakelaars, is het van oudsher hetzelfde als tanden trekken om ze er aardig mee te laten spelen. Ikea heeft bijvoorbeeld een eigen smart home-systeem, met een eigen hub, app en alles (zie, het heeft er een Met Materie nu!), maar een paar jaar geleden waren er veel rare oplossingen nodig om ze leuk te laten spelen. Natuurlijk zijn er geweldige oplossingen en integraties die ik kan gebruiken, zoals Zigbee2MQTTde Philips Hue-integratieen nu, Thema. Maar dat was het principe: ik wilde van die hub af en alles in één klein ecosysteem laten werken. Ik wilde een nieuwe start. Dit is waar SkyConnect om de hoek komt kijken.

Ik wilde voorkomen dat ik meerdere Zigbee-hubs zoals de Hue Bridge moest gebruiken om slechts een paar van mijn lampen te bedienen.
Foto: Philips Hue

Het toevoegen van Zigbee (of zelfs Z-Wave) aan de Home Assistant is niet nieuw. Tal van USB-dongles, bijv ConBee II, bestaat al. SkyConnect is nieuw omdat het ondersteuning biedt voor zowel Zigbee als Thread/Matter, en ondanks het gebrek aan Matter-apparaten in mijn huis, was de wetenschap dat het gedeeltelijk ontworpen en ontvankelijk is om rechtstreeks met de Home Assistant zelf te werken, voor mij voldoende motivatie om vooraf te gaan. volgorde. Het is een goed excuus om de sprong te wagen en een nieuwe start te maken. Een andere optie om Matter en Zigbee toe te voegen is de Gele huishoudhulpeen krachtig bordje dat de Raspberry Pi gebruikt rekeneenheid 4maar ik heb geen toegang tot CM4, dus ging ik met de dongle.

Ik zou dit normaal gesproken als een Docker-container op mijn NAS draaien, maar ik had geen idee of de dongle compatibel was en dacht dat het het beste zou zijn om een ​​hele machine aan mijn homerun te wijden. Gelukkig heb ik onlangs mijn Raspberry Pis geruild voor WiiM-streamingschijven, dus ik had een paar Raspberry Pi 4B’s (als je nog steeds moeite hebt om er een te vinden, rpilocator is een geweldig hulpmiddel). Het is tijd om serieus te worden. Het installeren van Hass.io (het besturingssysteem voor de Home Assistant) is eenvoudig als je iets ingewikkelds hebt gedaan met je Raspberry Pi; U kunt gewoon het .img-bestand downloaden of de URL kopiëren en programma’s gebruiken zoals gedrukt om ze naar een microSD-kaart te schrijven, en Volg de instructies vanaf daar. Wat open source-projecten betreft, is dit een heel eenvoudig proces om aan de slag te gaan.

Een Raspberry Pi, Odroidof een andere single-board computer die Home Assistant eenvoudig kan bedienen.
Foto: Chris Pearson

De SkyConnect ziet eruit als een kleine blauwe USB-drive en wordt geleverd met een kleine verlengkabel, juist omdat bekend is dat USB 3.0-poorten interferentie veroorzaken met draadloze apparaten. Het apparaat zelf is plug-and-play, je hoeft dus niets in te stellen; Home Assistant zal het gewoon herkennen en ervoor zorgen dat het werkt.

Hier komt het leuke gedeelte: het langzame en pijnlijke proces van het uit elkaar halen van alles dat op de Philips Hue Hub is aangesloten. Voor dit proces ging ik Zigbee Home Automation gebruiken. Het proces is eenvoudig maar minder intuïtief dan software die speciaal voor hardware is ontworpen. Omdat je de lampen en afstandsbedieningen moet ontkoppelen van de hub om ze aan te zetten, betekende dit dat elke schakelaar in mijn huis tijdelijk buiten werking was. Niets werkte, maar ik was opgewonden omdat ik alles op mijn voorwaarden moest doen, met behulp van software die ik had gehost en zonder een vreselijk klein onwillig centrum dat mijn hand vasthield.

Ik begon met het koppelen van mijn lampen ZHA (Zigbee-domotica), een integratie die zou spreken tegen mijn Zigbee-lampen en afstandsbedieningen. Vanaf daar wordt Blueprints erg handig. grafieken Dit zijn vooraf gebouwde automatiseringsvoorinstellingen die het programmeerproces van Home Assistant vereenvoudigen. Hue wandschakelaars die ik moest herprogrammeren. HA-kaarten zijn geweldig Een geweldige bron, en het had bereik Compatibel schema beschikbaar, hoewel ik een beetje stuitte op het helper-scriptbestand dat ik moest instellen om de blauwdruk daadwerkelijk te laten werken. Van daaruit begon ik met het opzetten van alle lichtscènes die ik had.

Een Elgato Key Light zoals hier Tom Warrens kantoor Hij kan zonder veel moeite worden ingeklapt tot de Home Assistant.
Foto: Tom Warren/The Verge

De situatie veranderde van back naar baseline naar leuk toen ik andere adapters dan Hue begon te integreren in mijn Home Assistant-ecosysteem. Ik heb Elgato sleutel lichten Het is ingesteld op mijn bureau voor streaming en Zoom-oproepen, en nu, met Home Assistant, kan ik de app overschrijven en de lichten behandelen als elke andere lamp of schakelaar, ze toevoegen aan scènes en ze zelfs automatiseren. Toen begon ik andere apparaten aan mijn huis toe te voegen, zoals sensoren van Xiaomi die ik kon gebruiken om mijn bureaulampen aan te doen wanneer er beweging werd gedetecteerd. Ik heb ook verschillende andere lichten en aangepaste lichtstrips die ik met de hand heb gemaakt en die werken op iets dat heet WLEDHet is een Wi-Fi-gebaseerd systeem dat een zeer nauwkeurige controle van de lichtstrips mogelijk maakt. Het onderwerp van WLED is een artikel op zich, maar dat is lang en kort Integratie omdat het in de Home Assistant zit. Er is ook iemand mee bezig integratie Met mijn WiiM-ballen, al heb ik me daar nog niet echt in verdiept.

Vanaf daar worden de dingen echt scheef. Ik heb HACS of Home Assistant Community Store geïnstalleerd, een add-on die een beetje gecompliceerde installatie vereist, maar waarmee je aangepaste GitHub-repository’s kunt downloaden om echt vreselijke dingen te doen. Zoals mijn collega Chris Grant, een echte home assistant-expert, me vertelt, is Node-RED een add-on voor het opzetten van complexe domotica met behulp van flowchart-knooppunten. Ik was in de varkenshemel. Ik kan nu echt domme dingen doen.

Moest je Home Assistant SkyConnect kopen om Home Assistant te kunnen gebruiken? Of beter nog, heb ik überhaupt een thuishulp nodig? eerlijk gezegd Nee. Ik zou mijn leven kunnen leven met HomeKit en de Hue-app en helemaal tevreden en tevreden zijn. Alles is ingesteld en er zijn talloze oplossingen ontwikkeld om mijn gepatchte hardwaresysteem met elkaar te laten praten. Maar naarmate ik ouder werd, werd ik bozer over wie en wat toegang had tot mijn spullen, en ik werd steeds ongeduldiger als ik op de meest verdorven manier niets met mijn apparatuur mocht doen. Hoewel ik nooit een use-case zal hebben voor een lichtschakelaar die ook e-mail verzendt, weet ik dat als ik dit ooit zou willen realiseren, ik dat nu zou kunnen doen met een eenvoudig Node-RED-stroomschema.

Waar het op neerkomt is controle. En hoewel de SkyConnect slechts een simpele draadloze dongle is, is het ook een excuus om die controle terug te nemen, iets te doen wat ik al jaren uitstel, en eindelijk van een slim huis mijn thuis te maken.