April 15, 2024

Het gezin ontvluchtte Punjab in de jaren 80, 19 jaar oud in de T20 World Cup voor Nederland

Het gezin ontvluchtte Punjab in de jaren 80, 19 jaar oud in de T20 World Cup voor Nederland

Op een koude decembernacht in 1984 kwam Khushi Shima thuis en vroeg zijn vrouw haar spullen in te pakken. De volgende dag, een Sikh-familie uit het nabijgelegen dorp Shima Khurd Jalandhar neem de trein naar Delhi. Tijdens de 52 kilometer lange reis bleef de 5-jarige Harpreet aan zijn vader vragen waar ze heen gingen. Hij kreeg alleen een glimlach als antwoord.

“Ik kan die nacht en de volgende ochtend nooit vergeten. Het voelt nog steeds alsof het gisteren is gebeurd. Mijn vader nam deze beslissing om zijn gezin te beschermen nadat de opstand halverwege de jaren tachtig in Punjab escaleerde”, zei Harpreet. Indian Express Telefonisch vanuit Amstelveen in Nederland.

In het heden is Khushi Cheema teruggekeerd naar zijn boerderij in Jalandhar en runt Harpreet een verhuisbedrijf in Amstelveen.

Zijn 19-jarige kleinzoon, Vikramjit Singh, die waarschijnlijk een van de slimste crickettalenten van Nederland zal zijn, zal donderdag de leiding nemen over India, het land van zijn voorouders, dat hij omschrijft als “de grootste wedstrijd van mijn internationale carrière”. “.

Na Pakistan in de openingswedstrijd te hebben verslagen, begint India als kandidaat tegen een land waar cricket geen teamsport is.

“Ik was vijf toen ik naar Nederland kwam. Het was heel moeilijk; je kende de taal niet, het was een heel andere cultuur. Het duurde een paar jaar voordat ik me ging settelen”, zegt Harpreet.

Hij gaat herinneringen ophalen en herinnert zich de ontberingen van zijn familie en de discriminatie waarmee hij opgroeide.

In die tijd was er racisme. Ik worstelde veel vanwege de kleur van mijn huid, mijn tulband en mijn baard”, zegt Harpreet.

Maar na verloop van tijd werd het wat rustiger. Khushi Cheema, die in zijn nieuwe land taxi was gaan besturen, droeg zijn transportbedrijf over aan zijn zoon voordat hij in 2000 terugkeerde naar India.

“Mijn vader droeg het werk aan mij over en ging terug naar India. Hij zei dat zijn plicht als vader was volbracht, en we zijn hier nu goed gesetteld, en hij wilde terug naar zijn dorp, naar zijn mensen,” zei Harpreet .

De familieband met India was te sterk om te worden verbroken. Vikramjeet werd geboren in Chima Khord en verhuisde pas op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Hij hoefde geen problemen te hebben zoals zijn vader.

Op 11-jarige leeftijd werd hij gezien in het Under-12 Championship door de Nederlandse kapitein Peter Boren, die urenlang in het net opkrulde om de jongere uit te rusten. Hij wordt ook gesponsord door Beat All Sports (BAS), een fabrikant van sportartikelen die vleermuizen maakt voor: Sachin TendulkarSurav Ganguly Mahendra Singh Dhoni En de Harbhajan Singh.

Op 15-jarige leeftijd stond hij al in de Nederlandse “A”-kant en twee jaar later debuteerde hij bij het eerste elftal.

“Voor mij begon ik cricket te spelen in Shema Khurd. Toen ik naar Nederland verhuisde, ging ik met mijn vader mee omdat hij in de lokale competities speelde. Toen ik 12 was, speelde ik naast hem toen hij aanvoerder was”, zegt Vikramjeet uit Sydney .

Borren registreerde Vikramjit bij zijn club VRA, Amsterdam, waar hij aanvoerder was.

“Ik weet niet zeker wat hij in mij zag, maar ik heb geluk dat iemand als Peter, met veel internationale ervaring, mijn mentor is. Hij heeft me tot nu toe door mijn cricketcarrière geleid”, zegt Vikramjeet.

Het is niet gemakkelijk om een ​​professionele cricketspeler te zijn in een door voetbal geobsedeerd land en het cricketseizoen eindigt in september voordat het in maart wordt hervat.

Hier kwam Harpreet om zijn zoon te redden. Tijdens zijn speeldagen raakte hij bevriend met Amit Uniyal, een voormalig bowler van Punjab en Rajasthan Royals, die in Nederland league cricket met hem speelde. Van 2015-16 tot 2019-20 bracht de jongeman zes maanden door op Uniyal’s Gurusagar Cricket Academy in Chandigarh.

“Ik had eerst mijn twijfels. NRI-jongen, zou hij twee keer per dag kunnen trainen? Zou hij kunnen opschieten met de lokale jongens? Maar hij verraste me met zijn temperament, groot geloof in zichzelf en hard werken. Hij heeft nooit geklaagd, en ik ben niet verrast door zijn opkomst in het internationale cricket.

In 2021 verplaatste Vikramjeet zijn basis naar Jalandhar en begon te trainen met de Indiase U19-speler Tarwar Kohli, die ook voor een club in Amsterdam speelde.

“De enige reden was dat Tarwar Kohli Academy in de buurt van mijn dorp (Khord Shema) was, nu maakt mijn moeder zich geen zorgen meer om mij. Het was ook een beetje vermoeiend voor haar. Bovenal moest ik meer tijd met Dadu doorbrengen ( mijn grootvader). ),”, zegt Vikramjeet, die zijn Nederlandse trui schonk aan zijn grootvader, een cricketfan.

Hij heeft India zijn hele leven gesteund. Hopelijk is het donderdag niet, want het wordt de grootste wedstrijd uit mijn internationale carrière tot nu toe.”