April 26, 2024

Hefnawy wint verrassend goud in Olympisch zwemmen | Olympische Spelen Nieuws

De tiener kwam 14 milliseconden in de finale en landde hem in de verre buitenste baan.

Niemand keek naar Ahmed Hefnaoui in de achtste baan van het olympische zwembad, maar uiteindelijk waren alle ogen gericht op de Tunesische jeugd.

Hefnawy was zondag de verbluffende winnaar van de 400 meter vrije slag op de Olympische Spelen van Tokio en versloeg een veld van de snelste en oudste zwemmers.

De 18-jarige finishte in drie minuten en 43,26 seconden, waarmee hij zijn overwinning onderstreepte met een luide knal die weergalmde in de arena met 15.000 zitplaatsen.

Hij was de langzaamste kwalificatie om de finale te beginnen.

“Ik geloofde het toen ik de muur aanraakte en mezelf voor het eerst zag”, zei hij. “Ik was erg verrast.”

De Australiër Jack McLoughlin pakte het zilver terwijl de Amerikaan Kieran Smith het brons pakte. De top drie lag na de acht ronden tellende race op minder dan een seconde van elkaar.

“Toen ik het water raakte, dacht ik alleen aan de medaille en niet aan de tijd”, zei Hefnawy.

Hij schreeuwde in de finale met 14 milliseconden en landde hem in de verre buitenste baan. De snelste kwalificatie was in het midden van het zwembad zonder El Hefnawy tijdens de race te kunnen volgen.

Gevraagd naar wat hij weet over Hefnawy, antwoordde Smith: “Absoluut niets.”

Hefnawy heeft nog een kans om te verrassen wanneer hij donderdag deelneemt aan de 800m vrije slag [Jonathan Nackstrand/AFP]

Hefnaoui sloot zich aan bij Aws Mellouli als de enige Tunesiër die een gouden medaille won in het zwemmen.

Mellouli won de 1500 meter vrije slag op de Olympische Spelen van 2008 in Peking, een van zijn drie Olympische medailles.

De jongeling, die traint in de hoofdstad Tunis, is de vierde Olympische gouden medaillewinnaar voor een Noord-Afrikaans land. Hij is de op één na jongste atleet uit een Afrikaans land die een gouden medaille wint bij het zwemmen.

Hefnawy stond op het podium, zijn coach hief woedend zijn armen zegevierend in de tribunes, het moment was verpletterend voor Hefnawi.

“Ik was in tranen, want toen ik de vlag van mijn land zag en het volkslied op de achtergrond hoorde, was het geweldig”, zei hij. “Ik ben er trots op. Ik draag het op aan het hele Tunesische volk.”