May 2, 2024

FIFA Women’s World Cup: ranglijst van de 15 voetbalwedstrijden van Ferenc tot nu toe

analyse: Nieuw-Zeeland heeft sinds zijn debuut in China in 1991 15 wedstrijden gespeeld in de finale van het WK vrouwenvoetbal.

Deze wedstrijden leverden niet bepaald veel op om over naar huis te schrijven, met Football Ferns die slechts drie keer gelijk speelde en tientallen nederlagen.

Ze scoorden in totaal acht doelpunten – waaronder een eigen doelpunt – en stonden slechts 59 minuten met een neus voor van de 1.320.

Maar het is nog steeds mogelijk om naar de 15 wedstrijden te kijken en ze te rangschikken van slechtste naar beste – en Stuff’s voetbalboeken Andrew Voerman en Phillip Rollo deden precies dat.

Met Wedstrijd 16 op donderdagavond, de openingswedstrijd van de Wereldbeker van dit jaar tegen Noorwegen in Eden Park, is dit hoe we de eerste 15 wedstrijd beoordelen.

Hannah Wilkinson viert het scoren van een doelpunt in voetbal Ferns tegen China tijdens de FIFA Women's World Cup 2015 in Canada.

Kevin C. Cox/Getty Images

Hannah Wilkinson viert het scoren van een doelpunt in voetbal Ferns tegen China tijdens de FIFA Women’s World Cup 2015 in Canada.

15. Met 0-5 verloren van Brazilië; 2007

In het sportcentrum van Wuhan: Brazilië 5 (Daniela 10′, Cristian 54′, Marta 74′ 90′ + 3, Renata Costa 86′) Voetbalvaren 0. HT: 1-0

Toen ze voor het eerst sinds 1991 terugkeerden naar het WK, kenden de Ferns hun slechtste start en werden ze met 5-0 vernederd door de uiteindelijke nummer twee Brazilië. Een jonge Nieuw-Zeelandse ploeg werd met 27-2 uitgeschakeld door een luxe team onder leiding van de legende Marta. Het resultaat is de grootste nederlaag in de Ferns World Cup.

14. 0-4 tegen Noorwegen; 1991

In het Provinciaal Stadion van Guangdong, Guangzhou: Noorwegen 4 (Eigen doelpunt 30′, Linda Medalen 32′ 38′, Hege Riise 49′) Nieuw-Zeeland 0.HT: 3-0

Na een zware eerste WK-wedstrijd tegen Denemarken slaagde Football Ferns erin om 30 minuten tweede te blijven in de Noorse competitie. Maar de sluizen gingen open toen Nieuw-Zeeland een hoekschop accepteerde. Noorwegen voegde snel achter elkaar nog twee doelpunten toe via Linda Meddalen voordat hij de vierde afrondde op Haig Ries – de huidige coach van Noorwegen – vroeg in de tweede helft.

13. 0-3 tegen Denemarken. 1991

In het Tianhe-stadion, Guangzhou: Denemarken 3 (Hailey Jensen 15′ 40′, Suzanne McKenzie 42′) Nieuw-Zeeland 0.HT: 3-0

Nieuw-Zeeland kwalificeerde zich voor de allereerste Women’s World Cup voor Australië, maar werd in hun eerste wedstrijd overtuigend verslagen door Denemarken. Denemarken scoorde alle drie de doelpunten in de eerste helft, waarvan twee in een tijdsbestek van drie minuten, waardoor ze voor rust een solide voorsprong kregen. Nieuw-Zeeland nooit hersteld.

12. 0-2 tegen Canada; 2019

In het Stade des Alpes, Grenoble: Canada 2 (Jesse Fleming 48′, Nichelle Prins 79′) Nieuw-Zeeland 0.HT: 0-0

Na een doelpuntloze eerste helft werd Football Ferns schuldig bevonden aan vroeg in de tweede helft stoppen. Ze kregen in de tweede helft slechts drie minuten tegen nadat de snelle Nichelle Prince een bal over de top racete en naar de zijlijn reed voordat hij een pass van Jesse Fleming terugknipte om te scoren. Prince kreeg zelf de tweede nadat ze vanuit de rebound naar huis was gerend toen de eerste poging van Christine Sinclair het houtwerk raakte. Door een tweede opeenvolgende nederlaag moesten de Football Ferns hun laatste Groep E-wedstrijd winnen om verder te komen.

11. 0-2 tegen China; 2007

Bij het Olympische Centrumstadion van Tianjin: China 2 (Li Ji 57′, Shi Kaixia 79′) Voetbalvaren 0. HT: 0-0

Ferns probeerde drie van de drie nederlagen in hun eerste WK in 16 jaar te vermijden en hield China bijna een uur buiten de deur in een wedstrijd waarvan de toernooigastheer een resultaat nodig had om verder te komen. Li Jie opende de score toen ze een bal van diep binnenkopte toen Ferns-doelman Jenny Bindon naar buiten kwam om de bal in het net te schuiven. Vervolgens dribbelde Xie Caixia vanaf rechts in het strafschopgebied voordat hij de wedstrijd briljant afsloot met iets meer dan 10 minuten te spelen, waardoor de Ferns geen punt meer hadden om te laten zien voor hun inspanningen.

10. Met 0-2 verloren van Denemarken. 2007

In het sportcentrum van Wuhan: Denemarken 2 (Catherine Pedersen 61′, Catherine Pask Sorensen 66′) voetbalvaren 0. HT: 0–0

Football Ferns verloor met 5-0 van Brazilië en stond ook gedurende het grootste deel van deze wedstrijd onder druk, maar pas toen doelman Jenny Bindon uit haar gebied barstte en een snelle aanvaller van de tegenstander neerhaalde in de 61e minuut, brak Denemarken eindelijk door. De resulterende vrije trap werd geklopt door Katrin Pedersen van Bindon, die de bal in de linkerbovenhoek volleyde. Het tweede doelpunt van het Deense nationale team kwam uit een vrije trap, want Kathryn Baski scoorde met een kopbal nadat ze na vijf minuten het einde van de vrije trap van Pedersen had bereikt.

9. 1-4 verlies tegen China; 1991

In het New Plaza-stadion, Foshan: China 4 (Zhou Yang 20′, Liu ziek 22′ 60′, Wu Weiying 24′) Nieuw-Zeeland 1 (Kim Nae 66′). HT: 3-0

Nieuw-Zeeland werd in alle drie de wedstrijden van het toernooi van 1991 degelijk verslagen, maar slaagde erin een moment te creëren om van te genieten. Verdediger Kim Nye schreef haar naam in de voetbalfolklore van Nieuw-Zeeland toen ze halverwege de tweede helft haar allereerste WK-doelpunt voor dames scoorde. Een voorzet kwam binnen bij de achterpaal van Monique van de Elsen en Nye haalde uit naar haar, en ze slaagde er net in om de bal op doel te haken voordat ze haar armen ophief om het te vieren.

8. Met 1-2 verloren van Kameroen. 2019

In het Stade de la Mosson, Montpellier: Kameroen 2 (Ajara Nchout 57′ 90′ + 5) voetbalvaren 1 (80′ eigen doelpunt). HT: 0-0

Beide teams gingen hun laatste groep E-wedstrijd in in de wetenschap dat een overwinning hen een grote kans zou geven om door te gaan naar de derde plaats. Football Ferns raakte achterop in de 57e minuut nadat Adjara Nshut Abe Ersig versloeg in het strafschopgebied, maar ze kwamen weer in de wedstrijd toen Cameron een voorzet van Katie Bowen niet afhandelde en toegaf met eigen vuur. Wetende dat een gelijkspel niet genoeg was om verder te komen, drong het voetbal van Ferns door op zoek naar een late winnaar, maar daardoor stonden ze achterin bloot en was het Kameroen dat de wedstrijd stal bij de dood.

7. Met 0-1 verloren van Nederland. 2015

In het Commonwealth Stadium, Edmonton: Nederland 1 (Lake Martins 33′) Voetbalvaren 0. HT: 1-0

De Ferns gingen op weg naar het WK 2015 in Canada om voort te bouwen op een punt dat ze in hun laatste wedstrijd in Duitsland in 2011 hadden gescoord, maar nadat ze in het begin een paar kansen hadden afgeknepen, raakten ze achterop toen Leakey Martens een schot langs doelman Erin Nayler krulde in de verre hoek met iets meer dan een halfuur te spelen. Hannah Wilkinson kreeg een late shout-out voor een toegekende penalty en Ferns werd voor de negende keer verslagen in 10 WK-wedstrijden.

6. 1-2 verlies tegen Japan; 2011

In het Ruhrstadion, Bochum: Japan 2 (Yūki Nagasato 6′, Aya Miyama 68′) voetbalvaren 1 (Amber Hearn 12′). HT: 1-1

Japan won vervolgens het WK 2011, maar er was een moment van individuele genialiteit van Aya Miyama voor nodig om Football Ferns te verslaan in hun eerste Groep B-wedstrijd. Na een vroeg doelpunt te hebben gekregen, maakte Amber Hearn in de 12e minuut gelijk voor Nieuw-Zeeland nadat Rhea Percival een gevaarlijke voorzet van rechts binnenspeelde om de bal binnen te koppen. Japan kwam halverwege de tweede helft op voorsprong toen Miyama de bal met een directe vrije trap op de rand van het strafschopgebied in de rechterbovenhoek krulde.

5. 0-1 verlies tegen Nederland; 2019

in Stade Océane, Le Havre; Nederland 1 (Ronde 90′ ​​generatie + 2) Voetbalvaren 0. HT: 0-0

Voetbalvarens waren minuten verwijderd van een gedenkwaardig gelijkspel tegen regerend kampioen en finalisten Nederland in hun Groep E-opener, maar ze kregen een gebroken hart toen invaller Gilles Roard scoorde in de tweede minuut van de blessuretijd. Roord klopte Abby Erceg aan de bal nadat de eerste voorzet vanaf links over het doel werd geveegd door een andere invloedrijke speelster, Lineth Beerensteyn. “Voetbal is niet eerlijk”, gaf bondscoach Sarina Wiegmann na de wedstrijd toe.

4. 1-2 verlies voor Engeland. 2011

In het Rudolf Harbig Stadion, Dresden: Engeland 2 (Jill Scott 63′, Jessica Clarke 81′) voetbalvaren 1 (Sarah Gregorius 17′). HT: 0-1

Weet je nog die 59e minuut waarin de Ferns aan de leiding stonden in WK-wedstrijden? 46 van hen kwamen in deze nederlaag tegen Engeland in 2011, toen Sarah Gregorius tussen twee verdedigers glipte en de voorzet van Amber Hearne langs de linkerkant ontmoette, langs doelman Karen Bardsley. Ferns behield hun voorsprong in het laatste halfuur, alleen voor Jill Scott en Jessica Clarke om toe te slaan en Nieuw-Zeeland met lege handen achter te laten.

3. Een 0-0 gelijkspel tegen Canada. 2015

In het Commonwealth Stadium, Edmonton: Canada 0 Fern Voetbal 0. HT: 0-0

Een reeks verbluffende reddingen van doelman Erin Nayler, waaronder een waarbij ze de bal op de lat volleyde om te voorkomen dat de Canadese spits Christine Sinclair uit het Ferns-voetbal zou stappen, zorgde voor een gedenkwaardige gelijkmaker voor de gastheren in hun ontmoeting met voormalig coach John Herdman. Het resultaat had echter beter kunnen zijn als er niet vroeg in de wedstrijd een gemiste strafschop van spits Amber Hearn was geweest. Hearn schoot haar schot tegen de lat. Deze wedstrijd van een half uur werd slechts vier minuten uitgesteld vanwege hevige regen en bliksem.

2. Een 2-2 gelijkspel met China. 2015

Bij IG Field, Winnipeg: voetbalvaren 2 (Rebecca Stott 28 min, Hannah Wilkinson 64) China 2 (Wang Lizhi 41′ pen, Wang Shanshan 60′) HT: 1-1

Voetbalvarens werd een eerste WK-overwinning en een plaats in de knock-outfase op een nog controversiëlere manier ontzegd toen ze dankzij het gehuil van de Hongaarse scheidsrechter Katalin Kolksar op een 2-2 gelijkspel werden gehouden met China in de laatste wedstrijd in groep A. Football Ferns kwam op een 1-0 voorsprong dankzij een vroeg doelpunt van Rebecca Stott Football Ferns verspeelde de voorsprong toen Kolksar een handbal dacht te hebben gezien en China een penalty toekende, al raakte de bal alleen de borst van Betsy Hassett. Wang Lisi zette een strafschop om voordat Wang Shanshan de voorzet van Irene Niler versloeg en als tweede scoorde met een kopbal. Hannah Wilkinson redde de gelijkmaker met een doelpunt in de 64e minuut, terwijl de Chinese coach Hao Wei werd weggestuurd omdat ze Rhea Percival blokkeerde toen ze probeerde een inworp te nemen terwijl ze de klok rond wilden rennen.

1. 2-2 gelijkspel met Mexico. 2011

In de Rhein-Neckar-Arena, Sinsheim: voetbalvaren 2 (Rebecca Smith 90′, Hannah Wilkinson 90′ +4) Mexico2 (Stephanie Mayor 4′, Maribel Dominguez 9′). HT: 0-2

Nadat ze Japan en Engeland dicht bij elkaar hadden geduwd voordat ze uiteindelijk uitgingen, gingen de Ferns in 2011 hun laatste wedstrijd in, wetende dat ze de kwartfinales niet konden halen, maar nog steeds op zoek naar hun eerste WK-overwinning – en als ze dat niet kunnen, dan hun eerste WK-punt. Toen ze binnen 10 minuten met 2-0 vielen, keken beiden weg, voordat een kopbal van Rebecca Smith in de 90e minuut en een rustige finish van Hannah Wilkinson in de 94e minuut ervoor zorgden dat ze geschiedenis zouden schrijven.

Hannah Wilkinson scoorde het tweede doelpunt van Football Ferns tegen Mexico tijdens de FIFA Women's World Cup 2011, waarmee ze hun eerste WK-punt verdiende.

Friedman Vogel/Getty Images

Hannah Wilkinson scoorde het tweede doelpunt van Football Ferns tegen Mexico tijdens de FIFA Women’s World Cup 2011, waarmee ze hun eerste WK-punt verdiende.