May 8, 2024

FIFA Women’s World Cup 2023: Stefanie van der Graagt’s kopbal in de eerste helft leidt Nederland naar de overwinning bij de start van Groep E tegen Portugal

De Nederlandse Stefanie van der Graagt, tweede rechts, viert feest met haar teamgenoten na het scoren. foto/AP

Stephanie van der Graagt ​​scoorde met een kopbal in de 13e minuut en bezegelde daarmee de 1-0 overwinning van Nederland op Portugal in de Women’s World Cup op zondag toen de finalisten van 2019 aan hun run in het toernooi begonnen.

De Nederlandse verdediger herpakte zich toen teamgenote Sherida Spetsi een hoekschop in haar baan schoot en de bal vervolgens over doel in de andere kant van het net kopte.

Een sneak review vertraagde het feest.

Het doelpunt, gescoord door de 30-jarige van der Gragt, die van plan is te stoppen na het WK Dames, was het snelste doelpunt van het toernooi.

De Nederlanders controleerden het tempo van de wedstrijd – en pas in de 82e minuut kwam Portugal’s eerste schot van de wedstrijd.

De ontmoeting met Nederland, nummer 9 van de wereld, was het eerste optreden van Portugal op het toernooi.

Er waren 11.991 toeschouwers aanwezig, beschut tegen de regen in het overdekte Forsyth-Barr-stadion van Dunedin, beter bekend als de Glasshouse, met een capaciteit van 25.947.

Hoewel het grootste deel van het publiek Nederlandse fans leek te zijn, sloeg een kleine maar hechte groep Portugese fans, gekleed in vlaggen en teamkleding, de hele wedstrijd op trommels, het ritme weergalmde door het hele stadion.

belangrijke momenten

Een doelpunt van van der Graagt ​​in de eerste helft bezorgde Oranje een voorsprong en stelde hen in staat om een ​​gesloten verdediging te spelen. Beide ploegen speelden fysiek een wedstrijd, maar Portugal kon het technisch hoogstandje van Nederland niet evenaren.

waarom maakt het uit

De overwinning van Nederland verhoogt de inzet voor hun aanstaande rematch met de Verenigde Staten, tweevoudig titelverdediger, die Nederland met 2-0 versloeg in de finale van 2019.

De winnaar van die wedstrijd heeft de controle over de vijfde set en kan zijn plek in de knock-outfase bezegelen. Portugal slaagde er niet in om door te breken en werd de eerste van acht nieuwkomers in de Women’s World Cup die won.

Wat dan

Nederland speelt donderdag in Wellington in Groep E tegen de Verenigde Staten. Portugal treft donderdag ook Vietnam, dat in hun 3-0-nederlaag tegen de Amerikanen niet één keer op doel schoot.

Die wedstrijd was in Hamilton en de verliezer zou waarschijnlijk in de Ronde van 16 uit de competitie worden uitgeschakeld.

Nederland keert terug naar het WK vrouwenvoetbal en wil maar één plek verder gaan dan in 2019, toen Nederland in de finale verloor van de Verenigde Staten.

De challenge begint zondag in de wedstrijd in Groep E tegen Portugal in Dunedin. Nederland versloeg afgelopen zomer Portugal met 3-2 in de groepsfase van het UEFA Women’s Championship, en Portugal verloor zeven van zijn voorgaande acht wedstrijden – waaronder vijf op rij – tegen Nederland.

Nederland zit zonder ster en topscorer aller tijden Vivian Miedema, die in december tegen Arsenal de AFC Champions League verscheurde.

Portugal is een van de acht teams die voor het eerst aan het toernooi deelnemen en heeft slechts in twee internationale toernooien gespeeld: de Europese kampioenschappen in 2017 en 2022. Portugal werd in beide toernooien uitgeschakeld in de groepsfase.

Maar de focus voor deze wedstrijd lag op de trainingsomstandigheden in Nieuw-Zeeland, en beide teams klaagden dat de faciliteiten ontoereikend waren. De Portugese coach Francisco Neto zei dat zijn team vrijdag niet in staat was om op het aangewezen veld te trainen omdat hevige regen het speelveld onvoldoende maakte.

Nederland heeft geklaagd dat hun veld in Tauranga is ontworpen voor cricket en te zwaar voor voetbal.

Neto zei dat geen van beide teams hem als excuus kon gebruiken voor de wedstrijd van zondag.

“Het is wat het is”, zei hij, “en we moeten ons aanpassen.” “Iedereen heeft daar wel wat problemen mee. Als we hier komen hebben we niet veel keuze in stadions. Alle teams en coaches willen hetzelfde voor hun teams. Ook daar hebben wij problemen mee, niet alleen Nederland.”