April 26, 2024

FIFA Wereldbeker 2022 Qatar Loting Nederland Ecuador Cody Cakpo Enner Valencia Loting

Nederland en Ecuador speelden met 1-1 gelijk tijdens de FIFA Wereldbeker in Qatar, waarbij beide teams zich afvroegen of ze alle drie de punten hadden kunnen veiligstellen.

Als gevolg hiervan zal op de dag van de finale worden beslist welke twee teams doorgaan uit groep A.

Cody Kakpo’s tweede doelpunt van de wedstrijd werd teniet gedaan door een derde van Valencia. Maar Valencia werd in de tweede helft uitgesloten na een knieblessure tegen Senegal.

Oranje kwam al vroeg op voorsprong met het snelste doelpunt ooit gescoord in Qatar. Davy Klaassen profiteerde van enige besluiteloosheid op hun eigen helft en stuitte op een bal net buiten het Ecuadoraanse gebied en zette Kagbo ertoe aan een prachtige slag met zijn linkervoet af te vuren om Hernan Calindez in het Ecuadoriaanse net te verslaan.

Voor de aanvaller van PSV is het de laatste in een reeks van geweldige internationale prestaties die van Kakpo een gewilde naam hebben gemaakt onder enkele van de Europese zwaargewichten, waaronder Manchester United.

In 28 optredens voor Nederland was Kakpo betrokken bij 34 goals met 16 goals en 18 assists.

Ecuador won op speeldag 1 met 2-0 van gastland Qatar, reageerde goed op een achterstand en dacht dat ze gelijk hadden gemaakt in de eerste halve stop.

Uit een hoekschop schoot Angel Preciato terug in het Nederlands gebied en Pervis Estupinan schoot in de achterkant van het net. Het doelpunt werd vrijwel onmiddellijk afgekeurd wegens buitenspel toen Jackson Porroso achter de oranje lijn stond en het zicht van Andries Knoppert belemmerde.

De teleurstelling van het afgekeurde doelpunt duurde niet lang in de tweede helft. Ecuador maakte gelijk via aanvoerder Valencia.

Moises Caicedo won balbezit en vond Brighton-middenvelder Estupinan. Zijn schot werd goed gered door Nobert, maar Valencia stond op de stoep voor de rebound in de 49e. Dat doelpunt betekende dat Valencia de laatste zes goals van Ecuador op het WK had gescoord.

Minuten later had Ecuador vooraan moeten staan. De bal viel in de 59e in de voeten van Gonzalo Plata, nadat Virgil van Dijk een poging van Valencia blokkeerde en Knoppert kalm toekeek hoe zijn schot het houtwerk raakte.

De balans hangt op het spel, met Nederland aan de leiding van het WK tijdens de rust met hun indrukwekkende ongeslagen record.

Groep A-actie eindigt dinsdag met Oranje ontmoet Qatar en Ecuador tegenover Senegal.

Senegal versloeg Qatar eerder op vrijdag met 2-0 in groep A. Door de nederlaag, samen met het gelijkspel Nederland-Ecuador, is gastland Qatar het eerste team dat wordt uitgeschakeld voor het WK 2022.