April 26, 2024

Euro 2020: België, Denemarken, Nederland gaat door tot de laatste 16

De Belgische spelers vieren feest tijdens de Euro 2020 Groep B-wedstrijd tegen Finland op 21 juni 2021 in St. Petersburg, Rusland. / GVB

België zette hun perfecte start van Euro 2020 voort met een 2-0 overwinning op Finland op maandag en eindigde bovenaan in Groep B, in afwachting of de Finnen de laatste 16 zouden binnensluipen.

Het zwaar geconverteerde België domineerde de wedstrijd, maar vond pas in de 74e minuut een verbetering in het eigen doelpunt van keeper Lucas Hrotecki toen hij struikelde nadat hij het houtwerk in een Thomas Vermaelen-titel sloeg.

Spits Romalu Lukaku klopte Kevin de Bruyne in de 83e minuut om het derde doelpunt van de wedstrijd te scoren.

België, dat na Italië en Nederland het derde team is geworden dat alle drie de groepswedstrijden heeft gewonnen, staat op 27 juni tegenover een als derde geplaatst team in Sevilla.

Finland, dat als derde eindigde met drie punten, zal moeten wachten tot het einde van de groepsfase om te zien of hun avontuur in het eerste grote toernooi zal doorgaan, en als ze de laatste vooruitgang willen boeken, hebben ze consistente resultaten nodig16.

“Het is een zware wedstrijd vandaag. We weten dat Finland heel goed zal spelen en het is moeilijk om te breken. Maar vanaf het moment dat we scoorden, wisten we dat ze eruit moesten komen en het was nog steeds open”, zei de Belgische middenvelder de Bruyne.

Deense spelers en fans vieren feest tijdens de Euro 2020 Groep B-wedstrijd tegen Rusland op 21 juni 2021 in Kopenhagen, Denemarken. / GVB

Op een fantastische avond in Kopenhagen versloeg Denemarken Rusland met 4-1.

Elke verbetering heeft een overwinning nodig, met Michael Tomskard die de duizelingwekkende nacht in het Bargan Stadium laadde met een prachtig doelpunt in de 38e minuut.

Een verschrikkelijke fout van de Rus Roman Chopin zorgde ervoor dat Yusuf Paulson zijn voorsprong in het uur verdubbelde.

Artem Djibouta dreigde terug te komen naar Rusland toen hij in de 70e minuut een penalty omzette, maar Andreas Christensen schreeuwde dat het 3-1 was voordat Joachim Mahley finishte.

Met het lot van Denemarken nooit in hun handen, zijn ze nog schatplichtig aan België, dat Finland met 2-0 versloeg in Sint-Petersburg.

Na de hartaanval van Christian Eriksen in de openingswedstrijd tegen Finland, eindigde Denemarken, dat de eerste twee wedstrijden had verloren, als tweede en zal het daarna opnemen tegen Wales.

Op maandag scoorde Georgino Vijnaltham tweemaal en Memphis DePay versloeg Nederland Noord-Macedonië met 3-0 in de richting van zijn doel, waarmee hij een record van 100 procent op Euro 2020 handhaafde – maar niet voordat hij aan wat aanvankelijke angsten in Amsterdam ontsnapte.

Bron (nen): Reuters