April 26, 2024

Embrace Rapinoe, VS steekt Nederland voorbij in PK’s | Sport

Yokohama, Japan (AP) – Toen Megan Rapinoe opkwam om de strafschop te nemen, probeerde ze voorlopig zo kalm mogelijk te blijven.

“Je kunt er een nemen en verliezen, of er een nemen en winnen,” zei ze. ‘Je gaat op twee manieren.’

Dit was de winnaar.

Rapinoe zette de beslissende penalty om in de strafschoppenserie en de Verenigde Staten plaatsten zich vrijdag voor de halve finales van het Olympisch voetbaltoernooi voor vrouwen met 4-2 na een 2-2 gelijkspel met Nederland.

De Amerikaanse doelman Alyssa Naher stopte de penaltypoging van Vivian Miedema in de strafschoppenserie en blokkeerde vervolgens het schot van Annick Nouen voordat Rapinoe de strafschop plaatste.

Rapinoe wendde zich tot haar teamgenoten, vouwde haar armen en glimlachte in overwinning.

Daarna maakte ik grapjes over de druk.

“Ik probeer gewoon kalm te blijven. Ik zeg altijd tegen mezelf: ‘Het ergste dat kan gebeuren, is dat je alles verliest'”, glimlachte ik.

Midema scoorde twee doelpunten in de Nederlandse reglementaire tijd, wat haar 10 doelpunten voor het toernooi opleverde – een Olympisch record. Maar de Nederlanders gaan naar huis.

Midema zette Nederland in de 18e minuut op voorsprong, maar de Amerikanen kwamen op gelijke hoogte toen Sam Mewes in de 28e minuut een uitdoelpunt maakte door Lynne Williams te voeden.Williams gaf de Amerikanen de leiding op de 31e.

Midema, die in haar 100e wedstrijd met Nederland speelde, maakte in de 54e minuut de 2-2. Naher blokkeerde een penalty van Lieke Martens in de 81e minuut en de wedstrijd ging in overwerk.

“Ik stond versteld. Ik had de penalty in de wedstrijd moeten nemen”, zei Miedema. “Ik had me aan mijn plan moeten houden en van daaruit verder moeten gaan. Maar het is leven. Het is voetbal en ik moet gewoon verder.”

Naher was net zo goed in het volgen van de wedstrijd als tijdens de wedstrijd, kleineerde haar prestaties en prees haar teamgenoten.

“Dit team bleef 90 minuten en 120 minuten pushen, en we bleven maar denken dat we een manier zouden vinden om het voor elkaar te krijgen,” zei Naher. “Heel trots op de vier spelers die kwamen en de vier penalty’s scoorden om 4 naar 4 te gaan. Dat is enorm.”

De volgende keer staan ​​de Verenigde Staten maandag in Kashima tegenover hun vertrouwde vijand Canada. De Canadezen plaatsten zich na penalty’s met 4-3 voor de halve finales na een doelpuntloos gelijkspel met Brazilië in Rivo.

De Amerikanen namen voor de vijfde keer deel aan penalty shootouts in een groot toernooi. De vorige keer was op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, toen de Verenigde Staten in de kwartfinales werden teruggekaatst door Zweden.

Het is een wrede manier om een ​​wedstrijd te beëindigen”, zei Rapinoe. “Het is jammer om iemand te missen, jammer om daar aan de verliezende kant te staan. Maar dat was niet wie we vandaag waren.”

De wedstrijd van vrijdag in het International Stadium bracht de twee WK-finalisten twee jaar geleden in Frankrijk samen. De Amerikaanse vrouwen wonnen met 2-0 waarna het publiek “Equal Pay!” scandeerde. Om de strijd van het juridische team voor gelijkheid met het herenteam te ondersteunen.

De Amerikaanse coach Vlatko Andonovsky manipuleerde zijn selectie voor de wedstrijd van vrijdag, met Rapinoe, Alex Morgan, Kristen Press en Rose Lavelle op de bank bij de start.

Deze slopende wedstrijd was de laatste hindernis in een toernooi dat bijzonder ongebruikelijk was voor de Verenigde Staten. De doorgaans sterke Amerikanen verloren in hun openingswedstrijd met 3-0 van Zweden en versloegen Nieuw-Zeeland met 6-1. Ze gingen toen door naar de knock-outfase na een 0-0 gelijkspel met Australië.

De Verenigde Staten zijn sinds 2017 niet meer gesloten.

Ondertussen ging Nederland in de groepsfase in het offensief met een Olympisch record van 21 doelpunten, waarmee het vorige record van 16 door de Verenigde Staten in 2012 werd verbroken.

Midema, die uitkomt voor de Engelse club Arsenal, is pas 25 jaar en nu al topscorer in de Nederlandse geschiedenis met 84 goals in 100 wedstrijden. Ze is ook de topscorer van de Women’s Premier League in Engeland.

De Verenigde Staten speelden in november ook tegen Nederland in Breda en wonnen met 2-0. De Amerikanen waren in 44 opeenvolgende wedstrijden ongeslagen voordat ze op de Olympische Spelen in Tokio verloren van Zweden.

Bij Rivaux stopte de Canadese doelman Stephanie Lapp de poging van Rafael en werd geduwd door haar teamgenoten. Canada heeft op twee recente Olympische Spelen bronzen medailles gewonnen.

Australië verzekerde zich van hun eerste reis naar de halve finale door Groot-Brittannië met 4-3 te verslaan in de verlenging in Kashima. Matildas treft Zweden, dat in Saitama Japan met 3-1 versloeg.