June 14, 2024

Een op de kathedraal geïnspireerd warenhuis in Nederland brengt grootsheid in de detailhandel

Een op de kathedraal geïnspireerd warenhuis in Nederland brengt grootsheid in de detailhandel

Denk ‘Apple Store’, maar dan met echte appels!

Als je door de stad Meerstadt in Groningen rijdt en niet stopt om de lokale superhub te bekijken, is de kans groot dat je je auto in ieder geval langzamer gaat rijden. De reden waarom dit warenhuis er zo magnetisch uitziet, is vanwege zijn ontwerpinspiratie in plaats van grote kathedralen met hoge plafonds en elegante zuilen met spitse gotische bogen. Ontworpen door De Zwarte Hond, voelt SuperHub meer aan als een verheerlijkt monument (misschien voor consumenten!) dan wat het eigenlijk is: een kruidenierswinkel en café. De reden, zegt het Nederlandse architectenbureau, is dat de winkelervaring mooier en aantrekkelijker aanvoelt dan het gemak van thuisbezorgd boodschappen doen via internet.

Ontwerper: De Swart Hond

Het eerste dat in het oog springt, is het 9 meter hoge plafond, dat combineert met de omringende glazen panelen en houten pilaren en de warme, aardse aantrekkingskracht van het dak. De daken, die zich tot 5 meter buiten de muren uitstrekken, bieden schaduw en beschutting aan de mensen in en rond de supermarkt tegen de felle zomerzon. Ondertussen zorgen ongelooflijk grote glazen panelen van vloer tot plafond ervoor dat de SuperHub de hoeveelheid natuurlijk licht gedurende de dag maximaliseert, waardoor de benodigde hoeveelheid energie wordt geminimaliseerd. ‘S Nachts komt het monument tot leven met lichten, schijnend als een juweel in het midden van het stadje Meerstadt.

Het gebouw is gebouwd door vastgoedontwikkelaar MWPO als onderdeel van hun plan om de bevolking in Meerstad, een groeiende stad in de Nederlandse provincie Groningen, uit te breiden. De stad staat bekend om de open ruimte, het groen en het recreatiemeer Voldemort, waar naar verwachting in 2035 5.000 tot 6.000 huizen zullen worden gebouwd.

SuperHub is ontworpen om toekomstbestendig te zijn. Uiteindelijk, met meer inwoners, kan SuperHub een gemeenschapscentrum worden in plaats van een kruidenierswinkel en restaurant. Het ruime en goed verlichte gebouw zou over 20 jaar kunnen worden omgebouwd tot een museum, bibliotheek of een reeks appartementen. Het dak van het gebouw is gewijd aan het huisvesten van zonnepanelen om de superhub volledig op hernieuwbare energie te laten draaien, evenals planten die een bloeiend ecosysteem creëren voor bijen en andere insecten.

Een verkleind model van de constructie van de SuperHub

Foto’s van Ronald Tilleman