May 14, 2024

Een late strafschop maakt een einde aan de Griekse droom om tegen Nederland een wonder te bewerkstelligen

Griekenland had veel moeite om Nederland in bedwang te houden, maar verloor maandagavond voor een volle zaal met 1-0 in de Agia Sophia Obab Arena in Nea Philadelphia. Dit betekent dat Griekenland uit de race is om de tweede plaats in de kwalificatiegroep voor het EK 2024.

Oranje kreeg twee omstreden strafschoppen en scoorde in blessuretijd vanaf de tweede.

De Griekse verdediging kende lange periodes van lijden omdat de druk van de bezoekers soms overweldigend was, tenminste in het eerste uur van de wedstrijd. Maar in het laatste halfuur toonde Griekenland zijn geloof in de overwinning en oefende druk uit op de bezoekers op zoek naar een doelpunt.

Oranje kreeg voor het eerst een strafschop toegekend na de uitdaging van Kostas Koulerakis op Virgil van Dijk, maar Odyssias Vlachodimos hield zich staande en blokkeerde het schot van Wout Weghorst in de 28e minuut.

De Griekse doelman maakte in de 44e minuut opnieuw een uitstekende tackle op het schot van Bergwijn en versloeg de Nederlandse spits opnieuw vroeg in de tweede helft met een duikinspanning.

De strijdlustige Fotis Ioannidis stelde diverse vragen aan de Nederlandse verdediging, waaronder een schot dat vijf minuten voor aanvang van de tweede helft nipt naast het doel ging, en een kopbal die zeven minuten voor tijd naast ging.

De Griekse coach Gustavo Poyet speelde de laatste minuten met drie aanvallers, in de hoop een doelpunt te scoren dat Griekenland alle drie de punten zou opleveren.

Een minuut voor tijd kreeg een van de aanvallers, Vangelis Pavlidis, echter nog een strafschop tegen, die Van Dijk omzette om Vlachodimos te verslaan en het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren. Van Dijk maakte niet veel vrienden in New Philadelphia vanwege zijn feest waarbij hij de thuisfans bespotte, van wie sommigen laserpennen op zijn ogen richtten.

Griekenland behaalde 12 punten, evenveel als Nederland, en heeft in november nog één wedstrijd te spelen in eigen land tegen Frankrijk, dat de groep leidt. Nederland heeft nog twee wedstrijden te spelen, tegen Ierland thuis en Gibraltar uit, en het is aan hen om een ​​ticket voor de finale te bemachtigen.

Maar wat nog belangrijker is, Griekenland heeft laten zien dat het alles in huis heeft om zich te kwalificeren voor de finale via de UEFA Nations League-kwalificatiewedstrijden in maart 2024.