April 25, 2024

Denemarken versloeg Frankrijk en Nederland versloeg België

BRUSSEL (AP) – Denemarken schokte Frankrijk vrijdag met 2-1 in de heenwedstrijd van hun Champions League-wedstrijd in de State de France, waarmee een einde kwam aan de zeven-match winning streak van wereldkampioenen.

Nadat Karim Benzema de gastheren op voorsprong had gezet, scoorde invaller Andreas Cornelius tweemaal en bezorgde Denemarken hun eerste overwinning tegen Frankrijk sinds het WK 2002. Cornelius maakte in de 88e minuut de gelijkmaker met een schitterende volley.

Frankrijk heeft de afgelopen 20 wedstrijden niet verloren. Het reist naast Kroatië, dat in Groep A1 op eigen bodem met 3-0 verloor van Oostenrijk.

Ondertussen, in een andere Groep A-wedstrijd in Brussel, scoorde Memphis Debe twee keer terwijl Nederland hun eerste overwinning in 25 jaar boekte tegen bittere rivalen België met 4-1.

Een week nadat de Champions League-finale ontsierd werd door opstoppingen, zijn er dit keer geen incidenten gemeld in de State de France.

Frankrijk stond in de eerste 10 minuten onder druk, maar vond geleidelijk de juiste balans en creëerde zijn eerste goede kans via Benzema in de 13e minuut, toen hij terugkeerde naar State de France een week na het winnen van de Champions League-trofee voor Real Madrid.

De stap van Benzema en Kylian Mbabane om de veiligheid van Denemarken te ondermijnen, onthulde een groot deel van de dominantie van Frankrijk.

Denemarken kon de gastheren in de Golf houden door de ruimte te sluiten.

De geblesseerde Mbappé werd na rust vervangen door Christopher Nkunku. Hij maakte onmiddellijk indruk en zette Benzema in de 51e minuut op, scoorde zich een weg langs verdedigers en scoorde zijn 37e internationale doelpunt.

Maar Cornelius sloeg een buitenspelval en schoof in het net op 68e. Christian Eriksen kwam dicht bij de finale, maar de Franse keeper Hugo Lloris deed een beslissende reflex redding en ontkende zijn lage schot.

Op vrijdag 3 juni 2022, tijdens de UEFA Nations League voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Denemarken in de State de France in St. Denis, Frankrijk, daagde Andreas Cornelius uit Denemarken de bal uit met William Salipa uit Frankrijk.

Cornelius combineerde vervolgens met de loftbal en bezorgde Denemarken de overwinning. Hij wendde een uitdaging van verdediger William Salipa af en schoot in de bovenhoek.

In Brussel kende België een goede start, maar hun voorbereidingen voor het WK vervaagden al snel toen ze begonnen met een zorgwekkend defensief spektakel in afwezigheid van hun eerste keus doelman Thibaut Courtois.

“We waren meestal erg afgeleid”, zei Leandro Trossard. “We hebben ze meer ruimte gegeven. We verloren de bal zodra we die kregen. Nederland heeft bewezen een heel sterk team te zijn dat iedereen pijn kan doen.”

Oranje probeerde in de eerste helft elf keer te scoren en brak vijf minuten voor rust de impasse. Na een pass van Frankie de Jong op de achterkant van het net, keerde Steven Bergwiz snel terug en ontketende een schot van 25 meter in het net.

Romelu Lukaku beleefde een frustrerende avond en verliet het veld in de 27e minuut nadat hij slechts enkele ballen had aangeraakt.

Debbie verdubbelde de voorsprong van Nederland toen de slechte pass van Tetric Poyota op het middenveld werd onderschept. Steven Perguis zette de counter in met een diepe pass op Debbie, die Simon Mignolett met een krachtige stoot neerhaalde.

Denzel Dumfries maakte er 3-0 van in de 61e over en Debay maakte zijn beugel van Daly Blind snel af. Michi Patsuai maakte bij rust de troostgoal.

De vier teamwinnaars in League A plaatsen zich voor de laatste vier in juni volgend jaar. Teamwinnaars in de lagere divisies zullen promoveren.