May 29, 2024

De Zweden slaan SA over en Nederland doet genoeg aan het damestoilet

Zweden werd geteisterd door Zuid-Afrika voordat het zondag met 2-1 won in de finale van de Wereldbeker Dames, terwijl de finalisten van 2019, Nederland, hun campagne begonnen met een overwinning van één doelpunt.

Frankrijk, dat nog nooit het WK heeft gewonnen maar in Australië en Nieuw-Zeeland tot de favorieten behoort, speelde in de laatste wedstrijd van de dag in Sydney een doelpuntloos gelijkspel tegen Jamaica.

Het als derde geplaatste Zweden had het moeilijk na een achterstand door een doelpunt en toverde een winnaar in de 90e minuut tevoorschijn via Arsenal-verdediger Amanda Ellistit, tot grote opluchting van hun fans in de erbarmelijke regenomstandigheden in Wellington.

Het doelpunt van Hilda Magaya vroeg in de tweede helft – waarbij ze aan het einde van de wedstrijd geblesseerd raakte – gaf Zuid-Afrika hoop op een verrassing voor 18.317 toeschouwers.

Maar het werd snel geannuleerd door Barcelona-ster Fridolina Rulfo voor Ilestedt’s late tackle, en hij kwam van dichtbij thuis voor een zwaarbevochten overwinning.

De Afrikaanse kampioen werd het allereerste punt ooit op het WK ontzegd.

De Nederlanders, vier jaar geleden met 2-0 verliezers van de Verenigde Staten in de finale, hadden in het Nieuw-Zeelandse Dunedin minder moeite met nieuwkomer Portugal.

Verdediger Stephanie van der Graagt ​​zette ze na 13 minuten in de weg met een krachtige kopbal uit een hoekschop.

Nederland staat nu donderdag tegenover de titelverdediger de Verenigde Staten in een herkansing van de finale, waarbij de suprematie van Groep E op het spel staat.

Tweevoudig oud-kampioen Duitsland mengt zich maandag in de strijd tegen WK-nieuwkomer Marokko.

Duitsland behoort tot de favorieten, maar hun coach Martina Voss-Tecklenburg heeft gewaarschuwd dat vrouwenvoetbal nog nooit zo competitief is geweest.

Eveneens op maandag speelt Brazilië tegen Panama.

Gastland Nieuw-Zeeland keert dinsdag terug naar de stadions om te beginnen aan de tweede ronde van groepswedstrijden.