May 20, 2024

De streak van Nathan MacKinnon is voorbij, maar niet zonder controverse

De streak van Nathan MacKinnon is voorbij, maar niet zonder controverse

Colorado Avalanche-centrum Nathan MacKinnon (29) en New York Rangers-centrum Alex Wennberg (91) achtervolgen de puck tijdens de tweede periode in Ball Arena in Denver, Colorado op donderdag 28 maart 2024. New York Rangers-verdediger Ryan Lindgren (55) schaatst richting het toneelstuk. (Foto door Andy Cross/The Denver Post)

Nathan MacKinnons zoektocht naar NHL-geschiedenis is nu officieel voorbij.

MacKinnon scoorde donderdagavond geen punt in een 3-2 shootout-nederlaag tegen de New York Rangers in Ball Arena. Hij behaalde dit seizoen een reeks van 35 wedstrijden op rij met minstens één punt in elke thuiswedstrijd. Het is de op een na langste reeks homeruns in de geschiedenis van de NHL, waarbij Wayne Gretzky's standaard van 40 op rij niet langer in gevaar is.

Het einde van de streak zorgde voor enige controverse. Colorado heeft de afdeling hockeyoperaties van de NHL gevraagd om de officiële score van het tweede doelpunt van de Avalanche donderdagavond te herzien, maar de competitie zei dat er geen veranderingen zouden plaatsvinden, zo heeft de Denver Post vernomen.

MacKinnon stuurde tijdens de derde periode een pass naar Devon Toews en het schot van Toews ging in het net van de Rangers. Normaal gesproken zou dit een assist zijn, maar de bal raakte de stick van Rangers-verdediger Ryan Lindgren. Lindgren oordeelde dat het een eigen doelpunt was, dus het is officieel een doelpunt zonder hulp voor Toews.

Sinds de puck op de stick van Lindgren belandde, komt hier het grijze gebied van het NHL-regelboek en de interpretaties ervan in het spel. Regel 78.3 stelt: “Als een speler een doelpunt scoort, wordt de ‘assist’ toegekend aan de speler of spelers (maximaal twee) die de puck vóór de doelpuntenmaker hebben aangeraakt, op voorwaarde dat geen enkele verdediger vervolgens de puck speelt of controleert.”

De afdeling Hockey Operations van de NHL was van mening dat Lindgren probeerde de puck onder doelverdediger Igor Shesterkin door te geven, waardoor de puck in het net terechtkwam. Ze hadden niet het gevoel dat de stok van Rantanen het doelpunt veroorzaakte, maar eerder dat Lindgren die op zichzelf had geplaatst.

“Nou, ik wist meteen dat ik hem niet had aangeraakt”, zei Mikko Rantanen, de speler die de stick van Lindgren voor het doel sloeg. “Ik denk dat ze zagen dat hij de bal had, en dat maakte een einde aan de streak van Nate. Dat was echt triest.”

“Ik sloeg met zijn backhand op zijn stick en de bal ging in het net. Ik weet niet of dat zijn balbezit was of niet. Ik weet dat dat niet mijn doel is, maar misschien moet er wel een assist komen.”


Of Lindgren nu balbezit heeft of niet, er is één grijs gebied. Dan is er nog Regel 78.4, die het scoren van doelpunten bespreekt en eindigt met deze twee gedachten:

• “Er wordt gescoord als de puck in het doel wordt geschoten door een speler van het verdedigende team. De speler van het aanvallende team die de bal het laatst heeft aangeraakt, krijgt het doelpunt toegekend, maar er wordt geen assist toegekend.

• “Een doelpunt is gescoord als de puck op een andere manier in het doel wordt gestopt door een speler van de verdedigende partij. De speler van het aanvallende team die de bal het laatst heeft aangeraakt, krijgt het doelpunt toegekend en er kunnen assists worden toegekend.