April 19, 2024

De revanche van Nederland tegen Spanje op het WK 2014 was schokkend

Spanje was tien jaar geleden het te kloppen team in het internationale voetbal. Maar nadat La Roja het WK 2010 won, doorstonden ze de vernedering van een groepsfase-exit uit Brazilië in 2014.

Vicente del Bosque nam acht jaar geleden Spanje mee naar Brazilië om hun eerste FIFA-titel te verdedigen. La Roja hief de Gouden Gong voor de eerste keer in Zuid-Afrika en domineerde hun geschiedenis. Ze wonnen het EK in 2008 en behielden het in 2012.

Hun merk tika-taka-voetbal was voor veel landen te veel om met Xavi en Andres Iniesta om te gaan. Naast de verdediging van Sergio Busquets, Sergio Ramos en Gerard Pique, samen met Iker Casillas, lag er nog een WK-bod op tafel.

Foto door VI Images via Getty Images

Maar de droom van Spanje om hun WK-titel van 2010 te verdedigen, veranderde al snel in een nachtmerrie in Brazilië 2014. De mannen van Del Bosque waren niet in staat om de magie te doen toen ze Iniesta een extra-time winnaar zagen veiligstellen in het Soccer City Stadium in Johannesburg. In plaats daarvan duurde hun punt twee wedstrijden.

Nederland verliet Spanje geschokt toen de titelverdediger het veld betrad tijdens het WK 2014. De concurrentie van La Roja zal niet verbeteren in hun tweede gelijkspel tegen Chili. Een 2-0 nederlaag in Rio de Janeiro zag hun run gedaan en afgestoft.

Chili en Nederland volgden met een 2-0 overwinning in Sao Paulo voor Oranje naar kopgroep B. Spanje zette ondertussen hun eerste punten op het bord met een 3-0 overwinning in Curitiba om te voorkomen dat ze als laatste achter Australië eindigden. Maar er is geen eer in een overwinning.

Foto door David Ramos/Getty Images

Nederland wreekte Spanje in de WK-finale van 2010 in Brazilië 2014.

De openingswedstrijd in groep B tussen Spanje en Nederland op het WK 2014 in Brazilië was een herhaling van de finale van 2010. Iniesta’s doelpunt in de 116e minuut leverde La Roja de overwinning op in Johannesburg. Bij de dood boorde Barcelona-icoon Martin Steklenburg langs.

Iniesta’s schot deed Spanje versteld staan ​​en brak de Nederlandse harten toen Oranje meer WK-finales verloor dan welk land dan ook. Maar Louis van Gaal ziet Nederland revanche nemen voor La Roja in Salvador. De wedstrijd begon goed voor Del Bosque.

Xabi Alonso zette Spanje op voorsprong met een straf van 27 minuten in de Itaipava Arena Fonte Nova. De Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzoli wees geen moment naar de stip toen Diego Costa onder een uitdaging van Stefan de Vrij onderuit ging. Maar herhalingen suggereerden dat Costa overeind zou blijven.

Desalniettemin stuurde Alonso zijn strafschop voorbij Jasper Cillessen om te laten zien waarom Spanje favoriet was om het WK 2014 te winnen. Maar de ploeg van Del Bosque maakte de eerste fout door achterover te leunen en te proberen te verdedigen in plaats van door te gaan met aanvallen op zoek naar hun tweede doelpunt.

De plotselinge defensieve benadering van Spanje bleek op slag van rust kostbaar toen Robin van Persie aan Ramos’ klauwen ontsnapte. Daley sloop weg achter de centrale verdediger om de loftbal van Blind op te vangen en te scoren. Een van de doelen van het toernooi Met duiktitel.

Foto door Ryan Pearce – FIFA/FIFA via Getty Images

Van Persie zette de wielen voor Nederland om Spanje in Brazilië te vernietigen

Casillas stond machteloos toen de kopbal van Van Persie in de achterkant van zijn net belandde. Het doelpunt was het keerpunt van de wedstrijd en het duurde slechts acht tweede helft minuten voordat Nederland op voorsprong kwam. Blind speelde opnieuw een verbluffende pass om Arjen Robben bij te staan, die de keuze maakte.

Spanje schrok gemakkelijk van Robben en eerder was Van Persie vrij van Pique en Ramos. Het was erger voor La Roja nadat de Vrij een penalty had omgezet. Van Persie en Robben scoorden in een schitterende 5-1 overwinning.

De Vrij profiteerde optimaal van het uitblijven van Casillas om onder druk van Van Persie een inspringende vrije trap van Wesley Sneijder af te handelen. En een andere fout van de doelman bezorgde de Nederlandse aanvoerder zijn dubbel toen Casillas de pass van Ramos niet onder controle kreeg en een leeg net achterliet.

Casillas en Ramos waren de pijlers van de Spaanse ploeg die naar verwachting La Roja zou leiden in Brazilië 2014. Maar in plaats daarvan waren ze hulpeloos om te voorkomen dat Robben de tweede plaats behaalde met een eigen crash. Zijn tempo en kalmte zijn ongeëvenaard voor het rennen door Spanje.

Foto door Jean Gatf/Getty Images

Chili kreeg geen koude voeten toen ze La Roja van het WK 2014 naar huis stuurden

Spanje, een dominante kracht in het voetbal, verliet het WK 2014 in Brazilië na twee gelijkspel. Chili toonde geen kilte toen het Zuid-Amerikaanse La Roja Europees La Roja met 2-0 uitschakelde in Rio de Janeiro.

Eduardo Vargas zette Chili in de 19e minuut op voorsprong en Charles Aranguiz voerde twee minuten voor rust de druk op voor Spanje. Chili had eerder in alle competities Spanje in 11 wedstrijden verslagen. Spanje won negen ontmoetingen, waaronder twee gelijkspel op het WK.

Maar Chili vond manieren om vragen te stellen aan Casillas, de veteraan van Spanje, en de doelman joeg terug. Zijn fout zorgde voor een open doel voor Vargas om de bal naar huis te porren. De aanvaller liet Casillas gaan zitten nadat hij de levering van Aranguiz niet had onderschept.

Pas op het randje van de rust kon Casillas een vrije trap van Alexis Sanchez in het midden van het strafschopgebied duwen. Daar krijgt een ongemarkeerde Aranguiz balbezit en drijft hij met gemak met de buitenkant van zijn laars naar de dichtstbijzijnde paal van Casillas.

Spanje boekte vooruitgang na rust, maar het was te laat voor Del Bosque. Hun mislukkingen waren ook grimmig toen Busquets een open doel miste van vijf meter uit. Mauricio Isla – wiens eerdere tackle Costa had ontkend – had de derde overwinning van Chili moeten opleveren.

Claudio Bravo zorgde ervoor dat Spanje hun WK-verdediging zag eindigen na twee wedstrijden in de 2014-editie. De doelman hield zijn nul tegen late treffers van Iniesta en invaller Santi Cazorla. Spaanse staarten zaten stevig tussen hun benen.

Del Bosque klonk de veranderingen voor de enige overwinning van Spanje op het WK 2014 in Brazilië.

David Villa, Fernando Torres en Juan Mata zullen het Spaanse B-elftal in de finale tegen Australië aanmoedigen. Del Bosque voerde zeven wijzigingen door in het team dat met 2-0 verloor van Chili. Alleen Ramos, Jordi Alba, Alonso en Iniesta behielden hun plaats vanaf het tweede gelijkspel.

Villa brak negen minuten voor rust de impasse in de Arena da Paixada in Curitiba. Torres en invaller Mata vonden het net in de 69e en 82e minuut om te voorkomen dat ze als laatste eindigden in de eerste ronde in Groep B, evenals naar huis bij de eerste hindernis in Brazilië.

Ondertussen zal Nederland koploper zijn in Groep B met overwinningen op Mexico in de ronde van 16 en Costa Rica in de kwartfinales. Argentinië verloor in de halve finale van Duitsland en kwam daarmee een einde aan Oranje’s run. Chili werd bij de laatste 16 uitgeschakeld door gastland Brazilië.

Ander nieuws: Rangers zou in 2021 opnieuw interesse moeten wekken en een werkloze baas naar Ibrox moeten brengen – onze mening