May 8, 2024

De Nederlandse politie gebruikt traangas om relschoppers uiteen te drijven nadat de wedstrijd Ajax-Feyenoord werd gestaakt

AMSTERDAM (Reuters) – De thuiswedstrijd van Ajax Amsterdam tegen titelverdediger Feyenoord van zondag werd gestaakt nadat fans vuurwerk op het veld gooiden en de politie traangas gebruikte om weerbarstige fans buiten het stadion te verspreiden.

Dat schrijft de Amsterdamse politie op het sociale mediaplatform

“Nadat de wedstrijd was gestopt, bestormden fans de hoofdingang (van het stadion). Inmiddels is de orde hersteld”, aldus de politie.

“Het is een donkere dag en dit maakt het nog erger”, zegt Ajax-coach Maurice Stein tegen de NOS.

Ajax stond in de tweede helft met 3-0 achter toen de wedstrijd in de 56e minuut voor het eerst werd stilgelegd.

Ajax, dat met slechts één overwinning een slechte seizoensstart kende, staat 13e in de competitie van 18 teams en kreeg in de eerste helft alle drie de doelpunten tegen.

Toen er voor de tweede keer vuurwerk op het veld werd gegooid en een aantal ervan vlakbij het doel belandde, stopte de scheidsrechter de wedstrijd en stuurde de spelers naar de tunnel.

Het kon de fans niets schelen toen de club de boodschap ‘Vuurwerk afsteken is verboden’ op het grote scherm in de Johan Cruijff Arena toonde.

De Nederlandse Liga zegt in een verklaring: “De Klassker is definitief geschorst na herhaaldelijk vuurwerk op het veld.”

“Meer informatie over hoe je dit spel kunt spelen volgt later.”

Feyenoord-coach Arne Slott zei dat het “bijzonder verontrustend” was dat zijn ploeg de indrukwekkende prestatie niet kon voltooien.

“Op deze manier wordt ons de kans ontnomen om iets heel moois te bereiken”, zegt hij op de website van de club.

Hij voegde eraan toe: “We begrijpen de beslissing die is genomen, maar we hebben geen gevoel van overwinning… en we zullen zeker niet tevreden in de bus stappen.”

De Nederlandse Voetbalbond zei tegen de NOS dat ze hoopte maandag een beslissing te nemen over de wedstrijd, maar voegde eraan toe dat het langer kon duren.

Geen enkele uitkomst zal perfect zijn, zei Slott.

Slott zei: “De wedstrijd wordt gespeeld met publiek, zonder publiek of niet, en het wordt voor ons een juridische overwinning. Hoe het ook zij, er is in ieder geval sprake van concurrentievervalsing.”

“De vraag is nu wat de KNVB gaat doen om dit tot een minimum te beperken.”

Ajax eindigde vorig seizoen als derde en wist zich voor het eerst in dertien seizoenen niet te plaatsen voor de Champions League. Ze zijn de afgelopen twaalf seizoenen zeven keer in het kampioenschap geëindigd en vijf keer als tweede geëindigd.

(Rapportage door Rohith Nair in Bengaluru, Stephanie van den Berg in Amsterdam en Tommy Lund in Gdansk) Aanvullende rapportage door Bart Meagher Bewerking door Toby Davis en Hugh Lawson

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.