May 13, 2024

De Nederlander herstelt zich en versloeg Ierland in de EK-kwalificatiewedstrijden.  Polen zit in de problemen

De Nederlander herstelt zich en versloeg Ierland in de EK-kwalificatiewedstrijden. Polen zit in de problemen

Nederland herstelde zich van de vroege strafschop van Virgil van Dijk, versloeg Ierland met 2-1 en overwon een hindernis in de kwalificatiecampagne voor het EK.

Van Dijk miste in Dublin al in de tweede minuut een strafschop door een handsbal uit een hoekschop, en de strafschop werd direct omgezet door de Ier Adam Idah.

De Ierse fysieke stijl leek Nederland in de beginfase huiverig te maken, maar de thuisploeg kreeg al snel een strafschop tegen toen doelman Gavin Bazuno Denzel Dumfries neerhaalde, waardoor Cody Jacobo vanaf de stip kon scoren.

De sterke start van de Nederlander aan de tweede helft werd beloond toen Wout Weghorst in de 56e minuut scoorde nadat Dumfries een schot diep in het pad van zijn teamgenoot kopte.

Nederland en Griekenland strijden om de tweede plaats in Groep B achter Frankrijk, dat de groep aanvoert met vijf overwinningen uit vijf wedstrijden en zondag niet speelde. Nederland en Griekenland hebben elk negen punten nadat Griekenland zondag met 5-0 van Gibraltar won, maar Griekenland heeft nog één wedstrijd gespeeld.

Polen verliest opnieuw

Polen dreigt voor het eerst sinds 2004 een plek op het EK mis te lopen, nadat het met 2-0 verloor van Groep E-leider Albanië.

Doelpunten van Jaser Assane en Merlind Dakho – die slechts enkele seconden scoorden nadat ze van de bank kwamen – bezorgden Albanië de overwinning en brachten hen twee punten voorsprong op Tsjechië aan de top van het groepsklassement. Polen staat op de vierde plaats na drie nederlagen in vijf wedstrijden. Albanië heeft zich slechts één keer eerder gekwalificeerd voor een groot toernooi, op het EK van 2016.

Moldavië is ook in de race om zich te kwalificeren. Ze staan ​​op acht punten gelijk met Tsjechië na een 1-0 overwinning op de Faeröer Eilanden. Alleen de twee beste teams uit elke groep kwalificeren zich automatisch voor het toernooi, dat volgend jaar in Duitsland wordt gehouden.

Denemarken gaat vooruit

Het doelpunt van Pierre-Emil Hojbjerg in de 86e minuut bezorgde Denemarken een 1-0 overwinning op Finland, waarmee een stap richting kwalificatie werd gezet. Slechts één punt scheidt de vier beste teams in de groep.

Denemarken controleerde de wedstrijd, maar slaagde er niet in de Finse verdediging te doorbreken. Toen de wedstrijd het einde naderde zakte Finland diep in het eigen strafschopgebied, waardoor Hojbjerg aan de rand van het strafschopgebied de tijd en ruimte kreeg om een ​​krachtig laag schot af te vuren dat doelman Lukas Hradecky versloeg.

Denemarken en Slovenië leiden Groep H met 13 punten, één punt voorsprong op Finland en verrassen rivaal Kazachstan, dat Noord-Ierland met 1-0 versloeg. Kazachstan heeft zich nog nooit eerder gekwalificeerd voor het EK of WK. Slovenië versloeg San Marino met 4-0.

Late winnaar

Montenegro versloeg Bulgarije met 2-1 met een doelpunt van Stevan Jovetic in de zevende minuut van de extra tijd, waardoor kwalificatierivalen Hongarije en Servië in Groep G onder druk kwamen te staan. Montenegro speelde het grootste deel van de tweede helft met 10 man na de rode kaart van Igor Vujičić.

Hongarije en Servië staan ​​op 10 punten gelijk aan de kop van de groep, nadat Servië met 3-1 van Litouwen won. Montenegro heeft acht punten. Hongarije speelde zondag niet.