May 27, 2024

De Lotus Emira van $ 105.000 ziet eruit als een supercar – voor de helft van de prijs

De Lotus Emira van $ 105.000 ziet eruit als een supercar – voor de helft van de prijs

(Bloomberg) — Lotus is onlangs begonnen met de levering van de Eletre, een elektrische SUV die furore maakt in China, nu moederbedrijf Geely het Britse merk ombouwt om volledig elektrisch te gaan.

Tijdens een recente rit hier in Californië, aan de wilde rand van een continent ver van China, leek alle EV-drukte net zo echt als in een Ridley Scott-film. Ik zit in een Lotus Emera uit 2024 en schiet met een supercharged V6 langs supergladde bloemen en moderne herenhuizen uit het midden van de eeuw halverwege Mulholland Drive.

“Electro-geur-elektrisch”, denk ik als ik de versnelling laat zakken en naar binnen leun, ik dansend mijn weg over Laurel Canyon Boulevard afdaal. De Emira (e-MEER-uh) is het laatste door benzine aangedreven model dat Lotus ooit zal bouwen. Het is een must-have voor iedereen die houdt van de totems van de oude wereld van stick shifting en interne verbranding.

Met nauwkeurige scalpelcontrole en een supercar-carrosserieontwerp dat er veel duurder uitziet dan het prijskaartje van $ 105.400, levert de Emira een ontroerend afscheidsoptreden.

Sportwagen in supercar-kleding

De laatste moderne Lotus waarmee ik reed was de Evora GT, in 2019. (Lotus heeft een fragmentarische geschiedenis van het verkopen – niet verkopen – van auto’s in de VS.) De opvolger van de Evora biedt aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van wat ik de best betaalbare Britse auto noemde waarmee ik reed. jaar.

Bovenop alle upgrades van Emira komen haar knappe supermodellen. Waar de Evora GT aanvoelt als speelgoed dat uit dezelfde stof is gesneden als sportwagens van minder dan $ 70.000, zoals de Toyota Supra en Alfa Romeo 4C, is de Emira voor volwassenen. Het lijkt alsof het uit een modefotoshoot komt: de voorste wielkasten buigen in een ondeugende grijns en de verleidelijke donkere glazen daklijn langs de achterkant verhult gedeeltelijk de 400 pk sterke motor eronder.

Prominente luchtkanalen aan de zijkanten en een geknepen taille bij de achterwielen voegen drama toe. Ik hou van de 20-inch gesmede lichtmetalen velgen en de gele remklauwen met het LOTUS-logo erop. Ze bieden precies het juiste frame voor deze glamoureuze coupé, die door mijn onwetenschappelijke ‘scoping’ tijdens een koffiestop op Hollywood Boulevard hotdogverkopers deed vermoeden dat de Emera een McLaren was – of misschien een soort nieuwe ‘Ferrari-baby’.

Het geoefende oog zal zien dat de prinses nog kleiner is dan zij. Hij is centimeters smaller en korter (algemeen en qua wielbasis) dan de Ferrari Roma en McLaren Artura. De footbox met drie pedalen is zo klein dat het me aan het raden was in mijn schoenenkeuze; De platte rubberen hiel van de laars raakt meerdere keren de grond bij het schakelen tussen zes snelheden. Het knikt naar de beperkte pedaalruimte van een Ferrari uit de jaren 70 en herinnert aan een eenvoudigere tijd waarin het onredelijk was om koffie te drinken in je sportwagen of dikke rijschoenen te dragen.

De man die uit de geleende Emira valt, lijkt ongeveer net zo lang als mijn broer, die 1,80 meter lang is, dus ik vraag wat hij vindt van de binnenruimte. Het heeft veel hoofd- en schouderruimte, zegt hij, en ik ben het met hem eens, maar hij voegt eraan toe dat het krap is voor de voeten, behalve de dunste Converse. De les: Als je een grote draf bent, draag dan je smalste schoenen om te dansen op de pedalen bij Emira.

hoe te rijden

De Emira blijkt echter zo goed dat ik bijna een rumba doe daar in Mulholland, met frisse boulevards van meiregen en grillige wolken die een even dramatische achtergrond vormen als elke balzaal. De lichte koppeling en heerlijk korte versnellingen verheugen zich op de bochten die naar Laurel Valley leiden. Ik trap op de rem en voel hun intense reactie terwijl ik afdaal naar de vallei beneden.

Haat ik het astmatische geluid van de motor, dat – zoals een vriend het uitdrukte – klinkt als een muis die door een rietje blaast? Ja ja dat doe ik. Maar ik ben in een goed humeur, dus concentreer ik me op de goede dingen in de auto: de onberispelijke balans, de krankzinnige grip in krappe bochten, de hartstochtelijke rush in lage versnellingen en de vreugdevolle bereidheid om te sprinten.

Dit is het laatste deel van mijn reis, het goede deel dat ik voor het laatst heb bewaard.

Aan het begin van mijn 24-uurslening deed ik het rustig aan, omdat ik een idee wilde krijgen van wat Emira zou doen in de chaotische omgeving van de straten van de stad. Ik rijd diep het theaterdistrict van Hollywood in, langs schoonheidssalons in Santa Monica en drukke lenterijen en door de torenspitsen van Century City van talentagenten die op hun hoede zijn voor de staking van de schrijver.

Parkeer hem op het grote erf naast Gigi’s Restaurant in de buurt van Melrose. Ik had verwacht dat een auto met deze esthetiek een frontlift nodig zou hebben om door de kuilen en spleten te navigeren die de straten van Los Angeles bepalen, maar het blijkt dat hij voldoende ruimte heeft om zonder te gaan. De andere aangename verrassing is dat het chassis zo vergevingsgezind is dat – in tegenstelling tot sommige andere sportwagens – mijn rug en heupen niet tot op het bot trillen bij elke hobbel.

Zelfs in langzaam verkeer is deze versnellingsbak leuk – het beste deel van de auto. Voor mij is het besturen van een handgeschakelde versnellingsbak als het volgen van een fitnessles: ik hou er gewoon van als het uit vrije keuze is. Dus ik ben blij dat hij zelfs in druk verkeer soepel en aantrekkelijk te bedienen is. (Lotus maakt de versnellingen in huis voor de Emira; een bedrijf genaamd Aisin levert de versnellingsbak. Er is ook een automatische zesversnellingsbak beschikbaar.)

Ik had de ronde knop van geborsteld aluminium boven de shifter kunnen missen. En ik zou Lotus niet toejuichen voor het toevoegen van een paar bekerhouders hier; Wanneer geladen met de latte, zat de locatie in de middenconsole, net onder de shifter, mijn rechterelleboog in de weg terwijl ik schakelde. De rode vergrendeling die de startknop van de Emira afdekt, is ook overbodig. Lamborghini’s die bekend staan ​​om dergelijke rekwisieten krijgen een pas omdat de grendel consistent zal zijn met een jet-cockpitcabine. In de Lotus voelt het levendig aan. (Ik hou van kamperen, maar ik denk niet dat John Waters het daarmee eens is.)

Het algehele interieur van de Emira is enorm verbeterd ten opzichte van de cabine van zijn voorganger, die nogal aanvoelde uit 1997. Toch is het een allegaartje.

Nu hebben we standaard verwarmde stoelen omwikkeld met zacht alcantara en een 10,25-inch touchscreen dat horizontaal over het dashboard is geplaatst. Bluetooth, Apple CarPlay en de klimaatregeling worden intuïtief gebruikt, net als de handige parkeersensoren achter, die goedmaken dat er bijna geen zicht achter mijn schouder is als ik me na het eten omdraai om een ​​parkeerplaats te verlaten. (Er is ook geen zitbank of groot opbergrek voor hondentassen achterin.)

De contrasterende gele pasvorm en afwerking, het zwarte Alcantara-stuurwiel en de sierlijsten langs de deuren zijn beter gemonteerd dan bij eerdere Lotus-auto’s. (Toen ik in de Evora GT reed, noemde ik de cabine het absolute dieptepunt van de auto.) Maar het ontbreken van een enorm dealernetwerk om onderdelen en reparaties in de VS te leveren – er zijn er in totaal 42, vergeleken met Porsche’s 196 – doet me even stilstaan. voordat ik een goedkeuring kan geven.

Maar laten we teruggaan naar pittig rijden. Hier heb je een reële kans om verliefd te worden op deze alledaagse sportwagen. De Emira heeft een topsnelheid van 180 mph en kan in 4,2 seconden naar de 60 mph gaan. Beiden versloegen hun naaste concurrent, de Porsche 718 Cayman (topsnelheid 170 mph; 4,9 seconden tot 60 mph). De Emira ziet er ook wat dapperder uit dan die gedurfde hagedis, hoewel het merk Porsche domineert als je op zoek bent naar een reputatie van betrouwbaarheid en prestige. Gebrek aan respect en vertrouwen van consumenten is de grootste uitdaging waar Lotus voor staat in al zijn producten.

Op dit moment denk ik er niet aan. Als ik Nichols Canyon oversteek, zet ik de radio aan en maak ik me klaar voor een cruise. De Emira mag dan een zwanenzang vormen voor de verbrandingsmotoren van Lotus, ik merk dat ik bijna elke noot meezing.

© 2023 Bloomberg LP