September 21, 2024

De Finnen winnen en Zweden staat nog steeds op de eerste plaats

Janne Nyman scoorde laat in de derde periode de gelijkmaker en voegde daarna het beslissende doelpunt toe in de shootout toen Finland vanmiddag Zweden met 5-4 versloeg in Scandinavië. Het resultaat had verschillende gevolgen voor de rangschikking van de eerste groep.

Dit betekent dat het gastland als eerste eindigt in de poule en daarmee Finland ook een plek in de kwartfinales garandeert.
Als Canada vanavond Duitsland verslaat, zou dat ook betekenen dat Letland naar de play-offs gaat, terwijl Duitsland naar de degradatie-play-off wordt gestuurd. Maar als Duitsland minstens één punt uit Canada kan halen, kwalificeert het land zich samen met Finland en wordt Letland uitgeschakeld in de kwalificatiewedstrijden.

Zweden sloot de round robin af met een record van 3-0-1-0, terwijl Finland een record van 1-1-0-2 had.

De Zweedse spits Noah Ostlund gaf toe: “Ik weet niet wat er is gebeurd, maar we waren er in eerste instantie niet op voorbereid.” “We verzinnen geen excuses, we moeten de volgende keer beter zijn. We waren goed in de tweede en derde helft, maar het is een goede ploeg. We gaan morgen trainen en klaar staan, voor ons maakt het niet uit.” “Wie zullen we tegenkomen in de kwartfinales? Onze eerste drie wedstrijden waren zoals we wilden spelen, maar vanavond was dat niet het geval.”

Het werd al vroeg duidelijk dat Zweden zijn gebruikelijke energie ontbeerde en Finland besefte dit al snel. De Finnen vochten terug en speelden nog agressiever in de eerste helft, en werden in de tweede helft van de openingsperiode beloond met twee doelpunten.

Ze openden de score om 12:25 na een face-off overwinning op Uiva Keskinen. Melker Thelen blokkeerde het eerste schot, maar de bal viel op de voet van Tommy Manisto en hij schoof hem in het net en zorgde voor een 1-0 voorsprong. Het was het eerste doelpunt van het toernooi dat Zweden toestond na drie eliminaties en een puntloze streak van 192:25.

De enige andere keer dat Zweden drie blanco wedstrijden op rij noteerde, was tijdens de Wereldkampioenschappen junioren in 1988. Interessant genoeg wonnen ze in dat toernooi slechts vier wedstrijden, allemaal op basis van score.

Zweden bleef rustig hockey spelen en betaalde tegen het einde van de periode de prijs in een soortgelijk spel. Een klauteren rond Thelin's plooi leidde ertoe dat Lenni Hameenaho een losse bal oppakte en deze om 18:21 binnensloeg. Het was het 1.300ste doelpunt dat Finland scoorde in 48 jaar spelen op de Wereldkampioenschappen junioren.

“We hadden een heel goede start en stonden na de eerste helft twee doelpunten voor”, aldus Kasper Haltunen. “Voor ons was het belangrijk om één doelpunt achter hun doelman te scoren. Ze speelden heel goed verdedigend, dus het eerste doelpunt was groot voor ons.”

De Zweden werden wakker in de tweede helft en de twee teams scoorden samen vijf wilde doelpunten in 20 minuten, terwijl de voorsprong veranderde en de doelpunten snel kwamen. Sverige bracht de wedstrijd gelijk met twee doelpunten in de eerste zeven minuten om het publiek bij de wedstrijd te krijgen. Eerst volgde Isaac Born de Finse stijl van scoren door de rebound om 3:24 in het net te schieten, waarna Jonathan Lekirimaki scoorde op de powerplay, waarbij hij een polsschot afvuurde dat de korte zijpaal raakte en langs Noah Vale, die zijn tweede scoorde. doelpunt op het rechte stuk. Begint.

Finland herwon de voorsprong van vijf tegen drie slechts acht seconden nadat het de voorsprong had behaald, en opnieuw na het winnen van de face-off. De harde knal van Kasper Halttonen zorgde ervoor dat Thielen in de wind wapperde, maar de opgeleefde Zweden brachten nu voor de tweede keer de score gelijk. Theo Lindsteins snelle polsbeweging van buitenaf vond zijn weg door een doolhof van lichamen en uitrusting en belandde onder Vale's handschoen.

De gastheren namen vervolgens hun eerste voorsprong toen het lage schot van Philipp Bystedt om 14:53 uur het gat tussen de kussens van de doelman vond. Finland kreeg laat in de wedstrijd een grote kans om de gelijkmaker te maken via het powerplay, maar de Zweedse PK stond op de been en overleefde de schrik.

Coach Lori Mikkola trok Valley vroeg terug en de strategie werkte. De Finnen brachten de wedstrijd gelijk met nog 92 seconden te gaan toen Niemann een losse bal sloeg en de stand op 4-4 bracht. Geen van beide teams kreeg een bijzonder goede kans in de verlenging en gaf de voorkeur aan strafschoppen om de zaken op te lossen.